Rugby

VIDEO Chinuiţi de frig şi de adversari! » La -5 grade Celsius, România s-a impus în faţa Portugaliei, scor 15-7

Atmosferă hibernală pe stadionul "Arcul de Triumf", meciul disputîndu-se după ce 200 de oameni au muncit cinci ore să îndepărteze zăpada (Foto: Cristi Preda)

Articol de Marian Ursescu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

"Tricolorii" au tremurat ieri, la minus cinci grade, dar mai ales pentru victoria în faţa Portugaliei.

Oficialii Federaţiei Române de Rugby au vrut cu orice chip ca meciul cu Portugalia, din etapa a 6-a a Cupei Europene a Naţiunilor, să se joace ieri la Bucureşti, în ciuda vremii total nepotrivite pentru rugby. De la ora 6 dimineaţa, aproape 200 de oameni s-au chinuit să deszăpezească terenul. Toţi au răsuflat uşuraţi cînd, cu o oră înainte de startul partidei, comisarul de meci a dat undă verde pentru desfăşurarea întîlnirii.

Ca la Polul Nord
Spectatorii care s-au încumetat să asiste live la partidă s-au îmbrăcat de parcă ar fi încercat să escaladeze Everestul. Au primit la intrare cîte un pahar cu ceai cald, dar fiecare a venit cu provizii, termosuri cu ceai şi vin fiert pentru a trece mai bine peste cele minus patru-cinci grade de la ora jocului.

Acestea s-au resimţit însă mult mai tăios din cauza vîntului care nu a contenit să bată.

Pe teren, jucătorii au avut şi mai mult de suferit. Terenul a îngheţat la un moment dat, iar fiecare cădere sau plonjon parcă era făcut pe ciment. Cu genunchii şi coatele înroşite, rugbyştii au încercat să dea totul pentru a se încălzi. Nu era vreme de stat cu mîinile în şolduri.

Vezi mai jos VIDEO
cu eseurile şi transformările
reuşite de români şi portughezi

Emoţii 60 de minute

România a marcat repede primul eseu, prin Mădălin Lemnaru, cel care a punctat şi împotriva Argentinei la Cupa Mondială. Replica lusitanilor a revenit repede, Portugalia trecînd la conducere, 7-5, după ce eseul marcat de Aguilar a fost şi transformat de Pedro Leal. A urmat o perioadă grea pentru "stejari", care cu greu au mai pătruns în jumătatea adversă. Abia după pauză românii au început să preseze, dar portughezii s-au apărat eroic. Defensiva oaspeţilor a căzut însă în minutul 65, cînd debutantul Andrei Ursache a pătruns excelent şi a marcat un nou eseu. Vlaicu a şi transformat de această dată, ducînd scorul la 12-7 pentru România.

Emoţiile s-au risipit abia în ultimul minut, cînd transformerul României a mai adus trei puncte pe tabelă dintr-o lovitură de pedeapsă şi a închis scorul la 15-7.

Portughezii au plîns de frig
Portughezii nu-şi mai simţeau mîinile la finalul partidei cu România. "Nu am jucat niciodată pe o aşa vreme. Cînd am intrat pe teren, mi-au dat lacrimile fără să vreau. Ochii lăcrimau însă de la frig", s-a plîns fundaşul Aguilar. "Nu sîntem obişnuiţi să jucăm pe un astfel de teren. Cînd plonjam după balon, parcă săream pe nisip", a adăugat Uva Vasco.

"A fost foarte greu, un meci fizic, pe o vreme friguroasă. Portughezii au venit să cîştige, au jucat foarte bine, dar am dat dovadă de maturitate" (Cristian Petre, România)

"Vremea a fost principalul adversar. La început, pînă să ne încălzim, am tremurat un pic. Bine că pînă la urmă am reuşit să cîştigăm" (Sorin Vlaicu, România)

CLASAMENT
1. Georgia 22p
2. România 18p
3. Portugalia 15p
4. Rusia 11p
5. Spania 10p
6. Ucraina 0p
Partidele Spania-Rusia şi Ucraina-Georgia au fost amînate.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.