Pentru rapiditate şi eficienţă, funcţionarea creierului lui Lionel Messi va servi ca element de bază într-un studiu efectuat de medicul olandez Pieter Medendorp, de la Universitatea Radbond din Nijmegen. Acesta vrea să descopere ”cum se iau decizii într-o fracţiune de secundă şi cum alegi una dintre celelalte variante posibile”.
Studiul este sponsorizat cu 1,5 milioane de euro de Organizaţia de Investigaţii Ştiinţifice din Olanda (NWO), după cum a informat cotidianul batav ”De Gelderlander”. Ulterior, rezultatele vor fi folosite ”pentru a îmbunătăţi, de exemplu, metodele de diagnosticare în medicină, protezele auditive ori cele de menţinere a echilibrului”.
Medendorp a explicat, la rîndul său, că ”în fapt, creiererul nu este un computer, dar e o maşină de probabilităţi. Messi decide într-o clipă dacă aleargă, dacă sare, dacă şutează şi vrem să aflăm cum face asta în capul său. Ce te face să alegi un lucru şi nu altul? Este o chestiune de eficienţă? Sau pentru că organismul primeşte o recompensă? Toată lumea ia decizii inconştient, în special atunci cînd se găseşte în mişcare. Se produce o combinaţie de imagini, forţe şi zgomote. Pe teren, Messi ştie unde să le întîlnească instantaneu pe toate şi în acel moment hotărăşte nu doar cum să scape din marcaj sau unde să se ducă ci şi ce picior foloseşte şi ce să facă el cu mingea”.
{{text}}