Zoli Iasko i-a supus pe portarii Stelei in stagiul de la Kaprun la exercitii diferite de la o zi la alta, sedintele de pregatire fiind parca desprinse din cartile de specialitate. Carlos si Andrey. Doua nume care nu le provoaca suporterilor Stelei prea multe amintiri placute. Ambii au fost autorii unor gafe de proportii in ultimul an si jumatate si pe buna dreptate s-a spus ca unul dintre posturile deficitare ale Stelei este cel de portar. Cum se pregateste Steaua sa surmonteze acest handicap?
Ei bine, la Kaprun, noul antrenor cu portarii, Zoli Iasko, a pus la punct un program de antrenamente unicat in Romania. Cu exercitii total diferite de la o zi la alta, care i-au tinut in priza pe Cernea, Vitca si pe Lungu pe intreaga durata a antrenamentului. Goalkeeperii nu mai sint nevoiti sa faca sedintele de pregatire fizica pentru ca lucreaza in continuu cu mingea. Metodele lui Iasko sint alese tocmai pentru a dezvolta calitatile de baza la un portar:
1. Pozitionare
Iasko arunca spre poarta o minge foarte sus, portarul trebuie sa iasa si sa o retina, insa deviaza de la traiectoria initiala. Imediat ce o arunca din mina, trebuie sa nu ia gol la sutul de la marginea careului al aceluiasi Iasko. Portarul trebuie sa caute tot timpul sa se pozitioneze cit mai bine, astfel incit sa acopere poarta si sa nu ia gol. Sfatul lui Iasko: "Oriunde te prinde faza, stai cu fata la minge si pe picioare!".
2. Priza
Iasko le antreneaza priza la minge celor 3 portari in cele mai dificile situatii. Ii pune sa stea culcati pe burta si sa prinda mingea intr-o singura mina (foto). Apoi, avind deja o mingea in mina, sint nevoiti sa retina cu siguranta o alta aruncata inspre poarta.
3. Viteza de reactie
Unul dintre cele mai atractive exercitii. Iasko si unul dintre masori tin in miini cite doua mingi, deci 4 in total, fiecare de alta culoare. La semnalul lui Zoli, ele sint aruncate in aer, in acelasi timp, iar dupa 1-2 secunde, Iasko striga doua culori dintre cele 4 ale mingilor. In aceeasi ordine portarii trebuie sa le prinda (foto), pe prima fara ca aceasta sa atinga pamintul, iar pe urmatoarea inainte sa ajunga la sol a doua oara.
4. Plonjoane
Un gardulet de 80 de centimetri este cel care ii tine "la respect" pe portari. Ei trebuie sa respinga mingea aruncata in lateral de Iasko, sarind peste respectivul obstacol (foto), dar fara a-l dobori. Apoi este intinsa o coarda, iar cei 3 goalkeeperi trebuie sa o sara, dupa care sa plonjeze pe sub ea pentru a scoate mingea trimisa la firul ierbii. Sfatul lui Iasko: "Sa aveti tot timpul corpul inaintea picioarelor cind plonjati, ca sa puteti acoperi mingea mai bine".
5. Reflexe
Cel mai interesant exercitiu. In fata portarului, la aproximativ 3-4 metri, sint puse jaloanele, unele peste altele. Iasko suteaza la poarta, perpendicular pe axa acesteia, insa dupa ce balonul ajunge in gramada de jaloane, deviaza in directii ciudate si deruteaza portarul (foto). Acesta, are practic mai putin de o secunda la dispozitie pentru a avea un reflex de ultim moment prin care sa pareze mingea ricosata din jaloane. Sfatul lui Iasko: "Niciodata sa nu plecati pe directia initiala a mingii. Asteptati pe picioare sa vedeti unde sare. Tot timpul urmariti mingea, tot timpul sa fiti cu ochii pe ea".
6. Degajari
De la 45 de metri de poara, lateral dreapta sau stinga, portarii sint pusi sa degajeze cu piciorul, de la firul ierbii. Ei trebuie sa trimita mingea direct in poarta, fara ca balonul sa atinga pamintul inaintea de a intra in poarta. La finalul exercitiului, clasamentul a fost urmatorul: Cernea, 6 mingi trimise la tinta din 16, Cezar Lungu (3/10) si Vitca (4/16).
La final, pedeapsa
Cum exercitiul de degajari a fost ultimul al zilei, s-a trecut si la pedepse. Cum Vitca a pierdut "duelul" direct cu Cezar Lungu si a reusit un procentaj mai slab, a trebuit sa il duca in spate pe mai tinarul sau coleg cel putin o jumatate de teren.
80 de centimerti este inaltimea garduletului peste care trebuiau sa execute plonjoanele cei 3 portari
5 sarituri peste gardulet a executat fiecare dintre cei trei portari, Cernea, Vitca si Lungu, in cadrul acestui exercitiu
Show more
Loading ...
Failed to load data.
{{#showContent}} {{#content}}
{{/content}} {{/showContent}}
Show more
Loading ...
Failed to load data.
{{#showContent}} {{#content}}
{{/content}} {{/showContent}}
{{text}}