Liga 1

INTERVIU Dan Alexa: "Luaţi-mi agresivitatea şi nu mai exist!"

Dan Alexa este cea mai reuşită achiziţie rapidistă din noul mandat al lui Răzvan

Articol de Alexandru Răducanu, Cătălin Popescu  —  marți, 03 ianuarie 2012

Dan Alexa (32 de ani) vorbeşte deschis despre răutatea sa de pe teren, îşi redeclară dragostea faţă de Poli şi spune că vrea să facă istorie în Grant.

- Dan, îi vine rău "Chirurgului" cînd vede sînge?
- (rîde) Nu, deloc! Iar în ce priveşte porecla, m-am obişnuit demult cu ea. Ioan Andone mi-a zis primul aşa, acum 8 ani, dacă nu mă înşel. Eram într-o perioadă după acel accident nefericit cu Mocanu de la Constanţa, făcusem exces de zel, eram agresiv peste medie.

- Cîţi ai "operat" pînă acum?
- Cazul lui Ionuţ Mocanu de la Farul n-o să-l uit niciodată. Acolo am greşit, a fost greşeala mea clar. Apoi, a mai fost Adrian Popescu de la Pandurii, însă n-am avut nici o vină.

- Te consideri un dur al fotbalului?
- Da, aşa am intrat în fotbal, ca un fotbalist agresiv. Practic, asta e calitatea mea de bază. De multe ori depăşesc limita, recunosc.

"Martinovici a fost prea blînd"

- Laşi uneori impresia că nu te poţi abţine să rişti cartonaşe chiar dacă te afli la limita suspendării.
- Sînt jucătorul care pune foarte multă pasiune. Am aceleaşi trăiri la fiecare joc. Aş putea să mă abţin, dar nu mi-aş mai face eu jocul şi nu m-aş simţi bine. Practic, aşa joc tot timpul, indiferent de situaţie. Dacă îmi pierd agresivitatea, nu mai sînt eu. E vital pentru postul pe care joc să fii agresiv şi să opreşti acţiunea în faţa fundaşilor tăi cu orice preţ. Bine, a se înţelege agresivitate în sensul pozitiv, nu sînt de acord cu loviri şi galbene luate prosteşte.

- Dacă ai fi fost în locul lui Martinovici, ai fi procedat la fel ca sîrbul?
- Cu siguranţă da, cu siguranţă da! Chiar... să zic aşa... el a fost blînd.

- O întrebare la care fostul tău coechipier Pleşan ar fi răspuns cu toate variantele... Ce culoare merge cel mai bine cu alb? Roşul lui Dinamo, violetul lui Poli sau vişiniul de Rapid?
- Iubesc foarte mult Timişoara! Acolo e casa mea, unde m-am simţit excepţional. La Dinamo am avut şi perioade frumoase şi mai puţin plăcute, e un capitol încheiat. În suflet mi-a rămas Timişoara, oraşul unde mi s-au născut copiii, locul unde am învăţat să devin lider, unde am fost apreciat de toată lumea. Regretul carierei mele e că n-am cîştigat un trofeu cu Poli. Îmi doresc să mă acomodez la Rapid precum la Poli şi să reuşesc să cîştig măcar un trofeu. Sînt toate premisele aici ca să fac performanţă, avem suporteri minunaţi şi caractere în vestiar.

- Peste tot pe unde ai fost te-ai acomodat rapid şi ai părut de-al casei foarte repede.
- Lumea probabil apreciază faptul că dau totul, că am această agresivitate pozitivă. De multe ori şi greşesc din cauza asta, mi-aduc aminte meciul de la Varşovia, acea eliminare. O pun la minusuri pe anul trecut, a fost o prostie a mea orice ar încerca să spună alţii. A mai fost şi eliminarea cu Steaua, dar pe aia nu o regret sub nici o formă, aş face la fel şi acum. Important e să mergi înainte şi să încerci să continui mai bine decît ai făcut-o.

"Regret transferul în China"

- Ce-ai fi în stare să faci dacă vei deveni campion în vară cu Rapid?
- Dacă iau titlul anul ăsta, promit că fac ce vreţi voi! Orice, mă tund zero de trei ori!

- Apropo de viitor. Ai vreun plan pentru după ce vei fi încheiat cariera de fotbalist?
- Vreau să rămîn în iarbă, clar! Fotbalul mi-a dat totul şi primordial pentru mine e să rămîn în fenomen. Vreau să fiu antrenor!

- Care e sfatul pe care îl consideri cel mai preţios din viaţă?
- Nimic nu e întîmplător şi trebuie să fii corect în ceea ce faci pentru că doar aşa vei putea întoarce mereu situaţiile în favoarea ta.

- Deciziile cele mai proaste, cele mai bune?
- Cea mai proastă decizie luată de mine în plan sportiv a fost că am plecat prea repede în China, la 24 de ani, cînd începusem să fiu chemat la "naţională". Cele mai bune au fost că am ales să merg la Poli acum 5 ani jumate, că am ales acum Rapidul, unde mă simt foarte bine.

"Sînt fan Dinică şi De Niro"

- Ce personalităţi te-au inspirat cel mai mult?
- Roy Keane, dintre fotbalişti, Mourinho, Ancelotti, dintre antrenori! Dintre artişti, mi-a plăcut enorm Gheorghe Dinică, Dumnezeu să-l ierte! Îmi pare rău că nu am apucat să-l cunosc! Mereu îmi ziceam că atunci cînd îl voi întîlni îl voi ruga să facem o poză şi să-mi dea un autograf pe ea. Cînd mi-aduc aminte ce rol a făcut în Filantropica, de exemplu...

- Ai grijă, o să schimbăm rapid direcţia de atac. Un subiect aprig discutat la noi în ultima vreme: pro sau contra eutanasierii cîinilor vagabonzi?
- M-ai luat prin surprindere. Sigur, nu e plăcut să-ţi duci copilul în parc şi să fie cîini peste tot, dar parcă şi îţi pare rău să-i omori. Nu ştiu ce să zic, ce bine că nu sînt eu cel care trebuie să decidă!

- Alte pasiuni în afara fotbalului?
- Nu prea... A, ba da, să mă uit la filme, dacă nu sînt meciuri la TV. Îmi place foarte mult Robert de Niro. Ştiu că e deja un şablon pentru că toţi spun că e actorul lor preferat, dar n-am ce face, şi eu am aceeaşi preferinţă.

- Fotbalistul tatuat şi cu superstiţii a devenit un pleonasm. Ştim că ai chipul lui Isus tatuat pe picior, dar cu superstiţiile cum stai?
- Dacă mă întrebaţi, zic că nu e bine. Însă în subconştient, am superstiţii, recunosc. Cea pe care o ţin la fiecare meci e că ies ultimul din vestiar, îmi fac mereu de lucru doar ca să ies ultimul.

- Apropo de vestiar, pe care coechipier de la Rapid nu ţi l-ai putea închipui lăcrimînd la Titanic?
- (rîde) Dani Coman!

- Cum n-a fost inventat încă Iphone-ul miraculos, care e primul lucru pe care l-ai cere unei baghete magice?
- Un lucru? Da-ţi-mi şi mie trei măcar!

- Negociem? Două!
- Bine: să am familia sănătoasă şi să cîştig eventul cu Rapid!

- Al treilea care era?
- Nu m-am mai gîndit.

11 cartonaşe galbene şi două "roşii" a strîns Alexa în cele 23 de meciuri jucate în acest sezon

"Slavă Domnului, pe mine nu m-a băgat niciodată în spital vreun adversar! Totuşi, dacă va fi să fiu accidentat grav pe teren, o să consider că asta face parte din joc şi n-o să judec vreodată adversarul" (Dan Alexa, mijlocaş Rapid)

"Vreau să fac istorie la Rapid şi îmi dau seama că nu e lucru uşor. Pentru a realiza asta, trebuie să luăm eventul. Asta îmi doresc de la 2012 pe plan profesional" (Dan Alexa, mijlocaş Rapid)

Se reunesc pe 14 ianuarie

Alb-vişiniii se bucură în continuare de vacanţă, avînd parte de cele mai multe zile libere dintre toate formaţiile din Liga 1. Răzvan Lucescu i-a anunţat pe fotbalişti ca pe 14 ianuarie să fie prezenţi la Bucureşti, astfel încît în următoarea zi să aibă loc primul antrenament din acest an, la Pro Rapid. În pauza de iarnă, giuleştenii au programate două cantonamente, ambele în Antalya: 23 ianuarie - 2 februarie şi 7-17 februarie.

Mesajul lui Copos către jucători
Patronul Rapidului, George Copos, a uitat că a făcut anunţul conform căruia vrea să renunţe din nou la cele 99,97% din acţiunile clubului din Giuleşti: "Nu m-am răzgîndit, însă nimeni nu s-a arătat interesat. N-am ce să fac, trebuie să susţin în continuare echipa, dar oferta mea rămîne valabilă". Aflat la Poiana Braşov, acolo unde a petrecut Revelionul, Copos le-a trimis un sms fotbaliştilor: "Vă doresc un an nou minunat! Cu multă umilinţă şi muncă vom putea reuşi ceea ce ne-am propus!".

Herea, înapoi în Italia
Operat în urmă cu două săptămîni de menisc la genunchiul drept, Ovidiu Herea va pleca la finalul acestei săptămîni la clinica de la Roma pentru a fi supus unui nou control medical. Doctorii italieni vor să vadă modul în care i s-a refăcut genunchiul. În funcţie de verdictul medicilor, mijlocaşul va afla cînd va putea începe pregătirea. "Eu mă simt bine şi încă mai cred că nu voi rata începutul returului", a spus Herea.

Îl vor pe Maftei
Răzvan Lucescu vrea să-şi acopere două posturi în defensivă, cel de stoper şi cel de fundaş dreapta, iar Vasile Maftei (31 de ani) e varianta perfectă, putînd juca atît în centru, cît şi în bandă. Fundaşul şi-ar dori să revină în Giuleşti: "Acolo m-am format ca om şi ca fotbalist. Rapidul mi-a dat ce am acum şi nici nu vreau să mă gîndesc la o revenire pentru că s-a mai discutat în trecut şi nu s-a realizat!". În vara lui 2009, Maftei a fost vîndut la Urziceni pentru 500.000 de euro. Un an mai tîrziu a ajuns la CFR, dar nu prea a evoluat din cauza accidentărilor.

E şi Varga pe listă
Vasile Şiman, patronul Sportului Studenţesc, a anunţat la GSP TV că Rapidul îl vrea pe Dacian Varga (27 de ani). "Există un interes parţial pentru Varga din partea giuleştenilor. Parţial înseamnă că jucătorul ar accepta nişte condiţii puse de ei, dar nu s-au gîndit încă la pretenţiile clubului nostru", a spus Şiman. Varga a revenit în Regie după ce împrumutul la Krasnodar i-a expirat, iar acum ruşii nu vor să-l cumpere. În afara mijlocaşului de bandă, Răzvan Lucescu îl mai vrea de la Sportul şi pe atacantul Costin Curelea (27 de ani).

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.