Liga 1

30 de ani de cînd Craiova a învins-o pe Bordeaux » "Zaibărul, mai tare ca vinul francez"

Articol de Liviu Manolache  —  sâmbătă, 08 decembrie 2012

8 decembrie 1982. În ciuda frigului, "Cetatea Banilor" era luată cu asalt încă de la primele ore din toate colţurile Olteniei de iubitorii fotbalului, sosiţi în speranţa că vor asista la a doua calificare consecutivă în primăvara  europeană. Cu doar un an în urmă Bayern-ul lui Rummenigge îi eliminaseră pe olteni în sferturile CCE. De data aceasta, adversari erau nimeni alţii decît Girondins Bordeaux, nume important în fotbalul francez.

În tur, în faţa a 40.000 de spectatori, elevii lui Aime Jacquet s-au impus la limită cu 1-0, gol Alain Giresse,  după un penalty ruşinos obţinut de Tigana, care a plonjat în careu.

VEZI AICI REZUMATUL PARTIDEI UNIVERSITATEA CRAIOVA - BORDEAUX 2-0!

Teama lui Aimé Jacquet: nebunia publicului oltean!
“Românii sînt o echipă tare, cu multi internationali. Nu întîmplător în primul tur au eliminat Fiorentina. Dar altceva m-a pus pe gînduri: publicul. Atmosfera este fantastică. Am asistat la un derby al campionatului intern, stadionul a fost arhiplin, iar fanii Craiovei creează o atmosferă sud-americană!”

Aşa a şi fost. 40.000 de fanatici le-au fost alături celor ce vor rămîne pentru totdeauna reprezentanţii "Craiovei Maxima". Tribunele semănau cu un vulcan gata să mănînce dintr-o înghiţitură tot ce nu purta alb şi albastru. Erau vremuri unice, cînd Romania începea să migreze spre inima Olteniei.

Încă de la început, Balaci i-a ameţit pe francezi cu dribingurile sale, dar finalizarea încă nu-şi găsise ţinta. A urmeaza minutul 24, minut cînd doar bara l-a salvat pe Ruffier. Cu cinci minute înainte de pauză, extrema Naţionalei, Aurica Ticleanu “a prins un trasor” ce nu a putut fi oprit decît de plasa porţii adverse; 1-0 pentru Craiova! Nebunie pe "Central"!

Balaci şi-a continuat recitalul, spre nenorocul adversarilor. A urmat un şut în bară, apoi un cap al lui Cămătaru spre vinclu. Plasa s-a mişcat, Ruffier a scos, tuşierul a arătat gol, centralul nu a dat nimic…

Ocaziile oltenilor s-au îndesit dar golul calificării s-a lăsat aşteptat pînă-n minutul 101, atunci cînd "Gheorghiţă" Geolgău angajat excelent de Cămătaru l-a “executat” pe Richard Ruffier şi a declanşat cu 23 de zile mai devreme Revelionul pe străzile "oraşului de pe Jii".

După meci, maestrul Fănuş Neagu avea să descrie astfel soarta partidei: „Zaibărul a învins Bordeaux-ul!“. Întors in ţară, Jacquet declara presei: “Universitatea e cea mai puternică echipă dintre toate pe care le-am întalnit în ultimii 3 ani, mai mare chiar decît S.V. Hamburg”.

Într-o intervenţie telefonică la Radio GSP, scriitorul Ion Jianu, cel care a scris "Frumoşii nebuni ai Craiovei maxima" a declarat că "Mircea Lucescu şi cei de la Steaua au distrus Craiova Maxima".

"Craiova Maxima nu se va mai repeta în veci de veci şi rînduri de vieţi, cum ar spune Eminescu. Acei fotbalişti erau aşa de mari, aşa de frumoşi şi aşa de talentaţi, încît geniul lor fotbalistic nu s-a mai întrupat, încă, atît de desăvîrşit în nici unul dintre urmaşii lor. Perioada saltului spectacular al echipei craioveni în elita fotbalului european a fost aşa de frumoasă, încît de acum ţine numai de legendă: a fost odată, ca niciodată..." (Fănuş Neagu în prefaţa cărţii "Frumoşii nebuni ai Craiovei Maxima").

"Au fost două jocuri foarte bune cu Craiova. Noi aveam o trupă extraordinară, cu jucători care abia veniseră de la Campionatul Mondial: Giresse, Lacombe, Girard, Ţigana, eu... Aveam o superechipă, dar nu cunoşteam foarte multe despre Craiova. Acest lucru a fost fatal pentru noi." (Marius Tresor, fost jucător de la Bordeaux)

În "sferturi", Craiova a jucat o nouă "dublă" memorabilă, împotriva lui Kaiserslautern. A pierdut în Germania cu 3-2, dar a cîştigat cu 1-0 în Bănie şi, graţie golurilor din deplasare, a jucat semifinala cu Benfica. Din cauza aceleiaşi reguli, oltenii au ratat finala, după 0-0 la Lisabona şi 1-1 acasă.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.