Însoţit de Răzvan Raţ, medicul lui Şahtior, Artur Gluşcenko, l-a vizitat ieri pe Il Luce la Spitalul Universitar, urmînd ca patronul Ahmetov să sosească azi la Bucureşti. Doctorul ucrainean a putut discuta doar cîteva minute cu antrenorul. Informaţiile medicale sînt evazive şi sever filtrate.
O ploaie cum numai în ianuarie nu e potrivită şi un pelerinaj al apropiaţilor într-o tăcere furişată, care numai în cazul unui accident uşor nu se întîlneşte: aşa a arătat ziua de ieri la Spitalul Universitar Bucureşti, unde Mircea Lucescu e internat.
Confuz, la o zi după accident
Dimineaţa de ieri a găsit-o pe Neli Lucescu, soţia tehnicianului, în rezerva în care acesta se odihnea sub efectul sedativelor. A fost înlocuită de Răzvan Lucescu, întors de la Roma încă de vineri seară. Fiul a stat lîngă Mircea Lucescu pînă ieri după prînz. A venit, din nou, şi Dinu Gheorghe.
Motivul e pe cît de simplu, pe atît de îngrijorător: la aproape 24 de ore de la internare, antrenorul era într-o stare de somnolenţă indusă de medici. Aşa l-a găsit, ieri, şi fostul şef al Şcolii de Antrenori, Mircea Rădulescu: "Am vrut să schimbăm măcar o privire, dar nu s-a putut. Am vorbit doar cu Răzvan, care avea o stare tonifiantă şi era încrezător". Fie durerile sînt insuportabile, lucru firesc în cazul unor coaste rupte, spun specialiştii, fie situaţia e mai complicată decît se ştie. Fie amîndouă.
"I-a crescut cantitatea de sînge din torace"
La ora 11:15, purtătorul de cuvînt al Spitalului Universitar, Bogdan Popescu, şi medicul Elena Copaciu, şef Terapie Intensivă, au organizat ceea ce au spus voalat că va fi ultima conferinţă de presă legată de situaţia lui Lucescu. Popescu a vorbit primul, admiţînd veridicitatea informaţiilor oferite de surse medicale şi dezvăluite ieri de Gazetă: "Lui Mircea Lucescu i-a fost făcut un drenaj după ce cantitatea de sînge din cavitatea toracică a crescut puţin. Tubul de dren, pentru care a fost necesară o incizie, va fi menţinut pînă cînd nu se va mai elimina sînge".
Cu un zîmbet reţinut, dr. Copaciu a continuat: "Starea e stabilă, n-au apărut complicaţii. Domnul Lucescu are un psihic extraordinar şi traversează cu mare demnitate acest moment. E supravegheat de o echipă multidisciplinară, pregătită să intervină în orice moment. Fracturile costale se vindecă în 30-40 de zile". Problema externării nu e deocamdată în discuţie.
Vizite incognito
Pelerinajul incognito la Lucescu a continuat cu vizita medicului lui Şahtior, Artur Gluşcenko, trimis la Bucureşti să vadă personal situaţia antrenorului român şi să-i ajute pe doctorii de la Bucureşti în recuperarea tehnicianului. Însoţit de Răzvan Raţ, specialistul ucrainean a aterizat în Capitală la 13:40, venind cu o cursă de linie de la Doneţk, via Varşovia. Iar de la aeroport s-a îndreptat direct către spital, cu un VW negru.
Au intrat grăbiţi la Terapie Intensivă. Au stat aproape o oră, aşteptaţi de jurnalişti. Numai că a ieşit doar şoferul, demarînd în trombă, ocolind clădirea şi recuperîndu-i pe cei doi de pe scările de la Urgenţă, căutînd să "dribleze" atenţia presei! Între timp, cu capul acoperit de glugă, se furişa în spital şi Adrian Iencsi!
Gluşcenko a povestit imediat pentru site-ul oficial al ucrainenilor: "La spital e un adevărat asediu al ziariştilor. La intrare şi pe etaje sînt agenţi de pază pentru a nu pătrunde cineva înăuntru". Şi despre Lucescu: "Ia calmante, dar tot timpul a fost conştient. Am discutat. A trecut peste subiectul sănătăţii sale şi a început să vorbească despre fotbal. Doctorii români ne-au cerut politicos să nu-l deranjăm pe pacient cu conversaţii lungi. Starea lui e stabilă. Medicii locali au făcut tot ce era necesar în astfel de situaţii".
Ieri ambasadorul Turciei, astăzi Ahmetov
Singurul vizitator dispus să discute cu presa a fost Omur Şolendil, ambasadorul Turciei la Bucureşti, însă acesta nu şi-a dezminţit funcţia, precizînd diplomatic: "Aţi văzut că am stat doar cîteva minute. M-am simţit dator să fac această vizită, ne cunoaştem de mult. Mircea Lucescu e bine". Interesant e că ambasadorul e un suporter declarat al lui Fenerbahce, marea rivală a echipei pregătite în trecut de Lucescu, Beşiktaş.
Ahmetov e dispus să-l aştepte pe Lucescu
Dacă starea reală de sănătate a lui Lucescu e cea conturată de informaţiile făcute publice de Spitalul Universitar şi nu vor apărea complicaţii, revenirea tehnicianului pe banca lui Şahtior e prognozată să aibă loc peste cel puţin o lună. În aceste condiţii, echipa ucraineană va fi pregătită în această perioadă de secunzii românului, patronul Rinat Ahmetov excluzînd din start varianta unui antrenor interimar pentru pauza competiţională, potrivit unor surse din clubul de la Doneţk. Şahtiorul se reuneşte marţi, 10 ianuarie, iar primul turneu îl va efectua la Dubai, în perioada 17-24 ianuarie. Se va merge apoi în Spania (27 ianuarie - 7 februarie).
Încurajări de la Beşiktaş
Mircea Lucescu a cîştigat cu Beşiktaş campionatul Turciei în 2003 şi a ajuns cu echipa din Istanbul pînă în sferturile de finală ale Cupei UEFA, în sezonul 2002/2003. Iar clubul a reacţionat imediat la necazul păţit vineri de Il Luce. "Am aflat cu tristeţe că fostul nostru antrenor Mircea Lucescu a suferit un accident rutier. Îi transmitem urările noastre de însănătoşire grabnică", se menţionează în comunicatul grupării de pe Bosfor.
Accidentul în presa europeană
Accidentul lui Mircea Lucescu a ajuns şi în presa internaţională. Cotidianul portughez O Jogo a dedicat evenimentului un articol mai larg, subliniind că "antrenorul lui Şahtior, care a înfruntat FC Porto în Liga Campionilor, a fost lovit de un tramvai şi apoi s-a ciocnit de altă maşină înainte de a se opri într-un pilon". Mundo Deportivo a notat că "Lucescu se recuperează după un accident suferit la Bucureşti", în timp ce francezii de la LEquipe punctează că "spitalizat, Lucescu a suferit un traumatism toracic, dar viaţa sa nu e în pericol". În fine, De Telegraaf (Olanda) scrie că "victima are mai multe coaste fracturate şi fiecare om de la Şahtior e şocat de vestea primită din România".
Ce scrie în fişa de internare a lui Lucescu: "Contuzie toracică bilaterală, fracturi costale stînga C3-C9 cu deplasare, fracturi costale dreapta C5-C7 fără deplasare, contuzie pulmonară bilaterală lob inferior".
"Am trăit o tragedie pe pielea mea, în anii '70: am fost în autocarul Sportului cînd s-a petrecut un accident şi au murit patru persoane. Am stat atunci o lună la Urgenţă, am văzut întunericul! Îmi închipui prin ce trece Mircea acum. Şi Puiu Iordănescu m-a rugat să-i transmit încurajări" (Mircea Rădulescu, fost selecţioner)
Mesaje pentru Lucescu pe Facebook şi gsp.ro:
"Mister, vă iubim! Însănătoşiţi-vă şi reveniţi cît mai repede la echipă!"
"Îmi pare nespus de rău să aud aşa ceva. Să dea Dumnezeu să fie totul bine cu domnul Lucescu"
"Totul va fi bine! Multă sănătate, Mircea Lucescu!"
"O veste groaznică! Însănătoşire grabnică, Mister!"
"Un mare om şi antrenor nea Mircea! Iubit şi apreciat!"
{{text}}