Fotbal   •   Liga 1   •   U CLUJ

Planurile lui Walter: titlul cu U Cluj, investiţii în copii, reînfiinţarea Cupei Ligii

Articol de Marius Tuhuţ   —  luni, 30 ianuarie 2012

Florian Walter nu renunţă la trabuc şi nici nu are de gînd vreodată. La fel cum nu va renunţa nici la fotbal.





Omul de afaceri bucureştean a lăsat Dinamo pentru Universitatea Cluj acum doi ani şi jumătate. A promovat din liga secundă, iar la anul îşi propune cucerirea titlului. Walter i-a primit în camera sa în cantonamentul din Antalya pe jurnaliştii Gazetei şi a acceptat un interviu neconvenţional. Introducerea o face chiar el, înainte de a apuca noi să-i adresăm vreo întrebare.



- ...Mai am puţin şi fac 3 ani, 3 ani de cînd am ajuns la Cluj. Inaintasem atunci un program şi cred că în prezent am îndeplinit în proporţie de 80 la sută ceea ce mi-am propus. Restul de 20 la sută este poziţia pe care o vom ocupa la finele campionatului. Dacă terminăm pe locurile 4-5, atunci toate eforturile vor fi încununate. Dintr-o nou-promovată, fără stadion de antrenament, fără bază pentru copii, după doi ani în care am jucat prin alte oraşe, am ajuns să jucăm, în sfîrşit, pe teren propriu, pe un stadion extraordinar de frumos, dar cu un gazon pe care am pierdut foarte multe puncte. Sîntem speriaţi că, în retur, vom avea mari probleme.



- Domnule Walter, este "U" Cluj o echipă mare?


- Sîntem o echipă respectată prin stadion şi suporteri, dar ca să fii cu adevărat o echipă mare trebuie să cîştigi trofee şi să joci în cupele europene!



- Există vreun jucător pe care nu l-aţi putut aduce la "U" în vară sau în iarnă, deşi aţi insistat pentru el?


- Nu. În vară, transferurile au fost în regulă, iar acum, în iarnă, tot planul era pornit cu cîteva luni înainte.



- Au fost nume mari care puteau ajunge la "U", dar aţi dat greş cu ei?


- Florescu ar fi fost foarte bun pentru noi, am vorbit cu el, dar nu s-a putut. Celălalt e Goga, la care mai există unele speranţe. Dar ce am adus sînt jucători mari, tot lotul în momentul de faţă este la un nivel foarte ridicat.



- De ce suferim la nivelul juvenil?


- Copiii nu sînt întreţinuţi absolut deloc, lor nu li se dă niciodată un fresh de portocale, nu mănîncă bine. Nu doar talentul contează, trebuie să ştii să-i dai vitamine, să-l educi pe copil, să înveţe o limbă străină! Dacă e să ajungă la un club mare, la un interviu în Anglia se uită la el dacă are unghile tăiate şi cum e îmbrăcat. La noi sînt jucători maturi care nu ştiu să mănînce, şi asta pentru că nu au învăţat.



- Care e antrenorul din Liga 1 a cărui ascensiune v-a impresionat cel mai mult?


- Îmi place Enache de la Ceahlăul. Îmi place cum evoluează echipa la ce materie primă de jucători are. Cred că el a construit-o. Una e să ai materie primă de calitate şi alta e să faci o echipă din jucători fără nume.



- Care mai sînt raporturile dumneavoastră cu CFR? Arpad Paszkany v-a jignit înaintea meciului direct.


- Mie îmi pare rău că am ajuns la nişte discuţii care nu-şi aveau rostul. Eu îl respect pe dînsul, îl respect şi pe domnul Mureşan. 



- Ce mai reprezintă Dinamo pentru dumneavoastră?

- Un partener de competiţie. Am plecat de ani de zile, sînt prieten cu cei de acolo, normal, dovadă că anul trecut le-am luat 6 puncte, anul acesta nu am putut să-i batem pe teren propriu, dar vom vedea în retur ce va fi. Fiţi siguri că la Dinamo nu mă mai întorc niciodată!



- V-aţi ataşat aşa de mult de Universitatea?


- Fiind bucureştean, cea mai mare problemă a mea este distanţa. Cînd aş avea o fereastră liberă într-o zi de lucru, ar fi fost perfect să pot să ajung la echipă, să mă întîlnesc cu jucătorii, să vorbesc cu staff-ul, nu doar prin telefon. Ca organizare administrativă, infrastructură şi logistică, se făceau mult mai multe dacă eram zi de zi lîngă echipă.



- De ce nu vă place să vi se spună patron?


- Nu m-am născut în capitalism.



- Unde vedeţi fotbalul românesc peste 5 ani?


- Dacă mă întrebaţi pe mine, eu zic că fotbalul românesc este într-o revenire. Am văzut meciuri foarte bune în acest tur. Sînt fotbalişti buni. Din păcate, nu avem emulaţie. În liga a doua din Germania sau Franţa stadioanele sînt pline. O echipă supravieţuieşte mult mai bine cu fani aproape de ea, există o presiune pozitivă asupra jucătorilor, dar la noi nu există.



- Şi cum s-ar putea crea această emulaţie?


- O problemă majoră este infrastructura, care în continuare lipseşte. Trebuie să aduci părinţii şi copiii la stadion, să vină cu 2-3 ore înainte, să bea o bere, să mănînce un cîrnaţ. După meci să se oprească într-un bar, să comenteze. Lucrurile astea lipsesc la noi. Noi, românii, am început să ne ducem în restaurante şi unde sînt plasme, să vedem Real - Barcelona. De ce? E frumos fotbalul. Acolo, dacă joacă Realul şi cu ultima clasată sînt tot 80.000 de spectatori în tribună! Dacă "U" Cluj joacă cu ultima clasată vin 4.000, dacă joacă cu Steaua sau Dinamo vin 20.000. De ce? Nu sînt tot fanii ăia, nu trebuie să iubească clubul indiferent de echipa cu care joacă? Acum se va arăta puterea Universităţii, dacă noi vindem 10.000 de abonamente! Părerea mea e că nu, din păcate. Dar 10.000 de abonamente vîndute înseamnă forţă. Nu contează ce adversar ai pe teren.



"M-am săturat de anticameră la Primărie"

- Vă felicitaţi că aţi investit la Universitatea?

- Într-un fel, da, într-un fel, nu! Sincer să fiu, am sperat la mai mult de la toată lumea. Dacă zici că eşti un fenomen în Transilvania, te aştepţi la mult mai multe. Nu la bani, că nimeni nu-ţi dă bani, dar sînt foarte multe lucruri colaterale, pe care, dacă cineva iubeşte o echipă de fotbal, poate să le facă. Dar nu-mi pare rău. Am muncit foarte mult, am stat în cantonamente, stau în cantonamente cu echipa. Am fost şi în liga a doua în cantonamente, prin deplasări mi-am petrecut şi îmi petrec weekend-urile. Dar mai am un an pînă fac 50 şi încep să scîrţîi, bătrîneţea mă atenţionează!



- Ce v-a deranjat în aceşti doi ani şi jumătate de cînd sînteţi la "U"?


- Cea mai mare părere de rău este că Primăria nu ajută. Nu pe mine, trebuie să ajute sportul în general, nu numai fotbalul. Ar trebui să fie o mîndrie să ai echipe care au putere în sportul din România. La Cluj n-ai cu cine să vorbeşti. Eu făceam anticameră la domnul primar care nu mai este. De un an şi jumătate nu l-am mai căutat, nu am mai vorbit cu el. Nu aveai cu cine să vorbeşti, omul avea alte procupări, dovadă că e acum unde este.



- Aveţi o statistică legată de numărul jucătorilor care s-au perindat la echipă de la venirea dumneavoastră?


- Cred că am depăşit 100 de jucători noi în doi ani şi jumătate. Se vede ce eforturi financiare am făcut să aduc jucători de calitate, care ştiu să se bată pentru a face performanţă. Avem şi copii de foarte mare talent. Avem jucători la naţionale, înseamnă foarte mult pentru noi. Aşa se conturează o echipă mare cu fotbalişti la prima reprezentativă, şi la Under 21.



Miza pe caracter

- Sînteţi un conducător atipic. De ce alegeţi să vă însoţiţi echipa în cantonamente?

- Ca să faci o echipă mare trebuie să începi s-o organizezi de jos. Ţin minte că acum doi ani şi jumătate eram cu birourile prin ştrand. Chiar o glumă bună îmi vine în minte. A venit cineva din Liga 1 la mine să facem nişte transferuri. Era vară, ştrandul deschis, doamnele la plajă şi-mi zice. "Dom'le, tot să lucrezi la dumneata aici, ia uite ce privelişte frumoasă ai!". Nu eşti club de fotbal dacă nu începi cu organizarea de jos: autocar, echipament, vitamine. Şi educaţia la copii! Trebuie să am un centru de copii puternic, unde să vină nu doar copii din oraş, să vină din toată România şi din străinătate! Sînt cărămizile pe care trebuie să le pui.



- Sînteţi cu microbul fotbal în sînge sau îl priviţi doar ca pe o afacere?


- Îmi place. Îmi place şi ştiu ce pot să fac în fotbal. Altfel nu plecam singur la drum sau mă opream.



- Cînd aţi promovat aţi ales să construiţi echipa în jurul lui Niculescu şi Boştină. De ce?


- Caracterul. Şi pe ceilalţi pe care i-am luat acum pentru asta i-am luat. De cînd a venit Bornescu, toată apărarea vorbeşte. E intrat acest lucru în tiparul lui de jucător profesionist. Hoban se vede de la distanţă că e rasă, Cristescu la fel. Băieţii ăştia sînt altceva, echipa creşte, apare concurenţa.



- Veţi colabora cu Niculescu şi Boştină şi după ce vor renunţa să mai joace?


- Eu zic că o să colaborăm, că sînt oameni de caracter. Părerea mea e că Gabi mai poate să joace, Claudiu, e treaba lui, el trebuie să decidă. Pe Gabi l-am şi pus vicepreşedinte. E ceva atipic. Dar el un tip foarte isteţ, nu-l interesează să antreneze, lui îi place partea administrativă. Şi ştie fotbal pe pîine. În plus, cunoaşte limbi străine.



"O nouă generaţie de arbitri"

- De ce aţi avut mereu preferinţa pentru jucători români?

- Sînt patriot, cinstit îţi spun. Dar mentalitatea noastră lasă de dorit. Am văzut meciurile naţionalei de tineret din Antalya, nu avem materie primă deloc!



- Aţi spus că în doi ani vreţi titlul. E "U" în grafic în acest moment?


- Părerea mea este că anul viitor, cu lotul pe care îl avem acum şi cu ce mai putem completa, putem spera la campionat!



- Aţi amintit de greşelile de arbitraj. Care este poziţia dumneavoastră legată de arbitraj?


- Trebuie să vină o nouă generaţie! Trebuie imediat scoasă de la naftalină! Băieţi tineri care să intre în arbitraj pe lîngă cei cu experienţă. Ar fi trebuit să avem acum brigadă Under 25 în arbitraj, care să fie monitorizată la ligile inferioare şi apoi promovată! Nu există aşa ceva.



- Sînteţi şi pentru aducerea arbitrilor străini?


- Chiar eu am propus în Adunarea Generală de la Ligă să le mai dăm şansă arbitrilor români încă 5 etape. Dar dacă se mai greşeşte, va începe un scandal mare, pentru că noi investim, investim şi după, să nu dormi 3 nopţi din cauza unei greşeli de arbitraj? Ei se duc acasă şi dorm bine, dar investiţiile noastre se duc!



Vrea să înfiinţeze Cupa Ligii

- Credeţi că "U" poate ajunge în Europa la finele sezonului Ar fi o tragedie dacă nu?

- Nu. Dimpotrivă, pentru mine ar fi o mîndrie să terminăm pe 6, ar fi un loc foarte bun. Dacă intrăm în cupele europene ar fi încununarea muncii, ar fi total, extraordinar! Chiar o să-i rog pe băieţi să trateze returul cu maximă seriozitate.



- Are vreo însemnătate funcţia pe care o deţineţi în Comitetul Executiv al FRF?


- Vreau să mă implic foarte mult în zona tineretului. O să le propun lui Mircea Sandu şi lui Mitică Dragomir să facem Cupa Ligii, care la noi nu există. Dar să o facem pentru juniori. Cele 18 echipe din Liga 1 să joace între ele în turnee zonale. Cred că o să găsesc înţelegere la ei. Va fi o limită de vîrstă, probabil 22-23 de ani.



- Vă place să vă implicaţi şi în problemele de tactică. Aţi trimis vreodată bileţele din lojă?


- Îi citesc repede pe jucători, poate din această cauză. Însă în viaţa mea n-aş trimite bileţele din lojă! La tensiunea cu care trăieşti un meci de fotbal nu mai stai să scrii bileţele. În cel mai rău caz poţi să dai un telefon. Eu n-am dat.



- Aţi stat pe bancă la multe partide în tur şi chiar i-aţi cerut lui Ionuţ Badea să-i schimbe poziţia în teren lui Cristea la un meci cu CFR.


- Nu i-am dat ordin. L-am întrebat: Ionuţ, crezi că ar fi bine aşa? A fost o sugestie pe care el a aplicat-o. Cînd am stat pe bancă a fost încă o cărămidă pe care am pus-o la fundaţia acestei echipe. Echipa nu avea personalitate, juca afară tot timpul, băieţii trebuiau să simtă pe cineva lîngă ei, să fie îmbărbătaţi!



- Puteţi să explicaţi, la rece, ce s-a întîmplat cu Ionuţ Badea? Aţi renunţat la serviciile lui după meciul cu FC Vaslui (0-1), ca apoi să reveniţi asupra deciziei.


- Rezultatele nefavorabile de la sfîrşitul turului au venit din cauză că fotbaliştii-copii pe care "U" îi are în lot l-au cam trădat. Le-a dat prea multă putere lor. A băgat cîţiva copii care nu şi-au făcut treaba. Nu are rost să dăm nume, sînt în lot, dar cred că a înţeles şi Ionuţ treaba asta şi au înţeles şi băieţii. 



"La noi, la români, trebuie să le mai arăţi din cînd în cînd cureaua jucătorilor, nu poţi să-i creşti mereu cu blîndeţe"



"La fotbal e ca la oţelărie, se lucrează în noaptea de Revelion sau în sărbătorile legale. Nu ai cum să te opreşti niciodată"

15 milioane de euro spune Walter că a investit la U Cluj în doi ani şi jumătate

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.