Sporturi   •   Atletism   •   ATLETISM

Bolt a povestit cum e să fii cel mai rapid om de pe planetă: "Mă uit la cursele mele cu încetinitorul"

Usain Bolt este cel mai rapid om de pe planetă

Articol de Oana Duşmănescu   —  marţi, 06 decembrie 2011

Numai aşa îşi trăieşte jamaicanul cu adevărat performanţele. În timpul alergării nu are timp să-şi savureze triumful.

Usain Bolt, deţinător al recordului mondial la 100 şi 200 de metri, este unul dintre eroii anului 2011. Rămîne de poveste prin ce a făcut, adică aurul în cursa de 200 de metri de la CM de la Daegu, dar mai ales prin ceea ce nu a reuşit să facă, adică startul greşit şi descalificarea sa din cursa de 100 de metri. La final de an şi înainte de Olimpiadă, atletul de 25 de ani a vorbit despre cariera sa serioasă, dar şi despre jocurile video cu ajutorul cărora se deconectează.

- Cum te simţi cînd alergi la viteze pe care nimeni nu le-a atins vreodată?

- Nu pot să descriu senzaţia, este ceva senzaţional. Dar cel mai mult îmi place să-mi privesc cursele cu încetinitorul. Cînd televiziunile dau cadre apropiate cu picioarele mele, timpul pe care acestea îl petrec în aer pare de cîteva secunde bune. Parcă zbor şi arată atît de bine. Dar în cursa reală habar nu am cum mă simt. Mă concentrez doar asupra liniei de sosire.



- Cînd îţi dai seama de performanţa ta?

- Numai după finiş şi numai după ce mă uit la cronometru. Mă tot holbez la el şi îmi spun "Wow".



- Ce-ţi trece prin minte în timpul unei curse importante?

- Am învăţat de-a lungul anilor că dacă începi să te gîndeşti doar asupra cursei, te stresezi puţin. Încerc să mă relaxez şi să mă gîndesc la jocurile mele video, la ceea ce o sa fac după concurs, la cum mă voi distra. Am nevoie de astfel de lucruri simple pentru a mă relaxa puţin.



- Ce fel de jocuri video îţi plac?

- Acum sînt fixat pe Call of Duty, un shooter cu zombie (rîde).



- În timpul cursei ce vezi? Ce auzi?

- Pe primii 40 sau 50 de metri sînt conştient de tot ce se întîmplă în jurul meu deoarece este partea mea slabă a cursei. De obicei primul lucru pe care îl fac este să mă asigur că am luat startul corect. După vreo 20 de metri mă verific din nou, îmi spun să-mi păstrez corectă tehnica de alergare. Mă uit puţin în jur, dar nu aud mulţimea decît înspre finalul celor 100 de metri. Atît sînt de concentrat.



- Spui că primii 40 de metri sînt cei mai slabi pentru tine. Ce faci pentru a-ţi îmbunătăţi startul?

- Am muncit mult în ultimii ani la acest aspect - la tehnică, la primii trei-patru paşi, la a-mi folosi corect centrul de greutate. Capul meu nu este îndreptat în jos, cum ar trebui, ci face un unghi cu corpul. La asta am muncit foarte mult.



- Ai fost diagnosticat cu scolioză. Cum ţi-a afectat acest lucru antrenamentele?

- Cînd eram mai tînăr scolioza nu era o problemă. Dar pe măsură ce înaintezi în vîrstă devine dureros. Coloana mea vertebrală este încovoiată rău. Dacă mă antrenez şi-mi păstrez muşchii spatelui în formă, scolioza nu mă deranjează. Dar în prima parte a carierei mele, cînd nu ştiam multe despre această afecţiune, mă supăra rău şi mă accidentam din cauza ei în fiecare an.



- Ai un fel de mîncare preferat înainte de întrecere?

- Degeţele de pui.



- De la McDonald's? Asta e mîncarea ta dinaintea concursului?

- Depinde de locul unde mă aflu.



- Adică îţi schimbi hrana dinaintea cursei depinzînd de locul în care te afli?

- Dacă mă aflu la competiţii în Coreea, Japonia şi alte locuri unde mîncarea nu e normală, mereu mănînc degeţele de pui. La olimpiada de la Beijing asta am mîncat. La Mondialele din Coreea de Sud asta am mîncat. Cînd mănînci ce cunoşti, nu vei avea probleme cu stomacul.



- De ce dansezi după victorii?

- Cînd faci lucruri din acestea, oamenii se uită cu mai mare drag la sport. Dacă publicul are ocazia să-ţi vadă şi personalitatea se simte mai bine, simte că te cunoaşte ca persoană, nu doar ca sportiv. Dar este şi puţin riscant, deoarece sînt şi oamenii cărora nu le plac astfel de manifestări.



- Care îţi sînt marii rivali în acest moment?

- Cei mai talentaţi băieţi din acest moment sînt un american, Tyson Gay şi doi jamaicani, Asafa Powell şi Yohan Blake. Cu ultimii doi mă antrenez cot la cot şi pot să vă spun că Blake va fi un mare sportiv. Dar în general oricine ajunge într-o finală importantă alături de mine e un mare rival, deoarece se poate întîmpla orice.



- Care e relaţia ta cu Tyson Gay?

- Nu prea mai ştiu. De fapt, eu şi Tyson eram OK, dar oamenii şi-au dorit o rivalitate adevărată între noi şi Tyson a marşat. Cred că atunci cînd există o rivalitate, oamenii îşi doresc ca adversarii să nu-şi mai vorbească. "Doar pentru că eşti rivalul meu trebuie să ne urîm", aşa vine treaba. Un fel de "sînt cu ochii pe tine".



- Ce planuri are Usain Bolt?

- Vreau să fac lucruri nebuneşti la Jocurile Olimpice de la Londra. Aceasta este prioritatea mea. Vreau ca după terminarea competiţiei oamenii să-şi închidă buimăciţi televizoarele şi să se întrebe: "Chestia asta s-a întîmplat de-adevăratelea?"



9,58 secunde este recordul mondial la suta de metri, deţinut de Usain Bolt din 2009

19,19 secunde este recordul mondial la 200 de metri, deţinut de Usain Bolt din 2009



Usain Bolt

- poreclă: Lightning Bolt

- născut pe 21 august 1986, la Trelawny, Jamaica

- 1,96 metri, 94 de kilograme

- probe - 100 m, 200 m, 400 m, 4×100 m

- campion olimpic în 2008, la 100 m, 200 m şi 4x100 m

- 5 medalii mondiale de aur, două medalii mondiale de argint

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.