GSP special   •   Anchetele Gazetei   •   SPECIAL

Cum au ajuns studenţii să mănînce sandwich-urile de acasă pe scările de la Biblioteca Universitară

Interiorul Bibliotecii Centrale Universitare.

Articol de Mirela Neag   —  miercuri, 22 februarie 2012

Firma pedelistă care a luat hotelul şi restaurantul de la Clubul Sportiv Olimpia a primit sub contract şi cantina de la Biblioteca Centrală Universitară. Firma se numeşte Amma General Store şi a  fost fondată chiar înainte să capete afacerea de la Olimpia. Ea a fost preferată de Mihaela Neagu, directoarea numită politic în postura de şef peste sport la Olimpia. Neagu se cunoaşte cu o altă colegă de partid, Mireille Rădoi, şi ea membru PD-L numită politic la şefia Bibliotecii Centrale Universitare.

Aşa a ajuns firma Amma să primească bufetul de la BCU, pe care l-a renovat, iar studenţii s-au trezit că nu mai au voie să aducă mîncare la pachet. "Ca să ne putem mînca sandwich-urile de acasă, fie ieşim în faţa bibliotecii, fie ne înghesuim într-o încăpere coşcovită", descriu studenţii situaţia fără precedent de la BCU.

Înfiinţată în 2010, firma AMMA Store General a încheiat rapid o afacere profitabilă cu Clubul Sportiv Olimpia. După aceeaşi schemă a pus mîna şi pe bufetul Bibliotecii Centrale Universitare.

"Sînt student şi de patru ani sînt un client constant al Bibliotecii Centrale Universitare, dar de două luni s-a ivit o problemă care ne-a impins, pe mine şi pe un grup de colegi, spre o mică anchetă. De cîteva luni bufetul bibliotecii este contractat de o firmă nouă care nu mai permite «accesul cu băuturi şi alimente din afară» deşi pînă anul trecut acest lucru se putea şi regulamentul BCU o permite. Preţurile nefiind chiar studenţeşti, nu pot mînca tot timpul de la bufet şi vin cu sandwichuri de acasă. Între timp am avut o discuţie cu cei de la bufet şi i-am rugat să îmi prezinte baza legală în care nu îmi permit accesul acolo, dar asta i-a pus în încurcătură. În urma unor discuţii cu studenţi de la Drept (şi ei cititori la BCU) vrem să reclamăm drept abuzivă această clauză, în caz că există." Acesta este o parte dintr-un e-mail primit pe adresa gazeta@gsp.ro.


O singură ofertă

"Nu există o astfel de clauză în contractul semnat cu AMMA General Store" a fost răspunsul oferit Gazetei de către Mircea Cătălin, directorul economic al BCU. "Cred că este o eroare şi ne aparţine", a adăugat angajatul. Contractul de închiriere a bufetului a fost încheiat în iunie 2011. "Am publicat în ziar şi pe site-ul bibliotecii invitaţia de participare. Am primit o singură ofertă, cea a firmei AMMA General Store. Contractul e pe 10 ani", a adăugat directorul economic.

În urma înţelegerii, AMMA a renovat bufetul, denumit Bistro Libro, la nivelul impus de BCU. Design modern, mese şi scaune de lemn, mobilier de calitate, plasme pe pereţi. Cheltuielile cu utilităţile sînt suportate de către chiriaş, care este obligat să plătească lunar BCU şi suma de 2.500 de lei.

Ideea interdicţiei ca studenţii să mai intre în bufet cu băuturi şi alimente de afară a aparţinut AMMA, iar BCU s-a conformat, asigurîndu-i astfel acestuia clientela mult dorită. "Avem şi un spaţiu amenajat special pentru cei care vin cu pacheţelul de acasă", a precizat însă angajatul BCU. Aşa este, numai că diferenţa de confort dintre cele două spaţii este evidentă. Încăperea este situată vizavi de Libro Bistro. O cămăruţă mică şi răcoroasă, cu două mese cu marginile scorojite, scaune de plastic. Şi un ghiveci cu un ficus. Iar priveliştea de pe fereastră dă în curtea interioară a clădirii.

Precedentul de la CS Olimpia

Firma AMMA General Store s-a înfiinţat în decembrie 2009, cu doi acţionari. Fără nici un angajat, în cîteva luni a închiriat într-un mod surprinzător de rapid restaurantul şi hotelul Clubului Sportiv Olimpia Bucureşti, aflat în subordinea Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret. Contractul dintre baza sportivă şi AMMA este pe 15 ani, chiriaşul plătind utilităţile şi o sumă de 4.000 de euro pe lună. În schimb clubul "i-a cerut" firmei să-i asigure zilnic, pentru sportivi, 80 la sută din locurile de la mese şi din spaţiile de cazare. Pe scurt, AMMA a pus mîna pe o afacere de invidiat, cu o creştere a cifrei de afaceri exponenţială. De la 0 lei la 1.344.263 lei în doar 6 luni, conform datelor din Registrul Comerţului.


Legături profitabile

Între AMMA General Store, CS Olimpia şi BCU există o legătură, cea oferită de carnetul de partid. Directoarea de la Olimpia, Mihaela Neagu, a fost pusă în funcţie în 2009 în urma unui concurs, în care recomandarea de partid a PD-L a fost vitală. Coincidenţa face ca aceasta şi unul dintre acţionarii AMMA să fie din acelaşi oraş, din Lehliu Gară. Închirierea bazei Olimpia a fost coordonată în aproape de Corvin Nedelcu, secretar general în ANST, transferat apoi pe aceeaşi funcţie la Ministerul Educaţiei, instituţie în subordinea căreia se află şi BCU. Din toamna lui 2010, cea mai modernă bibliotecă din ţară este manageriată de un personaj controversat şi contestat de ONG-uri: Mireille Rădoi. "PDL numeşte în funcţia de director al BCU o persoană de partid, consilier local PDL la sectorul 4, fost consilier la Ministerul Apărării şi la cel al Comunicaţiilor, şefă de promoţie la Academia Naţională de Informaţii din cadrul SRI" a fost protestul Alianţei Pentru o Românie Curată.

Neagu, dosar penal şi fără brevet

Înainte să conducă Clubul Sportiv Olimpia Bucureşti, Mihaela Neagu a gestionat în 2006 hotelul Sport din cadrul CSNB "Lia Manoliu" pînă cînd a fost demisă. Conform cercetărilor efectuate de poliţie, Neagu şi-a falsificat cartea de muncă, în care şi-a introdus calificarea de recepţioneră pentru a putea ocupa funcţia de director de hotel. Ca urmare, Ministerul Transporturilor şi Turismului i-a retras în 2007 brevetul şi licenţa de turism. Înainte de a veni în Bucureşti, Neagu a lucrat ca pompagiu la staţia Peco din Lehliu.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.