Durata redusă a zilei şi temperaturile scăzute din timpul iernii sunt principalele cauze ale unei letargii manifestată prin oboseală, nevoie de somn şi tendinţa de a consuma alimente bogate în calorii si carbohidraţi.
O metodă de a ieşi din această stare este să laşi confortul de acasă pentru un pic de mişcare în aer liber. „Este nevoie de minim 30 minute de exerciţii fizice în forţă, de trei ori pe săptămână, pentru a-ţi recupera tonusul şi a învinge depresia sezonieră. Dacă ieşi afară pentru a le face, vei fi şi mai avantajat, întrucât vei beneficia de lumina soarelui mai mult”, spune dr. Andrew McCulloch, director executiv al Mental Health Foundation.
Pasul 1. Învaţă să schiezi şi continuă antrenamentul cardio!
Schiatul, unul dintre cele mai populare sporturi de iarnă outdoor, este şi cea mai potrivită activitate pentru arderea caloriilor acumulate în urma ospăţului de sărbători. „Schiatul este o activitate foarte solicitantă pentru că pe tot parcursul efortului cea mai mare parte din musculatura corporală se află în contracţie izometrică, rezultând astfel un consum mare de energie, iar după primele şedinţe de schiat o mare febră musculară”, adaugă Valeriu Popa, Master Trainer Technogym, cu menţiunea că un corp frumos trebuie întreţinut pe toată durata anului printr-un antrenament personal la o sală de fitness.
Recomandarea lui este efectuarea unei rutine cardio la sală sau acasă, dacă deţii o bicicletă eliptică sau o bandă de alergare: „pentru a avea rezultate, trebuie să petreceţi în jur de 20 minute pe aceste aparate, de trei ori pe săptămână măcar”, dar la fel de eficiente pentru tonifierea corpului sunt şi genuflexiunile, flotările, fandările şi abdomenele, preferate pe timpuri de bunici.
Pasul 2. Mizează pe citrice şi fructe oleaginoase!
Activităţile fizice nu sunt suficiente dacă vrem să ne menţinem aceeaşi greutate, mai ales dacă suntem invitaţi la petreceri gurmande, imposibil de ratat. Cheia este să echilibrăm mesele copioase cu gustări frugale, dar sănătoase.
Carnea si preparatele din carne, carbohidraţii din făinoase, dulciurile şi aditivii alimentari pot fi „contracaraţi” cu mese de fructe proaspete, bogate în vitamina C: portocale, lămâi, grapefuit, mango, ananas, afine, mandarine. În cazul în care acestea nu îţi sunt la îndemână, antrenorul Valeriu Popa te sfătuieşte să încerci alune, migdale, caju şi fistic; acestea conţin fibre, fier şi zinc, care îţi întăresc organismul.
Reţineţi! O alimentaţie echilibrată susţine un sistem imunitar puternic şi te fereşte de răcelile sezoniere, iar hidratarea corectă şi antrenamentele fizice frecvente ajută la tonifierea corpului.
{{text}}