"Tînărul săptămînii" se numeşte rubrica pe care Gazeta Sporturilor o va face începînd de azi cîţiva ani la rînd! # Vom spune, în fiecare săptămînă, istorii curajoase, pasionate şi emoţionante ale unor copii şi adolescenţi români care iubesc sportul # Vor fi poveştile celor mai promiţători tineri campioni, dar şi cazuri exemplare de viaţă.
Începem cu Bogdan Ţintoi, puştiul de 14 ani din Timişoara, care a ajuns campion naţional deşi i-au fost înlocuite femurul, genunchiul şi tibia, iar acum cancerul i-a recidivat
EROU LA 14 ANI
"Bogdănel, ai 8 ani, trebuie să faci un sport. Ce zici de fotbal? Ai văzut la TV ce frumoase-s meciurile, ce pline sînt stadioanele, ce frumos de bucură oamenii din tribune". "Tati, nu. Nu-mi place fotbalul! Eu vreau să merg la karate, asta mi-ar plăcea cu adevărat".
Da, puştiul a ştiut din prima ce vrea. Şi a pornit la drum, fără să ştie că adversarul său cel mai dur nu avea să-i stea în faţă pe tatami. Au venit primele antrenamente, la clubul Banzai din Arad, primele mişcări de shotokan deprinse în sală, primele victorii. A cucerit multiple titluri internaţionale, dar după numai 2 ani, în 2007, a venit însă prima lovitură. "Vedeam, simţeam că e ceva în neregulă cu el. Am mers la analize şi s-a descoperit că are sarcom Ewing. Mai concret, tumoare canceroasă osoasă malignă. Ni s-a spus că singura soluţie e amputarea piciorului", povesteşte, cu privirea în pămînt, tatăl său.
A început o luptă aspră pentru supravieţuire, cure de chimioterapie din septembrie pînă în februarie 2008 şi, în cele din urmă, operaţia de la Bologna. "În urma intervenţiei, Bogdan a rămas fără femur, genunchi şi tibie, şi i s-a pus o proteză cu telescop. Ajunsese ca la 12 ani să cîntărească 20 de kilograme. Parcă trăiam un coşmar continuu. Totul ne-a costat peste 30.000 de euro, dar am trecut cu bine peste acel moment", explică tatăl, Mihai Ţintoi.
Momentul în care sala a tăcut
Bogdan a petrecut anul 2008 prin spitale pentru a se asigura că a trecut cu bine peste cumpăna din viaţa sa. A reluat apoi antrenamentele, i-a revenit zîmbetul pe buze, iar pe 1 iunie 2009, puştiul a participat la Campionatele Naţionale de Karate care s-au ţinut în sala "Constantin Jude" din Timişoara. A cucerit medalia de aur, au urmat ropote de aplauze şi apoi o tăcere în care se auzea doar şiroitul lacrimilor pe obrazul fanilor. "Acest copil trebuie să fie un exemplu pentru toată lumea. Anul trecut a învins cancerul, iar acum a devenit campion naţional deşi are o proteză la picior. Şi-a dat seama cineva?" au fost vorbele rostite de Sensei Cioroianu, director al departamentului de Karate în Federaţia Română de Arte Marţiale.
"Tati, nu te necăji, luptăm din nou!"
Tatăl lui Bogdan îşi reia povestea, doborît de tristeţe. "Am crezut că am scăpat. Dar acum cîteva luni mi-am dat iar seama că ceva nu este în ordine. Copilul parcă se transforma în faţa mea... I-a apărut o umflătură la claviculă şi după sute de analize am aflat din nou că este vorba despre o tumoare malignă. Am mers la Bucureşti, am mers la Szeged, dar ni s-a spus că de această dată nu există o asemenea proteză pentru acea parte a corpului. Ne-am dus din nou la Bologna, unde directorul spitalului a spus că se va ocupa personal de Bogdan".
Campionul e însă tare. Părinţii îşi rememorează blocajul simţurilor la auzul noului diagnostic, apoi ridică ochii din podea şi zîmbesc: "Răspunsul lui Bogdan ne-a dat iar puterea de a lupta. Ne-a zis: «Hei, de ce plîngeţi? De ce sînteţi aşa supăraţi? Am învins odată şi voi învinge din nou!»". O nouă luptă, acompaniată de rugăciuni şi lacrimi. Dar Bogdan e un campion.
"Bogdan a devenit un exemplu la mine în sală. Cred că este cel mai ambiţios elev cu care am lucrat vreodată" - Dan Duma, Sensei Karate Club Banzai Arad
"Cînd Bogdan a ieşit campion naţional, a fost cel mai frumos moment din viaţa mea. Eram împăcat că îşi revenise, dar nu îmi puteam imagina vreodată că va reveni în sala de sport" - Mihai Ţintoi, tatăl lui Bogdan
Demonstraţie pentru Bogdan
Amalia Şişak şi George Coca, multipli campioni europeni, mondiali şi naţionali la karate, s-au decis să îl ajute pe Bogdan. Ei vor susţine, în colaborare cu clubul sportiv SHO-DAN Karate, un eveniment caritabil sub denumirea "Împreună pentru o viaţă". Acesta va avea loc sîmbătă, pe 10 decembrie, începînd cu ora 18:00, în Giroc, comună aflată chiar la marginea Timişoarei. Toate încasările vor fi donate pentru recuperarea şi operaţia lui Bogdan.
Mezinul i-a călcat pe urme
Răzvan, fratele mai mic al lui Bogdan, împărtăşeşte aceeaşi pasiune. Este vicecampion naţional şi are la rîndu-i multiple titluri mondiale şi europene. "Nu pot decît să fiu mîndru că băieţii mei au ales un asemenea sport. Pe Bogdan, cel puţin, l-a ajutat enorm! I-a dat o încredere extraordinară în sine şi am văzut cum se schimbă şi cum se maturizează de cînd merge la sală", a spus tatăl copilului.
Lecţie pe Facebook: "O să fie bine"
Bogdan este un copil normal. Se plimbă cu bicicleta, are o grămadă de prieteni şi chiar şi cont de facebook. De curînd, la una dintre imaginile cu el pe patul de spital din Bologna, Bogdan a comentat scurt la încurajările fanilor săi: "A trecut o operaţie, acum urmează alta. O să fie bine!".
"Prima operaţie ne-a costat exact 31.866 de euro. De data asta va trebui să plătim doar 8.000 de euro. Sincer, mă aşteptam să mă coste mult mai mult, dar şi această sumă reprezintă o problemă acum pentru noi" - Mihai Ţintoi, tatăl lui Bogdan
Cei care vor să-l ajute pe Bogdan o pot face donînd bani în contul deschis pe numele mamei sale, Rodica Florica Tintoi, la Raiffeisen Bank. Contul este RO32 RZBR 0000 0600 1384 9574
MÎINE, ÎN EDIŢIA TIPĂRITĂ ŞI ÎN CEA DE IPAD, UN INTERVIU TULBURĂTOR CU BOGDAN ŢINTOI, PUŞTIUL CAMPION CARE S-A LUAT IARĂŞI LA TRÎNTĂ CU CANCERUL
{{text}}