International   •   Europa League   •   STEAUA - TWENTE 0-1

Dezvăluire incredibilă despre stelistul care a greşit la golul olandezilor » Prepeliţă nu vede bine!

Articol de Cristian Verescu   —  sâmbătă, 18 februarie 2012

Cel care a dat pe lîngă minge şi a provocat golul lui Ola John poartă ochelari în viaţa de zi cu zi, iar pe teren e nevoit să-şi pună lentile pentru a-şi corecta deficienţa de vedere.

Minutul 53 al meciului Steaua - Twente. Mingea vine înspre Prepeliţă, aflat undeva la 35-40 de metri de propria poartă. Mijlocaşul Stelei pare surprins cînd balonul ajunge în dreptul său, are o reacţie ciudată, încearcă să-l lovească şi să-l îndepărteze de acolo, dar luftează. Mingea ajunge în posesia lui Ola John, care rămîne singur cu Tătăruşanu, îl lobează şi marchează golul prin care Steaua a pierdut partida tur, ba poate chiar calificarea în optimile de finală.

Cum a fost posibil ca Prepeliţă să dea pe lîngă minge într-o situaţie în care nu se afla deloc sub presiunea adversarului? Una dintre explicaţiile gafei lui ar putea sta într-o problemă medicală pe care stelistul o are şi despre care multă lume nu ştie. Prepeliţă suferă de astigmatism de multă vreme, boală a ochilor care afectează vederea. Acest lucru chiar îl obligă să poarte ochelari în viaţa de zi cu zi, atunci cînd nu e pe teren la meci sau la antrenamente.

Tocmai pentru că boala îi afectează destul de mult vederea, Prepeliţă e nevoit să-şi pună lentile de contact atunci cînd intră pe teren pentru a juca meciuri oficiale sau amicale. Lentilele de contact ajustează deficienţa vederii produsă de boala de care suferă stelistul, iar la meciul de joi seară, staff-ul medical al Stelei susţine că Prepeliţă a evoluat avînd la ochi lentile de contact cilindrice, special realizate după ce a fost diagnosticat cu astigmatism.



"Cel care suferă de astigmatism are dificultăţi de coordonare pentru că de multe ori, atunci cînd nu are ochelarii sau nu poartă lentilele, îi fuge imaginea, îi apare distorsionată" (medic specialist oftalmolog)



Ce e astigmatismul?

- Astigmatismul este o boală oftalmologică manifestată printr-o deformare de cornee care atrage o refracţie defectuoasă a razei de lumină în globul ocular

- E, de fapt, o aberaţie de sfericitate a corneei, astfel încît corneea nu are o dioptrie uniformă pe toata suprafaţa sa, fiind diferită de la un meridian la altul

- În această situaţie, razele de lumină care o traversează, nu se vor proiecta pe retină într-un singur focar, ci în focare diferite şi imaginea astfel formată va fi neclară şi deformată - O cornee normala este rotundă şi netedă ca o minge de fotbal. Afectată de astigmatism, corneea se alungeşte sever, devenind ca o minge de rugby

Cum se manifestă boala de care suferă Prepeliţă

- Pentru persoanele care suferă de astigmatism, toate obiectele, apropiate sau îndepărtate, apar distorsionate. Imaginile sînt neclare pentru că unele din fasciculele luminoase sînt focalizate, iar altele nu. Acest fenomen este similar cu distorsionarea produsă de un panou de sticlă ondulat.

Cum se corectează astigmatismul

- Corectarea astigmatismelor se face cu lentile cilindrice, de plus sau de minus, sau combinaţii sferocilindrice, în funcţie de tipul acestora

- Multe persoane apelează la ochelari, iar la lentile apelează în special sportivi din jocurile de contact, gen rugby, fotbal sau hochei



Poreclit Chioru' la Piteşti

În perioada în care Prepeliţă a evoluat la FC Argeş, era poreclit de către colegi Chioru', tocmai pentru că încă de pe acea vreme el avea respectiva problemă la ochi. Actualul stelist nu era deranjat de modul în care era apelat de colegi, însă le explica de fiecare dată că el nu are probleme cu ochii şi că în ciuda afecţiunii vede mai bine decît mulţi fotbalişti care nu suferă de astigmatism.



PĂREREA SPECIALISTULUI: "Dacă poartă lentile în timpul meciului, cred că e OK, vede bine!"


Ramona Barac, medic oftalmolog la clinica Retina, e de părere că lentilele de contact ar trebui să-l ajute pe Prepeliţă să nu aibă nici o problemă de vedere atunci cînd joacă fotbal.

Pentru a afla o părere avizată, Gazeta a apelat la ajutorul unui specialist. Ramona Barac, medic la clinica Retina din Bucureşti, a acceptat să vorbească despre o persoană care suferă de astigmatism.

- Bună ziua, doamnă doctor, vrem să ne lămuriţi în privinţa unui fotbalist care suferă de astigmatism, dacă acest lucru îl împiedică să vadă normal în timpul meciului.

- Depinde de mai mulţi factori. Dacă e vorba despre un astigmatism mic, atunci poate fi corectat prin intermediul ochelarilor sau al lentilelor. Dacă e vorba despre un astigmatism mare, atunci e o problemă. Lentila de contact corectează deficienţa de vedere.

- El poartă lentile de contact în timpul meciului.

- E foarte bine pentru că acum şi eu lucrez pe această specialitate, de recomandare a lentilelor de contact. Am pacienţi în rîndul sportivilor, chiar am nişte hocheişti care apelează la lentile, şi hocheiul e un sport mult mai de contact şi mai dur decît fotbalul.


- Deci în cazul lui Prepeliţă...

- Dacă poartă lentile şi bănuiesc că nu are un astigmatism mare, atunci nu poate avea probleme, e ca şi cum ai purta ochelari în viaţa de zi cu zi. Deci vede bine în timpul meciului.

- Cît costă aceste lentile?

- Pentru ambii ochi e nevoie de două cutii cu lentile, plus soluţia de întreţinere, plus picăturile care umezesc ochii, cu totul cam 100 de lei pe lună, în care intră lentilele şi întreţinerea lor. Oricum, lentilele din ziua de azi sînt extraordinar de eficiente şi pentru sănătatea unui astfel de pacient sînt excepţionale.

241 de meciuri a disputat Prepeliţă în Liga 1, fiind jucătorul cu cele mai multe prezenţe pe prima scenă dintre toţi fotbaliştii din actualul lot al Stelei

17 ani şi 5 luni a avut Prepeliţă cînd a debutat în Liga 1, în mai 2003, la meciul Gloria Bistriţa - FC Argeş 1-0

REACŢIA LUI PREPE: ”N-aş fi ajuns aici fără să văd!”

Prepeliţă susţine că problemele lui cu vederea nu-i afectează jocul în nici un fel şi are drept argumente contractul cu Steaua şi numărul mare de meciuri oficiale pe care le-a disputat

- Andrei, există bănuiala că jocul tău ar fi afectat de faptul că nu vezi perfect. Aşa e?

- E o prostie! Ştiu că s-a mai discutat despre asta şi în trecut, dar nu mă afectează absolut deloc. N-am nici o problemă medicală.

- Se ştie că porţi ochelari. Deci asta nu te face un fotbalist mai slab?

- Dacă aş fi avut probleme de vedere, mai jucam la Steaua? Aş mai fi avut sute de meciuri în Liga 1 şi o cotă atît de bună? Chiar nu se prindea nimeni că eu nu văd? Gîndeşte-te că am făcut zeci de controale medicale de cînd joc fotbal şi nimeni nu a sesizat vreodată că jocul meu ar fi împiedicat de nişte probleme de vedere.

- Dar ele există?

- Nu e nimic care să mă afecteze. Totul a pornit după ce am fost transferat de la FC Argeş la Craiova. Patronul Penescu s-a folosit de informaţia că eu n-aş vedea bine ca să le explice suporterilor că, de fapt, Prepeliţă nu e nici o pierdere pentru Piteşti şi lumea să nu mai fie supărată din cauza cedării mele în Bănie.

"Prepeliţă nu va mai juca niciodată ca mijlocaş central. Doar în dreapta, că acolo erorile contează mai puţin" (Gigi Becali, patron Steaua)



Şi Latovlevici are ochelari

Prepeliţă nu e singurul fotbalist de la Steaua care are nevoie de ochelari. Iasmin Latovlevici are şi el, şi-i poartă inclusiv în cantonamente şi în timpul deplasărilor pe care echipa le face pentru meciuri. Latovlevici e unul dintre jucătorii ghinionişti, fiindcă a mai suferit şi din alte cauze: acum un an a fost operat fiindcă i se deplasase un rinichi, iar în copilărie a avut astm.



Englezii cred că nocturna e de vină

Despre probleme de vedere se discută şi în Anglia, în cazul unuia dintre fotbaliştii cei mai scumpi tranzacţionaţi în ultimul an. David De Gea, luat de Manchester United de la Atletico Madrid în vara trecută pentru 18,3 milioane de lire sterline, a gafat des şi grav în Premier League. S-a descoperit că poartă ochelari din copilărie şi că apără cu lentile de contact. Unele care îl ajută să vadă bine, doar că ziariştii britanici au altă teorie: efectul lentilelor nu mai e suficient în condiţiile unor meciuri disputate în nocturnă, adică într-o lumină artificială puternică.



Davids e în istorie

Probabil cel mai faimos purtător de ochelari din istoria fotbalului e Edgar Davids. Olandezul fost la Ajax, Milan, Juventus şi Inter a fost unul dintre cei mai mari recuperatori din fotbalul mondial din ultimii 20 de ani, jucînd cu nişte ochelari speciali, care semănau, ca design, cu ai unui înotător. Deşi suferea de glaucom, Davids a fost de trei ori campion în Olanda, tot de trei ori în Italia, a mai luat o dată Champions League, o Cupă UEFA şi o Supercupă a Europei. Alt fotbalist ochelarist faimos e francezul Thuram, campion mondial şi european, care purta însă ochelarii doar în timpul liber.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.