Liga 1

Stagiul montan e învechit? ”Naţionala” Franţei îl face constant din 1997 încoace

+18 Foto
Prezența ”cocoșilor” în munți a devenit un obicei de 15 ani

Articol de Constantin Popescu  —  sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Una dintre marile controverse ale acestei perioade îl reprezintă cantonamentul la munte.

Subiectul a pornit de la Steaua, unde Ilie Stan a decis să reinstaureze stagiul din Poiana Braşov pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice a jucătorilor săi. Ideea a fost repede combătută. ”Ne-am întors în timp. Este un sistem vechi. Nu mai există nicăieri. S-a renunţat la el de zeci de ani”, au sunat criticile. Printre contestatari se numără şi MM Stoica.

Nu toată lumea a abandonat însă această metodă. Încă există excepţii. Una, nu oarecare. Reprezentativa Franţei s-a obişnuit să efectueze periodic pregătire montană. Sistemul a fost instaurat din decembrie 1997 de către selecţionerul de atunci, Aime Jacquet. Metoda a prins, fiindcă în anul următor ”cocoşii” au ieşit campioni mondiali.

Vezi mai jos o galerie foto cu internaţionalii francezi la Tignes.

Pornind de aici, următorii antrenori de pe banca Les Bleus au continuat tradiţia. Inclusiv controversatul Raymond Domenech, care, de pildă, şi-a dus oamenii la zăpadă cu doar cîteva săptămîni înaintea Mondialului din 2010 (eşecul campaniei a fost cauzat de certurile din lot, nu de pregătirea jucătorilor). Mai departe, actualul selecţioner Laurent Blanc a fost cu Benzema şi ceilalţi la munte vara trecută. Şi nimeni, mai ales că s-a putut merge cu familiile, nu a strîmbat din nas. Fie că s-a numit Deschamps, Zidane, Trezeguet, Henry, Ribery ori Benzema.

Fără excepţie, stagiul s-a făcut în acelaşi loc. Este vorba de Tignes, o staţiune situată la  circa 2.100 DE METRI ALTITUDUINE. Acolo fotbaliştii au alergat, s-au antrenat cu mingea, s-au plimbat cu bicicletele, au făcut trasee prin păduri şi expediţii pe schiuri spre crestele munţilor, cu raniţe în spinare. Totul combinat cu momente de relaxare, precum şedinţe de tir.

Vezi mai jos un video cu ce au făcut şi ce au spus ”cocoşii” despre pregătirea montană.

Cum explică francezii alegerea lor? ”O perioadă de pregătire la munte contribuie foarte mult la oxigenarea corpului şi la ameliorarea condiţiei fizice. Cu un program adecvat, organismul se curăţă, capătă rezistenţă şi forţă”, a susţinut preparatorul fizic Robert Duverne. Alt specialist, Jean-Pierre Paclet, a găsit încă un aspect pozitiv: ”Jucătorilor le vine greu înfruntînd condiţii aşa ostile, însă se ajută unii pe alţii mai mult decît de obicei. Spiritul de solidaritate funcţionează extraordinar, îi învaţă pe toţi să fie mai buni, mai implicaţi. De cîştigat au ei, dar mai ales echipa”.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.