Ilie Stan le explică jucătorilor de ce nu trebuie să se teamă de ce va fi în cele 9 zile la Poiana Braşov, dar şi prin ce chinuri groaznice trecea el atunci cînd urca la Forban cu Steaua.
Steaua se reuneşte azi, mîine face vizita medicală, apoi jucătorii mai au o singură zi de antrenament uşor la Mogoşoaia, după care va urma un stagiu montan în Poiana Braşov. Ilie Stan se revoltă atunci cînd e întrebat dacă nu se teme că fotbaliştii nu vor putea să facă faţă şi nici nu vor fi prea încîntaţi de acest mod de pregătire.
"Să fii fotbalist înseamnă şi sacrificii!"
"Să nu facă faţă? O să vedeţi voi. Ce, credeţi că e pe plăcute aici?" e prima reacţie a lui Ilie, după care face o comparaţie între ce avea de îndurat el, atunci cînd urca la Forban cu Steaua, ca jucător, şi ce vor face acum elevii săi.
"Jucătorii nu trebuie să fie speriaţi, că nu-i omoară nimeni la munte. În plus, condiţiile pe care le vor avea nu se compară cu ce aveam eu şi generaţia mea de îndurat. Păi, la sala de forţă de la Forban făceam exerciţii cu nişte bări de metal, direct pe picioarele goale.
Scîrţîiau şi erau ruginite, iar cînd plecam din sală îmi curgeau şiroaie de sînge. Credeţi cumva că mă plîngeam? Mă sacrificam, că asta înseamnă să fii fotbalist. Acum, ei vor avea condiţii de 5 stele, sală de forţă complet utilată, bazin, totul e lux. Normal că va fi greu, dar e spre binele lor", spune Ilie Stan.
Dimineaţa pante, după-amiaza forţă
Antrenorul dezvăluie şi ce vor face exact fraţii Costea şi compania. "În fiecare dimineaţă, au de făcut un traseu la Stâna de Vale, pe pante, prin pădure un pic, stabilit şi trasat exact, nimeni nu se poate rătăci sau pierde. Apoi, după-amiaza, sală de forţă şi bazin la hotel. Aşa va fi în fiecare zi din cele 9, poate în una-două zile să-i cobor la Braşov, pe stadionul Forex, să le mai dau un pic şi mingea, să nu se plictisească şi să fie prea încordaţi de la atîta alergătură", a completat Ilie.
Zenga a scos regula Forban
Primul antrenor care a renunţat să mai ducă echipa la munte a fost italianul Walter Zenga, de fapt, primul antrenor străin din istoria Stelei. În ianuarie-februarie 2005, fostul mare portar al Italiei şi al lui Inter a mers cu echipa în două cantonamente: unul în Cipru şi unul în Italia. Ce a urmat? Steaua a eliminat-o pe Valencia în "16-imile" Cupei UEFA şi a cîştigat titlul după o pauză de 4 ani.
Lăcătuş n-a putut impune muntele
Unul dintre antrenorii din ultimii ani care au luat în calcul varianta de a duce echipa la munte a fost Marius Lăcătuş. A renunţat la idee şi a şi explicat de ce. "Sînt mulţi jucători cu personalitate, gen Rădoi, Ghionea, Goian, e greu să le impui să-i duci la munte şi să-i alergi prin zăpadă", a spus Lăcătuş!
Zăpada, atuul lui Pîrvulescu :)
Nu chiar toţi jucătorii din actualul lot al Stelei sînt speriaţi de faptul că vor avea de îndurat 9 zile de alergări pe pantele pline de zăpadă din Poiana Braşov. Paul Pîrvulescu, proaspăt transferat de la Mediaş, e obişnuit cu astfel de cantonamente pentru că în ultimii 3 ani şi jumătate a bifat de 7 ori stagii montane în Poiana Braşov. Mai mult, el era cel care ieşea întotdeauna primul la alergările de anduranţă de la munte. În schimb, Tatu, Geraldo şi Machado vor fi cel mai afectaţi, nefiind obişnuiţi cu frigul.
"În retur, diferenţa va fi făcută de 3 lucruri: pregătirea fizică, organizarea şi motivaţia. Primul capitol poate fi rezolvat exclusiv de acest stagiu montan" (Ilie Stan, antrenor Steaua)
"Am învăţat ceva de la nea Emeric Ienei şi le transmit şi elevilor mei: în pregătirea montană trebuie să fii egoist, să tragi doar de tine la maximum, fără să te uiţi în stînga şi-n dreapta, iar la meciuri trebuie să fii altruist" (Ilie Stan, antrenor Steaua)
1.100 de metri e altitudinea la care se vor pregăti jucătorii Stelei în perioada 12-21 ianuarie
{{text}}