Considerat cel mai bun jucător al naţionalei României de hochei în 2011, jucătorul echipei HSC Miercurea Ciuc, Tihamer Becze (21 de ani), vorbeşte în presa maghiară, fără menajamente, despre scandalul imnului, cazul Marinescu şi tensiunea creată în ultimele săptămâni . "Vinerea trecută, Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1. Aceasta este formularea corectă, fiindcă românii nu au, practic, nici o legătură cu naţionala de hochei, dar nici cu sportul acesta, în general. În lotul de 26, avem un ucrainean şi un jucător cu nume românesc, portarul, care este născut la Gheorgheni, şi vorbeşte bine ungureşte, mama lui fiind unguroaică”, spune Becze.
"Spectatorii au aplaudat imnul României"
Golgheterul din acest an al naţionalei susţine că, pentru el, meciul cu Ungaria nu a reprezentat ceva special. "Ne-am pregătit pentru meciul cu Ungaria ca pentru orice alt meci. Sîntem sportivi profesionişti şi vrem să cîştigăm fiecare meci. Pentru mine, din punct de vedere sportiv, nu a contat că jucăm cu Ungaria, Polonia sau Ucraina. În contrast cu obiceiurile internaţionale din hochei, în care se intonează imnul doar la finalul partidei, şi doar cel al echipei cîştigătoare, organizatorii au decis să fie intonate ambele imnuri înainte de startul partidei şi după finalul partidei. Spectatorii au ascultat în linişte imnul României, nu au huiduit, nu au scandat trivialităţi, s-au purtat decent şi chiar au aplaudat. Apoi, s-a intonat imnul Ungariei, pe care l-am cîntat şi noi împreună cu spectatorii. Apoi, aşa cum sunt obiceiurile în zona Miercurea Ciuc-Gheorgheni, la finalul partidei, am cîntat Imnul Secuiesc împreună cu spectatorii din sală. Nu ştiu de ce se face atîta caz, s-a întîmplat un lucru firesc, care se întîmplă de ani buni la noi”, a declarat Becze.
Citeşte şi: Facebook aduce dovada: românii au cîntat imnul Ungariei la meciul de hochei!
"Imnul nostru este cel al Ţinutului Secuiesc"
Întrebat dacă i se pare normal ce s-a întîmplat la Miercurea-Ciuc, Becze a răspuns: "Casa noastră este Ţinutul Secuiesc. Imnul nostru începe aşa: Ki tudja, merre, merre visz a végzet (Cine ştie, încotro, încotro, ne duce destinul) şi continuă aşa: Maroknyi székely, porlik, mint a szikla (O mînă de secui, se sfărîmă precum stînca). Eu am dublă cetăţenie româno-maghiară. Dacă noi am refuza, în bloc, convocările la echipa naţională, România nu ar fi în stare să alinieze o echipă, care să nu ajungă ciuca bătăilor în Europa. Normal că de la Bucureşti, cazul pare foarte grav, însă nu e vina noastră, noi avem conştiinţa curată”.
"Tatăl lui Cosmin Marinescu a jignit părinţii maghiari"
Despre cazul Marinescu, hocheistul agresat de colegi în vestiarul patinoarului Vakar Lajos, din Miercurea-Ciuc, Becze a precizat: "Din informaţiile mele, tatăl hocheistului i-a jignit constant pe părinţii jucătorilor maghiari. Băiatul le-a cerut colegilor, în vestiar, să vorbească în româneşte, mai ales că era 1 decembrie, Ziua Naţională a României. Atunci au apărut prosoapele ude. Eu nu am păţit niciodată ceva de genul acesta. Anul trecut am fost la Bucureşti să ne facem analizele medicale. Asistentele şi medicul mi-au reproşat că nu înţeleg ce vorbesc. Eu nu înţeleg mai nimic din limba asta. Nu e de mirare, fiindcă mi-am petrecut copilăria la Budapesta. Oamenii din Ţinutul Secuiesc au aceeaşi atitudine faţă de limba română, precum au avut-o faţă de limba rusă înainte de 1989”
Citeşte şi: Un hocheist român, umilit în vestiar de colegii lui unguri, de Ziua României! CNCD s-a autosesizat
"Sunt mîndru că sînt secui şi maghiar"
Tihamer Becze spune că, în ciuda aparenţelor, nu ar renunţa la naţionala României. "Pentru dezvoltarea mea profesională este obligatoriu să particip la competiţiile internaţionale. Am auzit că se va discuta în Parlamentul României, o iniţiativă, prin care să ni se interzică dreptul la vot dacă avem dublă cetăţenie. Un lucru e sigur, dacă, după evenimentele de vineri, vom fi sancţionaţi în vreun fel, sau vor încerca să impună jucători români de slabă valoare în naţională, noi nu vom rămâne impasibili. Eu ştiu că românii nu ne înţeleg şi au impresia că vrem să îi provocăm. Ca să înţeleagă cineva situaţia cu adevărat, ar trebui să trăiască în Ardeal. Noi aşa gîndim şi mă bucur că am avut ocazia să spun ce aveam pe suflet. Sînt mîndru că sînt secui. Sînt mîndru că sînt maghiar. Sînt şi mai mîndru că sînt un sportiv şi un jucător de echipă, care vrea să cîştige toate meciurile, indiferent ce scrie pe tricoul său”, a încheiat Tihamer Becze.
{{text}}