Cotidianul olandez "De Telegraaf"a preluat reportajul Gazetei Sporturilor despre viaţa lui Mihai Neşu după teribilul accident suferit în luna mai a acestui an. Ziarul scrie în ediţia de azi despre felul în care arată o zi pentru fundaşul român (foto dreapta).
Pe blogul tolo.ro, unde articolul a fost prezentat în format multimedia, pe 19 decembrie, mai mulţi fani olandezi ai echipei la care a jucat Neşu au postat comentarii, încurajîndu-l pe Mihai, chiar dacă nu înţelegeau limba română, aşa că Gazeta a publicat atunci şi varianta în limba engleză.
Iată mai jos traducerea articolului apărut astăzi în cotidianul olandez "De Telegraaf" şi intitulat sugestiv "Viaţa după accident".
"Una dintre cele mai mari tragedii din fotbal în 2011 a fost fără dubiu accidentarea fundaşului lui Utrecht, Mihai Neşu.
Chiar înainte de Crăciun cotidianul de sport românesc Gazeta Sporturilor i-a invitat pe cititori să petreacă o zi alături de român în noua sa viaţă. Departamentul "Sport" al ziarului "De Telegraaf" a primit permisiunea de a publica anumite pasaje şi imagini din acest reportaj special din print-ul românesc.
Viaţa lui Mihai Neşu nu va mai fi niciodată aceeaşi după tragicul accident suferit la un antrenament în luna mai. Dar românul dovedeşte o rezistenţă mentală admirabilă şi doreşte, prin fundaţia sa, să ajute alţi oameni aflaţi în situaţia sa. "Aş vrea ca viaţa copiilor cu probleme să fie mai uşoară".
Crăciunul şi Anul Nou sînt momente în care reflectăm la propriile vieţi. La ce a fost în anii trecuţi şi la ce ne va aduce anul viitor. În cazul lui Neşu, asemenea reflecţii implică şi multe emoţii. Pe 10 mai viaţa sa s-a schimbat într-o clipă. După o ciocnire cu coechipierul Alje Schut la un antrenament, românul şi-a rupt o vertebră cervicală, în urma căruia a rămas paralizat.
Soţia lui Neşu, Maria, rememorează un incident remarcabil: "Mihai ţinea mîna pe un calorifer extrem de încins şi nu a realizat că i-a ars degetul". Un miros pregnant a alertat-o pe Maria, iar arsura este o dovadă vizibilă a pericolelor care îl pîndesc pe Mihai.
Totul a devenit complicat pentru Neşu, dar românul are lîngă el ajutoarele medicale, dar şi persoanele din jurul său, familia şi prietenii.
Trăieşte cu soţia sa, Maria, şi părinţii, Monica şi Mircea, într-o casă special amenajată în Utrecht. Jucătorul a dorit să rămînă în Olanda, ţară în care oamenii cu probleme au mai multe oportunităţi. Majoritatea timpului şi-l petrece în spaţiosul living, acolo unde doarme atît în timpul zilei, cît şi al nopţii. Un televizor mare este fereastra lui către lumea de afară. În afara momentelor în care primeşte vizite, Neşu petrece mult timp la televizor - urmărind în special fotbal - şi păstrează legătura cu prietenii şi cunoştinţele sale prin intermediul i-phone-ului, pe care îl manevrează cu ajutorul unui pai de cauciuc ţinut în gură.
Pentru Neşu ziua trece într-un ritm lent. Imediat ce se trezeşte la ora 8:00, doi asistenţi îl ajută timp de 45 de minute să se spele şi să se îmbrace. Mai multe aparate au făcut posibil ca acest lucru să se petreacă în spaţiul propriei case. Neşu glumeşte cu ajutoarele sale, la fel cum făcea cu colegii săi, în vestiar: "Marvin, tu eşti Iniesta al asistenţilor".
Numărul persoanelor care îl ajută, pe lîngă cei doi asistenţi, este unul considerabil. Vecini care ajută la treburile casei, fizioterapeutul, un doctor, un angajat al lui Utrecht, cu toţii vizitează familia Neşu. Cînd îi soseşte noul pat special comandat, Neşu exclamă amuzat: "E din material Ritz sau Hilton?"
Neşu îşi aduce aminte cu gratitudine despre ajutorul pe care l-a primit la Utrecht. Recent, trei oameni au venit acasă la el şi au spus că vor să îi dea o mînă de ajutor. Au auzit că treptele casei îl împiedică să iasă afară, în grădină. Scările au fost scoase şi înlocuite cu o bandă. Mama sa spune că este plin de surprize. "În trei ore au terminat cu totul. Şi au făcut totul din propria voinţă".
Atitudinea sa pozitivă a dus şi la crearea Fundaţiei Mihai Neşu, prin intermediul căreia încearcă să strîngă bani pentru copiii români care au aceeaşi soartă ca şi el, pentru că facilităţile medicale din România sînt mult inferioare celor din Olanda.
"Primăria asigură cîte un scaun superdotat pentru fiecare persoană paralizată. Unul ca al meu costă 20.000 de euro şi este ca o maşină, cu toate opţiunile", spune Neşu. "Scopul meu este ca viaţa copiilor români cu dizabilităţi să fie mai uşoară. Am vorbit deja aici în Utrecht, vor dona 400 de scaune cu rotile şi alte ajutoare pentru copiii invalizi din România".
În ciuda soartei sale triste, Neşu arată caracter încercînd să muncească pentru alţii. Acceptă şi el mulţumit tot sprijinul de care poate avea parte. Înainte ca ziua să se încheie pentru el, la 22:30, cu vizita unui asistent care îl ajută să se bage în pat, Mihai se uită pe Youtube la un clip cu fanii Stelei care îi scandează în mod repetat numele. Se dovedeşte încă o dată faptul că astfel de exprimări ale sprijinului oferit de Utrecht, Steaua sau din oricare altă parte a lumii sînt necesare pentru un fotbalist cu un destin nefericit.
Pasionat de proiectul Fundaţiei
FC Utrecht a îmbrăţişat ideea Fundaţiei Mihai Neşu. "Aşteptăm să inaugurăm oficial Fundaţia în a treia săptămînă din ianuarie", a spus Wilco van Schaik, directorul sportiv al clubului olandez. "Obiectivul nostru e să organizăm o gală la care să participe orice club şi vrem să strîngem bani pentru Mihai şi pentru Fundaţie". După accident, situaţia financiară a lui Mihai Neşu s-a schimbat dramatic. În reportajul Gazetei Sporturilor se vorbeşte de o sumă de 160.000 de euro, bani din asigurare, pe care fotbalistul a refuzat-o în vremea în care activa.
"Frumuseţea lui Mihai este că nu se gîndeşte doar la el, ci împreună cu Fundaţia sa să ajute copiii din România care au dizabilităţi. Mihai este foarte pasionat şi atît cît poate, este alături de proiect. Noi, cei de la Utrecht, sîntem foarte fericiţi pentru acest lucru", a mai spus van Schaik."
Citeşte reportarjul realizat de Cătălin Tolontan la Utrecht: Moş Crăciun, vreau nişte unghii noi şi blînde! »»» Santa, please bring me new and soft nails!
{{text}}