Igor Belanov, atacantul marelui Dinamo Kiev construit de Lobanovski, i-a devansat neaşteptat pe Lineker şi pe Butragueno în ancheta ”France Football” din 1986.
Înainte fuseseră numai nume mari. Matthews, Di Stefano, Eusebio, Best, Cruyff, Beckenbauer, Rummenigge, Platini. Apoi, brusc şi surprinzător, ca o străfulgerare, a apărut el. Igor Belanov, "racheta sovietică", socotit cel mai neaşteptat cîştigător al "Balonului de Aur".
25 de ani s-au împlinit ieri de la triumful fostului atacant născut la Odessa, ajuns faimos la Dinamo Kiev, în superba echipă creată de Valeri Lobanovski la mijlocul anilor '80. Nu era dat printre favoriţii trofeului acordat în urma voturilor jurnaliştilor de la "France Football". "Gazzetta dello Sport" chiar anticipase că triumfător este Butragueno. Ziariştii din Est au făcut însă front comun, iar la numărătoare primul a ieşit Belanov. Cu 84 de puncte, 22 peste Lineker şi 25 peste El Buitre.
Maradona era noneuropean, România nu fusese la CM
Deznodămîntul din 1986 are explicaţiile sale. În primul rînd, într-un an de graţie în care a condus Argentina spre triumful la CM, Maradona n-a intrat în calcule deoarece, atunci, "Balonul" se acorda doar unui european. Apoi, Steaua luase Cupa Campionilor, dar România ratase Mondialul mexican. Acolo unde Belanov marcase pentru URSS 4 goluri, între care o "triplă" în "optimea" cu Belgia (3-4 prel.).
În acelaşi timp, Dinamo Kiev cucerise Cupa Cupelor şi încînta printr-un fotbalul total şi spectaculos, unul dintre rolurile esenţiale revenindu-i lui Igor. Fost adversar în finala cu Atletico (3-0), Miguel Angel Ruiz a povestit: "Belanov era parte dintr-o maşinărie incredibilă. A fost unul dintre cei mai rapizi jucători pe care i-am marcat. Era mic, nu foarte puternic, dar mînca pămîntul pe flanc, cum o fac acum cei de la Barcelona".
A "dispărut" repede
Timpul a arătat că Belanov nu era de superclasă. A rămas ca un hit de-o vară. La Dinamo Kiev s-a stins încet-încet, o dată cu echipa care în primăvara lui '87 pierdea semifinala de C1 cu FC Porto. A mai avut o tresărire cu "naţionala" la Euro 1988, unde a urcat pînă-n finala cu Olanda, 0-2, scor la care însuşi Igor a irosit un penalty. Din acel moment a "dispărut". A mai jucat la formaţii mici, ca M'Gladbach, Brunswick, Odessa, pentru a se retrage în obscuritate de la Mariupol, în 1997. Acum, la 51 de ani, se ocupă de o şcoală de fotbal în oraşul natal, Odessa.
"Cînd a aflat de succesul său, Belanov a crezut că este vorba de o confuzie, de o mare neînţelegere" (Valeri Lobanovski, fost antrenor Dinamo Kiev)
{{text}}