Cel mai dureros meci de la ediţia actuală a CM a pus reprezentativa României la jumătatea Franţei În faza "optimilor", întîlnim luni seară Croaţia, la Sao Bernardo do Campo.
Ce începe rău se termină şi mai rău. Dar cît de rău ar trebui să începi ca să ajungi la deznodămîntul de aseară? Sau ce ar trebui să explice inexplicabilul? Culmea e că "naţionala" României a pornit aseară, contra Franţei, cu un joc mai viu decît cel arătat în precedentele meciuri. Prim sfert de oră strîns, în care handbalistele antrenate de Radu Voina chiar au condus în cîteva rînduri cu un gol. Apoi filmul s-a rupt. Sau, mai degrabă, am intrat în alt film, cel cu bulgărele de zăpadă care e lansat pe pantă şi, pe măsură ce coboară, se face tot mai mare şi nimeni nu-l poate opri.
La pauză au fost 8 goluri în favoarea vicecampioanelor mondiale, 20-12. Serii de goluri, lovituri seci, fără umor şi fără sos, trimise în poarta care, alt paradox, a fost apărată mai bine de Tolnai decît în celelalte partide. În partea a doua, pelicula de groază a continuat. Doar 2 goluri pînă în minutul 46, puzderie de greşeli, senzaţia de fatalitate, că totul e prescris, imposibil de răsturnat. Pîslaru a avut în jumătatea secundă procentaj de 43 la sută, a apărat 10 mingi, dar România în atac a fost expresia pură a chinului, a blocajului.
Manea şi Curea au sclipit un pic, în rest, neputinţă, lipsă de concentrare, zăpăceală. Pentru ca finalul să fie memorabil, ultimul gol a fost marcat de portarul Franţei, Darleux, care a văzut-o pe Dedu ieşită. Cu acest bagaj greu, de 19 pietre în sacul meciului de aseară, mergem luni în optimile de finală. Am terminat grupa C pe locul 3 şi vom întîlni Croaţia. Şi sînt două zile la mijloc pentru a vindeca o fractură.
ROMÂNIA 20 (12): Manea 4, Curea 3, Băbeanu 3, Chirilă 3, Farcău 2, Ardean Elisei 2, Fiera 2, Chintoan 1
FRANŢA 39 (20): Boudouin 10, Pineau 5, Deroin 4, Lacrabere 4, Gnabouyou 4, Signate 2, Ayglon 2, Dembele 2, Dancette 1, Kamto 1, Spincer 1, Mendy 1, Tervel 1, Darleux (p) 1
Dedu în locul lui Cartaş
Exasperaţi de prestaţia slabă a Talidei Tolnai şi a Terezei Pîslaru în meciurile de pînă acum, antrenorii Radu Voina şi Luminiţa Dinu au hotărît să facă ieri prima modificare în lotul de 16. Astfel, ei au tăiat-o de pe listă pe Carmen Cartaş, interul de la Cetate Deva, în locul acesteia fiind introdusă portarul de la Corona Braşov, Denisa Dedu. Aceasta este cea mai tînără participantă din istoria handbalului românesc la un Campionat Mondial, avînd doar 17 ani, două luni şi 12 zile.
"Atît putem acum. Ăsta ne e nivelul!"
Adina Fiera crede că echipa României a căzut psihic, dar speră să-şi revină înaintea partidei cu Croaţia
- Adina, am suferit cea mai drastică înfrîngere din istoria României, la un Campionat Mondial.
- Din păcate pentru noi, am instrat în istorie, dar nu cu un lucru bun. Ăsta e nivelul echipei acum, o echipă care a căzut psihic, care nu s-a regăsit. Am încercat, dar degeaba.
- Echipa asta a luat locul trei la Europene anul trecut. Cum a putut scădea nivelul aşa repede?
- Nu e aceeaşi echipă. Sînt multe fete care nu au putut veni, iar eu cred că nici forma sportivă nu e aceeaşi.
- Crezi că puteţi să vă remontaţi pentru meciul cu Croaţia din optimi?
- Vom încerca. Practic, luăm totul de la capăt, e un singur meci şi vom încerca să cîştigăm. Pînă acum am spus mereu că încercăm, că vrem, nu contest că nu vrem, dar nu am arătat nimic.
"Nu-ţi găseşti cuvintele în astfel de momente!"
Oana Chirilă a pus înfrîngerea ruşinoasă contra Franţei pe numeroasele greşeli neforţate făcute de "tricolore", care în repriza a doua au lăsat garda jos. "E greu să-ţi găseşti cuvintele după o astfel de înfrîngere. Am făcut prea multe greşeli tehnice, le-am dat mingea franţuzoaicelor şi ele nu au avut altceva de făcut decît să înscrie pe contraatac". Oana speră că echipa României îşi va reveni pînă luni şi va arăta cu totul altfel contra Croaţiei. "Avem două zile de odihnă, o să vedem ce putem să reparăm, o să analizăm ce am greşit şi poate o să cîştigăm", a încheiat Oana.
24 de greşeli tehnice neforţate a făcut echipa României contra Franţei, dublu faţă de adversare
14 goluri a marcat pe contraatac Franţa în meciul cu România, iar echipa noastră a reuşit doar două
Rezultate şi clasamente:
Grupa A:
Angola-Germania 25-22
Norvegia-Muntenegru 28-27
Clasament:
1. Norvegia 8 p;
2. Angola 6 p;
3. Muntenegru 6 p;
4. Islanda 4 p;
5. Germania 4 p;
6. China 0 p.
Grupa B:
Spania-Australia 39-9,
Coreea de Sud-Olanda 38-26.
Clasament:
1. Rusia 8 p;
2. Spania 6 p;
3. Coreea de Sud 6 p;
4. Olanda 4 p;
5. Kazahstan 2 p;
6. Australia 0 p.
Grupa C:
Japonia-Cuba 32-24
Franţa-România 39-20
Clasament:
1. Brazilia 8 p,
2. Franţa 8 p;
3. România 5 p;
4. Japonia 5 p;
5. Tunisia 2 p;
6. Cuba 0 p.
Grupa D:
Clasament:
1. Danemarca 8 p;
2. Croaţia 6 p;
3. Suedia 6 p;
4. Coasta de Fildeş 4 p;
5. Uruguay 2 p;
6. Argentina 0 p.
PROGRAMUL OPTIMILOR
România-Croaţia
Norvegia-Olanda
Angola-Coreea de Sud
Muntenegru-Spania
Islanda-Rusia
Brazilia-Coasta de Fildeş
Franţa-Suedia
Danemarca-Japonia
{{text}}