# Ilie Stan mizează pe o tactică atipică pentru roş-albaştri, dar care i-a adus ultimul titlu lui Dinamo # În afara fundaşilor, Bourceanu va fi singurul defensiv din echipă, iar cei 4 mijlocaşi vor fi dispuşi în romb, renunţîndu-se, după mai bine de 10 ani, la regula cu doi închizători
Steaua pragmatică şi speculativă devine istorie. Cel puţin aşa vrea Ilie Stan. Antrenorul a pregătit un sistem, o tactică şi un stil diferite de cele abordate de roş-albaştri în ultimii ani. Sezoane care le-au adus şi rezultate mari, dar şi destule decepţii. În ce constă schimbarea?
Mai mulţi jucători de atac, mai puţini apărători, adică un închizător în minus. Bourceanu rămîne singurul "de gardă" în faţa fundaşilor şi un mijlocaş se va afla în faţa lui, nu lîngă el. În mod normal, Tiberiu Bălan va fi play-makerul în retur. Steliştii sînt mulţumiţi de cum se prezintă fostul mijlocaş de la Rapid şi de la Sportul, mai ales că dubiile în privinţa lui erau legate de pregătirea fizică, nu de calităţile tehnice. Prepeliţă şi Răduţ sînt alte soluţii pentru această poziţie.
În afara aşezării, inclusiv profilul jucătorilor îndeamnă la atac. "Meciul cu CFR Cluj e de referinţă. Vreau ca toate adversarele din retur să arunce mingea în tribună, disperate", plănuieşte Stan. Pe dreapta, în linia mediană, e Chipciu, singurul om din lot care nu are o concurenţă clară. În trecut, postul lui era ocupat de Nicoliţă, un fotbalist mai degrabă defensiv, în ciuda statutului de om de atac pe care-l ocupa.
"Tiki-taka Barcelona" anunţată de Becali n-o să se regăsească pe teren, fiindcă Ilie nu e adeptul posesiei cu orice preţ, ci al atacurilor. "Victoria Brăneşti avea o viteză de joc dintre cele mai bune din România! Cu Steaua pot să fac mai mult", crede el. Iar despre riscul să fie surprins din cauza stilului riscant şi spectaculos comentează: "Am putea pierde un meci, OK, să fim surprinşi de adversar şi să avem ghinion, dar pe majoritatea o să le cîştigăm dacă punem în practică ce-am plănuit!".
"Obiectivul meu acesta este: să fac echipa să joace ofensiv împotriva oricui! Nu mă gîndesc să-mi salvez postul, sînt preocupat mai mult de atac, de stil"
Ilie Stan, antrenor Steaua
Copie după Rednic
Dinamo a cîştigat ultimul ei titlu, în sezonul 2006-2007, jucînd tot cu romb la mijloc, adică folosind un singur închizător, pe Mărgăritescu. Deseori, Dănciulescu a fost omul din faţa lui "China" în acel sezon, plus alte două vîrfuri, Ionel Ganea şi Claudiu Niculescu. Adică Bălan, Rusescu şi Mihai Costea, în varianta Stelei.
Pîrvulescu e fundaş
Ilie Stan a condus marţi seara primul antrenament cu mingea de cînd echipa e în Poiană. Trei evenimente importante: Chipciu a fost mijlocaş dreapta, Pîrvulescu a jucat fundaş stînga, iar Rusescu a confirmat şi pe zăpadă că e marcatorul numărul 1. A fost singurul care a înscris de două ori. Antrenorul a programat ieri un singur antrenament, fiindcă majoritatea jucătorilor se simţeau obosiţi în urma fotbalului pe zăpadă jucat cu o zi înainte.
Cei mai mari au jucat defensiv
Ilie Stan face abstracţie de un stil devenit clasic la Steaua în ultimele sezoane. Zenga, Piţurcă, Olăroiu, Lăcătuş şi Dorinel Munteanu au folosit fiecare dintre ei cîte doi mijlocaşi defensivi, nu unul singur, cum procedează antrenorul de acum.
Închizătorii foştilor antrenori
Piţurcă » Paraschiv-Falemi sau Paraschiv-Dorinel Munteanu
Zenga » Paraschiv-Dorinel Munteanu
Protasov » Paraschiv-Lovin
Olăroiu » Paraschiv-Lovin, Lovin-Ov. Petre sau Paraschiv-Ov. Petre
Hagi » Rădoi-Lovin
Lăcătuş » Ov. Petre-Lovin
Concurenţă prea mare între portari
Stanca a apărat bine cînd a fost folosit şi nu vrea să continue ca rezervă a lui Tătăruşanu: "Am rămas fiindcă mai am contract pînă la vară, cînd aştept negocieri. Sau Steaua aşteaptă negocieri cu mine, că nu ştiu exact cum vor decurge discuţiile". El anunţase recent în Gazetă că are de gînd să-şi clarifice statutul din iarna asta, în funcţie de situaţia lui Tătăruşanu, care putea pleca sau nu. Dar "Tătă" rămîne opţiunea numărul 1 şi pentru sezonul următor.
Cum va arăta Steaua lui Ilie Stan:
Tătăruşanu - Dănănae, Geraldo, Chiricheş, Brandan - Chipciu, Bourceanu, T. Bălan, Tănase - Rusescu, M. Costea
Cum a jucat Dinamo în anul în care a luat ultimul titlu:
Lobonţ - Blay, Moţi, Şt. Radu, Pulhac - Ze Kalanga, Mărgăritescu, Ad. Cristea, C. Munteanu - Dănciulescu, Cl. Niculescu (I. Ganea)
70 la sută din punctele puse în joc, în Liga 1, a cîştigat Steaua cu Ilie Stan antrenor, mai precis 21 din 30
ŞTIRI STEAUA
Lăcătuş e în doliu
Fostul mare număr şapte din Ghencea, Marius Lăcătuş, suferă în aceste zile. Mama sa a decedat. Clubul la care a făcut istorie i-a transmis condoleanţe: "Simbolul echipei noastre trece prin momente grele după decesul mamei sale. FC Steaua Bucureşti îi transmite condoleanţe familiei lui Marius Lăcătuş şi îl asigură pe acesta că toată suflarea roş-albastră este alături de el în aceste momente grele!".
Un singur antrenament ieri
Steliştii au văzut ieri pentru prima dată mingea în cantonamentul de la Poiana Braşov. Gardoş şi compania s-au pregătit pe stadionul Ghimbav şi, pentru că au acuzat o stare accentuată de oboseală, după-amiază s-au relaxat la bazin, unde au jucat polo.
Florin Costea a răcit
Vremea rece din Poiană a făcut primele victime în rîndul jucătorilor lui Ilie Stan. Cele mai mari probleme le-a acuzat Florin Costea. Acesta se pregăteşte normal, dar a fost trecut pe un tratament intens cu medicamente antirăceală de medicul echipei, Radu Paligora.
Şi-au angajat firmă de monitorizare
Steaua vrea să ştie totul despre viitorii adversari şi despre jocul propriei echipe. Roş-albaştrii şi-au asigurat serviciile firmei olandeze Ortec Tss, care le va oferi celor din staff toate datele de care au nevoie. Steliştii nu mai aveau de un an de zile o firmă specializată care să se ocupe de strîngerea de informaţii despre propriii jucători sau despre cei ai adversarilor.
{{text}}