Liga 1

Au plecat vedete, dar s-au întors să o ia de la capăt

Ciprian Deac

Articol de Cătălin Popescu  —  vineri, 13 ianuarie 2012

Ioniţă s-a întors la Rapid după ce a eşuat la Koln, Deac e tot în Grant, deşi în vara lui 2010 ajungea la Schalke, iar Torje nu s-a impus la Udinese şi e aproape de o revenire în Ştefan cel Mare. Sînt doar ultimele exemple de jucători români care au plecat în străinătate cu gîndul de a cuceri Europa fotbalistica, însă au eşuat.


Ianis Zicu

A debutat în Liga 1 la doar 17 ani, fiind considerat atunci una dintre cele mai mari speranţe ale fotbalului românesc. După 19 goluri, reuşite în Ştefan cel Mare, la Cîmpina şi la Constanţa, şi trei ani mai tîrziu, Zicu a fost vîndut pe 2,5 milioane de euro la Inter Milano. N-a prins nici un meci pentru formaţia de pe Giuseppe Meazza, fiind împrumutat pe rînd la Parma, înapoi la Dinamo şi la Rapid, pentru ca în 2007 să fie răscumpărat de "cîini". N-a reuşit decît 5 goluri în trei sezoane şi în vara lui 2010 a ajuns la Poli Timişoara. În urmă cu 6 luni şi-a reluat experienţa în străinătate, fiind vîndut la ŢSKA Sofia, apoi în această lună a ajuns în Coreea de Sud, la Pohang Steelers.

Nicolae Mitea
A avut nevoie doar de 9 meciuri în Liga 1, la Dinamo, pentru a-i convinge pe scouteri lui Ajax să-l transfere. Ajuns în Olanda la doar 18 ani, Mitea a impresionat la început prin tehnica şi viteza sa, reuşind să înscrie de 7 ori în cele 23 de partide prinse de el în primul sezon la "lăncieri". Apoi, a început declinul, a jucat din ce în ce mai puţin, iar în 2008, la capătul unui campionat în care n-a bifat nici o prezenţă, Mitea a fost lăsat să plece gratis înapoi la Dinamo. A stat în Ştefan cel Mare doar un sezon, în care a stîrns numai 12 meciuri, după care şi-a reziliat angajamentul. Din vara lui 2009 şi pînă în acest sezon, cînd a evoluat în tur în două partide pentru Petrolul, Mitea s-a pregătit de unul singur. Acum, e iarăşi liber de contract, iar presa din Bulgaria anunţă că e pe lista lui ŢSKA Sofia.

Ciprian Deac
În vara lui 2010, Felix Magath se felicita că a reuşit să-l ia la Schalke pe Ciprian Deac. "Va fi noul Hagi al Europei", l-a caracterizat antrenorul pe fotbalistul care-l costase 3 milioane de euro! N-a prins decît două partide în Bundesliga şi 3 în Champions League, iar în vara trecută şi-a dat restart carierei la Rapid, unde a fost dorit de Răzvan Lucescu.

Alexandru Ioniţă
Un tur de campionat excelent făcut de tînărul Ioniţă în Giuleşti, în sezonul 2009-2010, i-a făcut pe nemţii de la Koln să-l dorească. Astfel, după doar 14 meciuri în Liga 1, Copos reuşea să-l vîndă pe Alex în Bundesliga pentru două milioane de euro! A terminat campionatul la Rapid cu 10 goluri în 27 de partide, apoi în vara lui 2010 a plecat la Koln. A prins doar 8 meciuri în tricoul "ţapilor", iar acum s-a întors în Grant sub formă de împrumut.

Gabriel Torje
Udinese l-a luat în august 2011 pentru a-l înlocui pe Alexis Sanchez, fotbalist ce îi lăsase pe italieni pentru Barcelona. Deşi a avut parte de un debut bun, fiind lăudat de presa din italiană, Torje a ajuns să nu prindă echipă nici măcar atunci cînd antrenorul Francesco Guidolin mizează pe rezerve, aşa cum s-a întîmplat în meciul din Cupă cu Chievo. Gabi îşi doreşte o echipă unde să evolueze constant pentru a nu rata contactul cu prima reprezentativă. Iar singurul club la care mai poate juca în acest campionat este Dinamo, întrucît a bifat deja două legitimări în anul competiţional 2011-2012.

Alţi fotbalişti care n-au confirmat în străinătate

Jucător Suma de transfer (euro) Echipă
Nicolae Dică 2 milioane Catania
Cosmin Moţi 600.000* Siena
Bogdan Stancu 5 milioane Galatasaray
* sumă plătită pentru împrumutul pe un sezon

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.