Altele

Performanţă în premieră pentru futsalul românesc » La fotbal în 5 avem "naţională"!

Matei, marcatorul golului de 3-1 cu Cehia, are 21 de reuşite în 23 de partide pentru România

Articol de Marius Mărgărit, Gabriel Berceanu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

După 1-2 cu Croaţia şi 3-1, joi, cu Cehia, "tricolorii" aşteaptă rezultatele meciurilor de azi, din grupele A şi B, pentru a afla dacă luni întîlnesc Ucraina sau Spania, în următoarea fază a competiţiei din Croaţia. Scheletul "naţionalei" e format din jucători de la City' US Tg. Mureş, echipa omului de afaceri Sorin Ţerbea, inculpat în dosarul "Mită în elicopter".

Victoria calificării de joi, 3-1, a venit în urma unei partide entuziasmante: "tricolorii", recompensaţi cu cîte 3000 de euro pentru performanţă şi pregătiţi de spaniolul de 55 de ani Sito Rivera au revenit de la 0-1. Au jucat 20 de secunde fără portar, forţînd la 1-1, şi au învins în final la două goluri diferenţă. Adică reţeta perfectă pentru "sferturi", la a doua participare a României la CE, după ediţia Portugalia 2007, cînd ne-am oprit în grupe.

Devastatori cu cehii, dar vine greul!
Interesant este că această performanţă fără precedent pentru istoria de 10 ani a futsalului românesc, sportul în care fotbalul se joacă în sală şi 5 contra 5, vine după un meci cu Cehia. Adversarul pe care l-am învins cu 1-0 în februarie 2011, meci decisiv pentru calificarea la Euro 2012, locul III la ultimul European şi cu care avem un palmares zdrobitor 9-1!

Gabriel Dobre, autorul golului egalizator din partida cu cehii, e suspendat pentru partida din "sferturi". Dar asta e doar grija cea mai mică a "tricolorilor": Spania şi Ucraina, posibilii adversari, sînt nume de referinţă în futsal, sport în care România păşeşte abia pe drumul performanţelor!

Spania, regina Europei, sau Ucraina, o forţă redutabilă
Favorită la locul 1 în grupa B, Spania a cîştigat 5 din cele 7 ediţii ale CE disputate pînă azi, fiind campioană continentală en titre după seria de trofee consecutive 2005, 2007, 2010. Are şi două titluri mondiale (2000, 2004), la ultima ediţie mulţumindu-se cu argintul, învinsă de Brazilia. Cu alte cuvinte, mai greu nu se putea, mai ales că palmaresul cu Spania e dezastruous, 0-10!

Nici Ucraina nu e tocmai la îndemînă: pregătită de Ghenadi Lisenciuk, părintele futsalului în ţara vecină şi selecţioner al ultimilor 20 de ani, reprezentativa e o prezenţă constantă la turneele finale europene şi mondiale. Nici amintirile nu ne liniştesc: ultima întîlnire România-Ucraina (2-2) datează din 2009, cînd la Tg. Mureş am ratat biletul la CE 2010, iar egalul i-a calificat pe ucraineni.

Lotul României la Euro 2012
Portari: Iancu (United Galaţi), Florea (Debrecen)
Jucători de cîmp: Safar (Gran Canaria), Gherman (United Galaţi), Dobre, Al-Ioani (ambii Gyor), Şotărcă, Răducu (ambii Andorra), Ignat, Matei, Radu, Lupu, Stoica, Alpar (toţi City' US)
Antrenor: Sito Rivera (Spania)

GRUPA A
Croaţia 1 1 0 0 2-1 3p
România 2 1 0 1 4-3 3p
Cehia 1 0 0 1 1-3 0p
(Astăzi, Croaţia-Cehia, ora 21:30, Eurosport 2. Se califică primele două echipe, cîştigătoarea grupei întîlneşte locul secund din Grupa B şi invers)

Grupa B
Ucraina 1 1 0 0 6-3 3p
Spania 1 1 0 0 4-2 3p
Slovenia 2 0 0 2 5-10 0p
(Astăzi, Ucraina-Spania, ora 15:00, Eurosport 2)

"Acum vede lumea ce fac eu! "Naţionala" de futsal, la care noi dăm 6 jucători, e singura cu performanţe din FRF. O să merg la Mircea Sandu să-i cer să suplimenteze primele băieţilor pentru această calificare unică!" (Sorin Ţerbea, preşedinte City' US Tîrgu-Mureş)

"Calificarea e un premiu extraordinar, băieţii au muncit, au muncit, au muncit! Ar fi mai greu cu Spania, dar acum doi ani, într-un amical, abia ne-a bătut cu 3-2 şi am avut patru mari ocazii. Sîntem o familie într-un moment foarte bun şi putem spera la mai mult" (Sito Rivera, antrenorul "naţionalei" României de futsal)

6 fotbalişti din lotul de futsal al României la Euro 2012, format din 14 jucători, sînt legitimaţi la City' US Tg. Mureş (campioană naţională în ultimii 3 ani)

17 e locul ocupat la futsal de România în clasamentul mondial

2 sferturi de finală la un turneu final a reuşit în istorie "naţionala" de fotbal a României (CM 1994 şi Euro 2000)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.