Cu ajutorul firmei de monitorizare Ortec, antrenorii le vor face jucătorilor programe video individualizate pe care le vor trimite pe telefoanele inteligente ale acestora
Jucătorii Stelei nu-şi vor mai folosi iPhone-urile doar pentru convorbiri, socializare sau jocuri. Smartphone-urile vor fi parte integrantă din procesul lor de pregătire. În ce mod?
Steaua a semnat la finalul anului trecut o colaborare cu Ortec, firmă de monitorizare a meciurilor şi a fotbaliştilor. Compania olandeză a început deja să ofere informaţii staff-ului tehnic şi cel mai interesant capitol se referă la anumite înregistrări video, din mai multe meciuri.
Pe baza acestora şi cu ajutorul unei aplicaţii speciale pentru smartphone-uri, filmuleţele vor fi individualizate. Cînd antrenorii vor considera că jucătorul a luat o decizie greşită, s-a poziţionat eronat în teren sau a şutat la poartă în loc să paseze, ei vor decupa respectivul pasaj video şi îl vor trimite pe smartphone-ul fotbalistului respectiv. Imaginile vor fi însoţite şi de un mesaj scris din partea staff-ului tehnic, tocmai pentru ca jucătorul să ştie exact ce greşeli nu trebuie să mai repete.
Date şi imagini despre adversarul direct
Steaua va folosi această aplicaţie şi pentru a le trimite jucătorilor informaţii despre adversarii din meciul următor. Fiecare va primi date, imagini şi statistică despre adversarul direct, prima ocazie în care sistemul va fi testat fiind "dubla" cu Twente (16 şi 23 februarie).
Cum era în trecut? Spre exemplu, înaintea semifinalei cu Middlesbrough, Olăroiu stătea ore întregi pentru a printa foile pe care avea datele fiecărui fotbalist de la englezi, după care urmau discuţii de cîte 2-3 ore cu fiecare elev al său pentru a explica practic ce e pe acele foi.
În urmă cu un an, Gazeta a publicat un interviu cu Brian Prestidge, şeful Centrului de analiză de la Bolton, care dezvăluia cît de departe a ajuns ştiinţa în fotbal. Englezii foloseau alt sistem de monitorizare a meciurilor, oferit de firma ProZone. "Managerul primeşte luni de la asistenţi raportul meciului şi ţine o şedinţă cu fotbaliştii, în care le spune unde s-a greşit şi ce s-a făcut bine. Apoi, trimitem pe iPhone-ul fiecărui jucător informaţii legate de meciul următor. Îi oferim faze cu viitorul adversar direct, cum driblează, ce picior foloseşte etc. Nu-i plictisim cu multe şedinţe video, ci le facem viaţa mai uşoară. Pot vedea aceste lucruri acasă, în timpul liber", explica Brian Prestidge în GSP.
Citeşte şi: Şeful centrului de analiză de la Bolton, Brian Prestidge, vorbeşte despre progresul tehnologiei: "Jucătorii primesc totul pe iPhone"
{{text}}