Roş-albaştrii sînt singurii candidaţi la titlu care merg la munte. Dinamo ar fi vrut şi ea, dar n-a avut bani, aşa că a ales să se antreneze la Săftica.
Pe lîngă achiziţii şi omogenizarea unui lot format, în mare, din bucăţi strînse în vara anului trecut, Steaua mai are un argument cu care crede că poate reveni în lupta pentru titlu: e singura care merge să se antreneze la munte înaintea returului.
Ilie Stan avea asta în plan încă din momentul în care a preluat conducerea echipei şi a atras atenţia că jucătorii suferă din punctul de vedere al pregătirii fizice şi că numai un astfel de stagiu bazat exclusiv pe exerciţii fizice poate remedia problema. Dar nimeni altcineva nu îl mai copiază dintre antrenorii contracandidatelor sale.
Dinamo a fost unica atrasă de idee, dar politica austeră a "cîinilor" din acest moment i-a făcut să renunţe. "E prea scump un stagiu montan!", i s-a transmis lui Ciobotariu. Antrenorul a ales un compromis: îşi ţine fotbaliştii la Săftica între 10 şi 15 ianuarie.
Clujenii îşi plătesc pauza!
Locurile 2 şi 3, CFR Cluj şi Rapid, nici măcar n-au avut de gînd să procedeze precum Steaua. Ardelenii au un antrenor, Jorge Costa, şi jucători portughezi şi brazilieni neobişnuiţi cu cantonamente montane. Vor merge în Antalya pentru două stagii. O ciudăţenie există: Costa a stabilit că echipa rămîne în Turcia în pauza dintre stagii, de patru zile, în care jucătorii sînt liberi! Pot pleca doar aceia care îşi achită singuri biletele de avion către destinaţiile unde vor să ajungă!
Tot de două ori se duce în Antalya şi Rapid. Staff-ul giuleştenilor e adeptul antrenamentelor pe terenuri bune şi împotriva alergărilor prin munţi. Diego Longo, preparatorul fizic al lui Răzvan Lucescu, e uimit de plăcerea românilor de a alerga pe pante: "E ca şi cum ai avea o maşină de curse şi ai antrena-o prin gropi! Care e rostul? Să forţezi accidentele?".
Şahtior alege tot marea
Argumentul principal al celor care susţin pregătirea montană de iarnă pentru echipele româneşti e pauza mare dintre tur şi retur, după care jucătorii ar avea nevoie de antrenamente fizice intense ca să revină la un nivel bun. Contraexemplul îl reprezintă însă Şahtior Doneţk. Şi în Ucraina există pauză între jumătăţile de sezon, dar Mircea Lucescu şi-a antrenat echipa pe terenuri bune şi a cîştigat pînă acum toate trofeele interne plus Europa League, plus participare în primăvara Champions League.
"Dacă ar exista o reţetă sigură ar folosi-o toată lumea. Dar cea mai bună strategie e aceea care i se potriveşte echipei tale. Mi se pare că noi am renunţat cam uşor la pregătirea montană" (Mircea Rădulescu, antrenor)
"Veţi vedea voi cum o să arate Steaua în retur, după pregătirea asta! Mult mai bine, vă spun eu!" (Ilie Stan, antrenor Steaua)
9 zile va petrece Steaua la Poiana Braşov, începînd cu 12 februarie, o perioadă în care Ilie Stan va programa exclusiv antrenamente fizice
{{text}}