Fotbal   •   Nationala   •   România - Turkmenistan Mîine, ora 19:00, digisport şi livetext pe gsp.ro

116 “tricolori” debutanţi în ultimul deceniu: cum arată profilul jucătorului selecţionat şi ce fel de reprezentativă construim

Articol de Gabriel Berceanu   —  joi, 26 ianuarie 2012

Mijlocaş, de preferat lateral. Vîrsta, 24-25 de ani. Înălţimea: 1.75-1.77 m. Să vină de la Dinamo, Steaua sau Rapid şi să fi jucat la încă un club înainte. Nu e un anunţ matrimonial, ci coordonatele cele mai frecvente ale debutanţilor la "naţională" din 2001 pînă în prezent

În 2011, la "naţională" au debutat 23 de fotbalişti, în doar 14 meciuri. Cifrele nu ar trebui să mire, practica încercării multor jucători e veche, potrivit: 116 fotbalişti au îmbrăcat pentru prima oară tricoul "tricolor", în ultimul deceniu. Anul trecut s-a ratat încă un turneu final, CE 2012. Nici asta nu e o noutate: 5 turnee din 6 a ratat România în ultimii zece ani!



Înaintea primului meci al României în 2012, amicalul de vineri cu Turkmenistan, şi în avancronica preliminariilor CM 2016, profilul debutantului la prima reprezentativă lansează o provocare: care e strategia selecţionerilor şi ce fel de echipă naţională propunem pentru calificarea la "Mondial"?



Mijlocaşi cu duiumul

Aproape jumătate din cei 116 debutanţi sînt mijlocaşi, mai exact 52. Motivul e fie lipsa unei formule mediene solide, fie concentrarea de talente fotbalistice cu precădere în această zonă a terenului. Postul predilect la nivelul debutanţilor este cel de mijlocaş lateral, 21 de jucători fiind folosiţi pe această poziţie.



1. Anu' şi portaru'. 9 goalkeeperi în 10 ani au debutat în poarta României, fotbalişti ca Stanca, Stăncioiu sau Vintilă neconfirmînd.



2. Ofensivă închisă. Deşi "naţionala" nu a avut un atac exploziv, prezenţa unor titulari de drept ca Mutu sau Ganea a anulat şansele altor atacanţi: doar 19 fotbalişti au debutat în ofensivă, singura certitudine devenind Marica.



"Noi nu avem mijlocaşi de construcţie români. Cluburile nu fac nimic în acest sens, problema pleacă de la centrele de copii şi juniori"

Dănuţ Lupu



Bătrînii nu confirmă

24 de ani împliniţi, nu mai mult de 25. În acest interval se încadrează cei mai mulţi debutanţi, 16 la număr. Între ei, Tătăruşanu, Goian, Săpunaru sau Lazăr, fotbalişti care au rămas în circuitul echipei, astfel că 24-25 de ani pare intervalul de vîrstă cel mai propice debutului. În schimb, din cei 17 fotbalişti de peste 28 ani folosiţi în premieră, nici unul nu a confirmat, lista incluzînd nume ca Pădureţu, Bădoi, Boştină sau Buga.



1. Mai nimic din urmă. Doar doi fotbalişti U19 se pot mîndri cu o selecţie în acest deceniu: Marica (18 ani şi o lună) şi Mitea (18 ani şi 5 luni), şi doar 19 la categoria U21, Pleaşcă fiind singurul în 2011



"Am pierdut mult în ultima în ultima perioadă, Răzvan Lucescu a întârziat promovarea tinerilor în primele şase luni ale mandatului său. Am pierdut şi cu Victor Piţurcă puţin, putea să forţeze tinerii mai repede"

Anghel Iordănescu



Minioni şi fără forţă

Cei mai mulţi debutanţi, 24, au avut între 1.75 m şi 1.77 m. Deşi invocate mereu, lipsa de forţă per ansamblu a naţionalei şi slăbiciunea fizică în duelurile unu contra unu, nu şi-au găsit o soluţie în selecţia antrenorilor. Din totalul noilor apariţii, doar 5 fotbalişti, trei fundaşi şi doi portari, au măsurat peste 1.90 m: Rada, Gardoş, Goian, Pantilimon şi Tătăruşanu.



1.Atac firav. Fie selecţionerii n-au găsit în zece ani un vîrf puternic de careu, fie sistemul ofensiv s-a bazat în această perioadă exclusiv pe viteză şi tehnică: doar doi atacanţi debutanţi, Pancu şi Bratu, au avut peste 1.85!



2. Pitici pe flancuri. Sub 1.80 m, aşa ar suna principalul criteriu după care sînt aleşi fundaşii laterali ai României: 11 fotbalişti care joacă pe acest post au respectat condiţia.



"În ultimii 30 de metri ai nevoie de jucători tehnici şi rapizi. Va trebui să creştem astfel de jucători, altfel ne vom rezuma doar la contraatac"

Gheorghe Hagi



Capitala te face mare

Reţeta debutului la "naţională" ar putea fi rezumată: joci la unul din cluburile mari bucureştene, dar ai experienţa anterioară a unui club mai mic. 29% dintre fotbalişti se aflau la momentul debutului la al doilea club din carieră, iar pentru 39% dintre ei acesta a fost Rapid, Dinamo sau Steaua.



1. Pepiniera Dinamo. Cei mai mulţi debutanţi, 17, au provenit de la roş-albi, giuleştenii şi steliştii oferind doar cîte 14 fotbalişti.



2. Sub ochii selecţionerului. Doar 12 jucători au fost chemaţi în premieră la lot din postura de jucător al unui club din străinătate, între ei Max Nicu (Hertha), Pătraşcu (Piacenza) sau Reghecampf (Cottbus) fiind apariţii meteorice. Liga 1 e campionatul perfect pentru a fi selecţionat.



Arh. Mihail şi Gavriil, ocrotitorii debutanţilor :-)

Dintre cei 112 fotbalişti, aproape 12% au ca prenume principal Gabriel, Mihai sau Mihăiţă. Cei 13 jucători sînt urmaţi în acest top neconvenţional de 5 sportivi cu numele Florin (Bratu, Cernat, Costea, Gardoş şi Pîrvu) şi Cristian (Oros, Panin, Pulhac, Săpunaru şi Bălgrădean)



5 selecţioneri a avut România în ultimul deceniu: Boloni, Hagi, Iordănescu, Piţurcă, Răzvan Lucescu şi din nou Piţurcă.



1,66 m e înălţimea celui mai scund debutant din ultimul deceniu, Florin Cernat, cel mai înalt fiind Pantilimon (2,04m)



31 ani şi 7 luni e vîrsta celui mai experimentat "tricolor" debutant, Petre Marin



Echipele "cometelor"

- Stăncioiu - Panin, Fl. Moldovan, Baciu, Reghecampf - Bădoi, Grigorie, Pădureţu, Max Nicu - Cl. Răducanu, Buga

- Vintilă - Dănănae, Rada, Paşcovici, Pulhac - Pleşan, Aliuţă, Nicoară, Vl. Munteanu - Opriţa, Bilaşco



Debutanţi în 2011: L. Ganea, Sburlea, Curelea, Măţel, Găman, D. Grigore, Oros, Sălăgean, Chiricheş, Pintilii, Luchin, Gardoş, Latovlevici, Papp, Strătilă, Nicoară, Alexe, Chipciu, Antal, I. Neagu, Giurgiu, Pleaşcă, Bălgrădean



Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.