International   •   Stranieri   •   ACCIDENTUL LUI MIRCEA LUCESCU

FOTO & VIDEO / Ahmetov: "Lucescu rămîne antrenorul Şahtiorului". Omul cu avere între 16 şi 25 de miliarde de dolari

Articol de Gazeta Sporturilor   —  duminică, 08 ianuarie 2012

Toate posturile TV şi ziarele care tratează accidentul în care a fost implicat Mircea Lucescu, vineri la prînz, anunţă că la Bucureşti a venit însuşi patronul lui Şahtior. Dar cine este conducătorul clubul din Doneţk şi cel care îi plăteşte un salariu de peste 3 milioane de euro pe an lui Mircea Lucescu?



UPDATE 13:58 // DECLARAŢIA VIDEO A PATRONULUI ŞAHTIORULUI AICI

Rinat Ahmetov, patronul Şahtiorului, a vorbit despre vizita sa la Mircea Lucescu: "Eu am venit ca să-l văd pe domnul Lucescu, dar n-o să-l ducem în Ucraina. Mircea Lucescu rămîne antrenorul principal al Şahtiorului, are ajutoare de nădejde, care ştiu ce au de făcut şi pregătesc echipa la fel. O să fie o reacţie bună din partea jucătorilor, vor dori să-l ajute pe Mircea.



O să avem un cantonament reuşit şi fără Mister şi echipa va trebui să cîştige campionatul şi Cupa Ucrainei, iar în următorul an trebuie să depăşim sferturile în Liga Campionilor. Îi doresc să treacă repede peste acest moment. Eu am încredere în medicii ucraineni, Mircea Lucescu în cei români, aşa că şi eu am. Mircea nu este doar antrenorul echipei mele, ci şi prietenul meu, îl voi vizita. A fost dureros cînd am aflat că e internat, am vorbit imediat cu soţia lui", a spus Rinat Ahmetov.



UPDATE // La 13:47 "A apărut o complicaţie, exces de lichid pleural, şi s-a decis ca domnul Mircea Lucescu să fie supus unei intervenţii chirurgicale", a precizat Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Universitar.



UPDATE // La 13:40, pe pista aeroportului Băneasa a aterizat  cursa privată de la Paris. A fost momentul în care agenţii de pază de la aeroport au format un cordon de pază la ieşirea de protocol. Din avion au coborît Ahmetov şi fiul său mai mic, Almir.



Rinat Ahmetov Leonidovici, 45 de ani, este printre cei mai bogaţi oameni de afaceri din lume. Cu o avere estimată pentru 2011 între 16 miliarde şi 25,6 miliarde de dolari, Ahmetov a făcut din Şahtior unua dintre cele mai bune echipe din lume.



Ahmetov a avut parte de multe contestări şi acuze dintre cele mai grave, printre ele că ar fi regizat, în octombrie 1995, uciderea lui Akhat Bragin, mentorul său şi preşedinte la acea vreme al clubului. Se spunea că de la acesta ar fi moştenit un vast imperiu financiar. "Fals. Am cîştigat banii din prima mea afacere legată de minele de cărbune şi producerea de cocs şi din investiţiile riscante pe care le-am făcut şi care au avut succes", a contraatacat Ahmetov.



În 1999 şi 2005, chiar oficiali ai Ministerului de Interne al Ucrainei au afirmat că Rinat Ahmetov ar face parte dintr-o reţea de crimă organizată printre ai cărei conducători ar fi chiar el. Pentru a-şi proteja imaginea, Ahmetov a luptat din răsputeri că contracareze aceste acuzaţii. De cele mai multe ori atacurile au fost retractate, în unele cazuri  i s-au prezentat scuze, Kiev Post, Neue Zürcher Zeitung,  Le Figaro fiind printe publicaţiile obligate, uneori de justiţie, cu retractarea afirmaţiilor.



Iată cum a evoluat în ultimii 5 ani averea lui Ahmetov conform celor scrise de două dintre publicaţiile care se ocupă cu astfel de clasamente, cea din Ucraina dîndu-l mult mai bogat pe omul de afaceri decît publicaţia americană Forbes.



Korespondent, Ucraina TOP 50 miliardari

2006 - 11,8 miliarde de dolari

2007 - 15,6 miliarde de dolari

2008 - 31,1 miliarde de dolari

2009 - 9,6 miliarde de dolari

2010 - 17,8 miliarde de dolari

2011 - 25,6 miliarde de dolari



Forbes, top miliardarii lumii

2006 -  1.7 miliarde dolari

2007 - 4.0 miliarde dolari

2008 - 7.3 miliarde dolari

2009 - 1.8 miliarde dolari

2010 - 5.2 miliarde dolari

2011 16 miliarde dolari



Ca orice miliardar care se respectă, Ahmetov a făcut o mulţime de donaţii printre care şi în România, atunci cînd au fost inundaţii. Iată-le pe cele mai importante:

- octombrie 2007 - 900.000 dolari familiilor victimelor exploziei de gaz dintr-un complex de apartamente din Dnipropetrovsk

- 2008 - 3,4 milioane de dolari pentru familiile victimelor din mai multe localităţi une au avut loc explizii în mine de cărbune

- 2010 - un milion de dolari pentru victimele dezastrului din Japonia

- aprilie 201 - un milion dolari pentru a sprijini proiectul "Shelter", dezvoltat pentru asigurarea unor condiţii speciale celor afectaţi de explozia reactorului nuclear de la Cernobîl.



Ahmetov are doi copii, Almir, 14 ani şi Damir, 23 de ani. Soţia şi mama sînt angajate în poziţii de conducere la firmele lui Ahmetov, firme care numără peste 200.000 de angajaţi. Tatăl său, Leonid Ahmetov a murit în 1991 în urma unor boli provocate de lucrurl în minele de cărbune din Doneţk.









Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.