Media

TVR ratează pentru prima dată în istorie CM de fotbal, ediţiile 2018 şi 2022! Refuz Mondial

Articol de Justin Gafiuc, Marius Mărgărit  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Consiliul de Administraţie al televiziunii publice a respins ieri intrarea la licitaţie pentru drepturile turneelor finale din Rusia şi Qatar. Porţile de deschid pentru staţiile comerciale!


E prima dată în istorie: TVR nu va transmite Campionatele Mondiale de Fotbal, care devin astfel disponibile pentru staţiile comerciale! E vorba despre ediţiile din 2018 (Rusia) şi 2022 (Qatar), pentru care televiziunea publică a decis să nu participe la licitaţie, alături de European Broadcasting Union (EBU), conform unei decizii adoptate ieri de Consiliul de Administraţie al instituţiei. Ar fi fost nevoie de şapte voturi din 12 pentru ca TVR să intre în cursă, dar, finalmente, varianta a căzut, după ce numai şase membri au susţinut această posibilitate.

"Să-şi asume hotărîrea!"
"Cei care au votat împotriva acestei decizii să-şi asume public hotărîrea şi să explice oamenilor care plătesc taxa TV de ce nu au fost de acord", a spus pentru hotnews.ro şeful departamentului Sport din TVR, Cosmin Cernat. Iar Sorin Burtea, unul dintre cei trei care s-au opus în CA, a explicat pentru GSP motivaţia opţiunii sale: "Era un preţ exorbitant, pe care nu cred că o staţie publică şi-l poate permite. Mi se pare inoportun să dai nişte bani pentru două competiţii care, oricît de atractive ar fi, nu-ţi aduc înapoi din piaţă mai mult de 10-20 la sută din costuri".

Preţ: 25 de milioane de euro
Surse din TVR susţin că Mondialele din 2018 şi 2022 ar fi trebuit să scoată din bugetul public circa 25 de milioane de euro. Cristi Niţulescu, membru în CA cu abţinere la vot, a justificat şi el decizia: "Mare parte din datoriile actuale ale televiziunii, circa 100 de milioane de euro, se datorează competiţiilor sportive. Doar în 2012 TVR va trebui să facă plăţi în valoare de 18 milioane de euro din contractele pe sport. Eu nu joc pe banii mei, ci pe ai oamenilor, aşa că am o minimă responsabilitate".

Mai există o portiţă
TVR mizează totuşi pe o soluţie de avarie spre a lua drepturile pentru CM 2018/2022. E posibil ca EBU să nu cîştige licitaţia, iar viitorul deţinător de drepturi să le revîndă, inclusiv în România. Aşa s-a întîmplat cu JO 2014/2016: EBU a pierdut licitaţia în faţa lui SportFive, cu care TVR e acum în negocieri pentru achiziţionarea unor pachete de la cele două Olimpiade.

"Chiar şi după votul de la TVR, e exclus ca postul naţional să nu transmită cele două Mondiale. Mai e timp ca lucrurile să se schimbe"
Ioan Todan, membru în Comitetul Executiv EBU

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.