Sporturi   •   Box   •   BOX

Ultima încercare » Ionuţ Gheorghe nu vrea să rateze a treia Olimpiadă din carieră

Ionuţ Gheorghe la antrenament în sala de sport de la Piatra Arsă

Articol de Mirela Neag   —  luni, 23 ianuarie 2012

Veteranul lotului naţional de box şi-a început pregătirea pe 2012 cu un cantonament la altitudine şi doreşte ca la turneul din aprilie, de la Istanbul, să obţină biletul pentru Londra.

Aglomeraţie mare la începul acestui an la Complexul Sportiv Naţional Piatra Arsă, din Bucegi. Gimnaştii, luptătorii şi boxerii au urcat la hotelul situat la 2.000 de metri altitudine pentru "a se încărca cu forţă şi energie", aşa cum explică antrenorii ce-i însoţesc. Un cantonament dur, ce presupune alergarea, pe ger şi vînt, pe traseele de zeci de kilometri de pe platoul alpin. Asta însă nu le şterge nicicum plicitiseala ce-i cuprinde parcă tot mai mult cu fiecare zi ce trece. "E prea izolat aici", spune Bogdan Juratoni, singurul pugilist calificat pînă acum la Jocurile Olimpice de la Londra. "Nu-mi place muntele, nu-mi place zăpada, nu-mi place să mă ud", se aude şi Flavius Koczi, liderul echipei masculine de gimnastică.

Vesel, doar unul!

Dintre toţi sportivii, unul singur reuşeşte să se distingă în decorul îngheţat de la Piatra Arsă. Prin statură, prin atitudine, prin vîrstă. Pugilistul Ionuţ Gheorghe a rămas un personaj pitoresc. Un tip robust la aproape 28 de ani, muncitor, ambiţios, cam repezit, jovial, vorbăreţ şi mereu pus pe glume. "Sînt abonat de ani buni la Piatra Arsă. Am urcat de şapte ori aici astfel încît am devenit de-al casei, ştiu toate cotloanele şi din hotel şi de-afară! De fiecare dată însă cînd am urcat la munte, am făcut şi treabă", a mărturisit sportivul.

Ionuţ Gheorghe nu concepe să rateze şansa de a participa la a treia Olimpiadă din carieră. "În box este un lucru mare. Unii nu prind nici o Olimpiadă, iar eu vreau şi la Londra", a spus mîndru pugilistul. "Este ultimul meu cartuş!", a adăugat el.

A trecut peste greutăţi

După succesul de la Atena 2004, unde a cucerit medalia de bronz olimpic, cariera sportivă a lui Ionuţ a cunoscut două mari cumpene. Ambele în 2006. În primăvara acelui an a fost înjunghiat cu un cuţit într-un club din Mamaia, iar în toamnă a fost autorul unui accident rutier soldat cu două victime mortale. Gheorghe a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi la plata de daune morale. "M-a marcat pe viaţă acest eveniment, dar cum nimeni nu poate da timpul înapoi, trebuie să merg mai departe. Asta este viaţa!", a spus sportivul. El precizează că după incidentul din club, în urma căruia a stat spitalizat trei săptămîni, a plecat total nepregătit la Europene, de la care s-a întors cu medaliea de bronz. "M-am dus neantrenat şi am urcat pe podium".


"Ionuţ Gheorghe face parte din categoria sportivilor cărora Dumnezeu le-a dat talent cu carul, dar s-a zgîrcit la minte", a declarat antrenorul lotului naţional Vrînceanu. Tehnicianul susţine că atmosfera de acum de la lot este una benefică pentru Ionuţ. "El este cel mai mare, dar este înconjurat de băieţi buni şi cuminţi, care-l mai temperează", a adăugat Vrînceanu.



"Scapă cine poate!"

În aprilie, în Turcia, este programată singura competiţie care mai pune la bătaie bilete pentru JO de la Londra. Ionuţ Gheorghe este unul dintre boxerii români care, în opinia preşedintelui FRB, Rudel Obreja, are şanse mari să cîştige. Pînă în prezent, România are calificat la Londra 2012 doar un pugilist, Bogdan Juratoni.

- Cu ce gînduri te pregăteşti pentru Turcia?

- Voi fi finalist, pentru că la categoria mea de greutate, doar două locuri sînt scoase la bătaie. Ştiu ce pot adversarii, îi cunosc, şi o să-i bat. Dacă aş gîndi altfel m-aş fi apucat de tricotat. M-aş fi lăsat de box....

- Va fi greu?

- Nu. Mi-am propus să nu ajung să decidă arbitrii. Vreau să înving cît mai repede, adică prin KO.


- Cîte meciuri trebuie să cîştigi pentru a ajunge în finală?

- Trei. Al patrulea va fi finala! Scapă cine poate!

- Îţi place la Piatra Arsă?

- Da. Am realizat cît de eficiente sînt cantonamentele de aici, la munte. Alergările pe pante îmi ajută foarte mult musculatura de la picioare, mai ales că eu sînt genul de boxer care-şi foloseşte foarte mult picioarele. Joc pe vîrfuri. Dar îmi mai place la Piatra Arsă şi fiindcă iubesc zăpada. Nici nu avea cum să fie altfel atîta vremea cît m-am născut în februarie. Pe 29!

- Îşi serbezi ziua de naştere numai în anii bisecţi!?

- Nu, de fiecare dată. Am realizat, însă, că îmi merge bine din patru în patru ani, în cei bisecţi. În 2004 am luat bronz la Olimpiadă, în 2008 am reuşit să mă calific la Beijing. Acum urmează Londra cu medalie cu tot...

- Vei renunţa la sport după Londra?

- Nu. Sînt cel mai bun din ţară la categoria mea de greutate şi încă mai pot face sport de performanţă. Sînt încă tînăr....



45 de zile nemişcat în pat

Ionuţ Gheorghe a fost la un pas de a nu-şi putea continua cariera sportivă după gravul accident rutier suferit în octombrie 2006. Aflat la volanul maşinii sale, boxerul a scăpat controlul volanului, a intrat pe contrasens şi s-a lovit de o Dacie care circula regulamentar. În urma impactului, două persoane din Dacie au decedat, în timp ce Ionuţ s-a ales cu răni grave la cap şi torace. Timp de o lună şi jumătate a fost imobilizat la pat, pentru că a avut probleme la coloana vertebrală. "Nu aveam voie să mişc nici măcar gîtul", a precizat boxerul. Am reuşit să scap de probleme cu ajutorul unui doctor orb care mi-a făcut terapie".



CV - Ionuţ Gheorghe

- născut pe 29 februarie 1984, Constanţa

- bronz la JO Atena 2004

- bronz la CE 2006

- argint la CE 2007

25 de medalii olimpice a cucerit boxul românesc: una de aur, 9 de argint şi 15 de bronz

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.