Bilet de intrare la meci, 100 de suporteri în tribune, terenuri cu iarbă de cea mai bună calitate şi nocturnă.
Ştiţi acele imagini cu vaci care pasc iarba de pe terenurile de fotbal din comunele de la noi din ţară? Daţi "Delete". E timpul unei poveşti despre fotbalul jucat de plăcere, cu zîmbetul pe buze, de oameni normali, care zi de zi muncesc de la 8:00 dimineaţa, iar după-amiaza se strîng să joace fotbal.
Tittmoning e un orăşel de doar 5.000 de oameni la 50 de kilometri de Munchen, dar aici fotbalul e o religie. Echipa locală, TSV, evoluează în Liga a 12-a din Germania, dar are parte de acelaşi număr de fani la meciurile de acasă cît adună Astra în Liga întîi de la noi! Povestea ce urmează e una reală şi e povestită de un fost junior al Stelei, Bogdan Breazu, acum în vîrstă de 28 de ani, care joacă la TSV Tittmoning.
Teren cu nocturnă
Programul echipei e unul clar şi pare al unei trupe profesioniste. "Ne antrenăm de două ori pe săptămînă, marţi şi joi, iar sîmbăta avem meci. Antrenamentele sînt în nocturnă, avem condiţii spectaculoase, avînd în vedere că sîntem amatori. Avem teren de antrenament, sală de forţă, orice ai nevoie la fotbal. Iarba e impecabilă, nici o denivelare", povesteşte românul nostru. A ajuns în vară la echipă, iar acum e unul dintre preferaţii localnicilor, după ce a marcat 5 goluri în 8 partide.
Cel mai greu test: legitimarea
"Fotbalul de aici nu lasă loc interpretărilor. Eu nu am putut să joc pentru echipă pînă nu am demonstrat că nu mai am contract în România cu nici o echipă. Am jucat ultima oară în Divizia Onoare, iar cînd am cerut din ţară un act care să ateste că am încheiat contractul, cei de acolo au rîs. De unde să aibă ei fax? Cînd le-am explicat cazul în Germania, au rămas şocaţi, credeau că e ceva dubios, nu puteau accepta că la noi există locuri unde nu ai acces la fax. A durat o lună pînă am primit din România hîrtia, abia apoi mi-au înregistrat transferul aici!", povesteşte Breazu. E atacant şi lucrează curier, cîştigînd cam 1.200 de euro pe lună.
Vezi mai jos o
Galerie FOTO
de la un meci
jucat de Breazu
Bilet de 3 euro şi program de meci
La fiecare partidă de pe teren propriu a echipei asistă măcar 100 de persoane. Preţul unui bilet este de 3 euro, iar banii sînt strînşi chiar în tribune înaintea startului meciului. În schimbul banilor, fiecare spectator primeşte un program de meci.
La finalul turului, TSV Tittmoning a terminat pe locul 8 din 13 echipe. În liga superioară promovează doar prima clasată. "Nu există nici un fel de stres. Aici fotbalul e distracţie, nu există obiectiv. Chiar dacă nu sîntem sus în clasament, la final de an am avut o petrecere de pomină. Pentru că eram nou, am fost testat de colegi. Botezul, cum îi spunem noi. Toţi «bibanii» am jucat fotbal legaţi la ochi şi am fost supus pedepselor. Totul s-a terminat într-un pub!", spune amuzat fostul junior al Stelei.
Nimeni nu ia bani
Prezenţa în echipă nu îţi aduce nici un ban. Încasările de la meciuri sînt investite în echipament, mingi şi tot ce mai are nevoie echipa. Nu există nici prime de meci. "Am primit bani doar pentru benzină şi asta pentru că am fost adoptat de băieţi", zice românul. Pentru a-şi cîştiga existenţa, toţi jucătorii lui TSV muncesc.
Există şi echipa a doua! :)
Echipa din Liga a 12-a nu este singura a clubului. TSV Tittmoning are şi formaţie secundă, în Liga a 14-a, ultima din Germania! În plus, există grupe de copii şi juniori, dar şi o echipă de veterani. Clubul nu are doar secţie de fotbal, sînt sportivi legitimaţi şi la alte sporturi: tenis de masă, tenis de cîmp, hochei sau curling.
Un singur arbitru
Una dintre regulile inedite al ligilor inferioare din Germania este faptul că partidele sînt conduse de un singur arbitru. "«Centralul» e cel care ia toate deciziile, chiar şi cele de ofsaid. Dacă lui i se pare că eşti în afară de joc, fluieră fără ezitare. Mai există mici comentarii, dar toată lumea se respectă. Deciziile arbitrului nu sînt deloc contestate. Nu se compară cu bătăile încasate de tinerii arbitri de la noi pe la Onoare", a explicat Breazu.
"Am jucat cu Mihai Neşu la grupa '83 a Stelei. E un băiat extraordinar, îi doresc sănătate, sper că îşi va reveni cît mai repede!" (Bogdan Breazu)
Organizarea fotbalului în România:
- Liga întîi
- Liga a doua
- Liga a treia
- Liga a patra
- Liga a cincea - Aici fiecare judeţ decide cîte serii poate organiza. Cele mai multe sînt în Prahova, 3
{{text}}