Nationala

Versiunea suporterilor după incidentele din amicalul cu Uruguay: ”Protestele noastre nu se vor opri aici!”

Momentul în care jandarmii intră în suporteri.

Articol de Ionuţ Petrişor  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Alex e unul dintre fanii care au afişat banner-ul ”FRF=RMGC”, de la care s-au declanşat momentele violente la Peluza Sud. Suporterul bucureştean spune că forţele de ordine au intervenit abuziv pentru a confisca un mesaj care nu contravine legilor României. Şi descrie exact clipele în care Jandarmeria şi BGS au intrat în forţă peste fani, cu bastoane şi gaze lacrimogene.

- Alex, cum a început tot scandalul din minutul 60 de la meciul României cu Uruguay?
- Un grup de băieţi, din care făceam şi eu parte, a afişat banner-ul "FRF-RMGC". Acesta era, de fapt, doar o parte a mesajului. Restul, pe care se scria "Aceeaşi mizerie", a fost confiscat abuziv de angajaţii BGS, care probabil voiau o amintire de la acest meci.

- Dar mesajul vostru...
- Da, mesajul nostru este unul care nu aduce atingere nici unei legi din România. Toate incidentele au pornit de la măsura abuzivă a federaţiei de a nu permite accesul suporterilor pe stadion cu nici un mesaj. Stewarzii cum au văzut un banner, cum au sărit ca arşi.
"Au confiscat un banner pe care scria «Violenţa naşte monştrii»"

- Şi înainte de meci au fost probleme?
- Da, mai mulţi băieţi ai facţiunii Honnor et Patria, cea care merge la toate meciurile echipei naţionale, indiferent dacă sînt acasă sau în deplasare, au fost scoşi de pe stadion pentru că au vrut să afişeze mesajul "Violenţa naşte monştrii". Un nou abuz, era doar un mesaj care nu incinta la violenţă, aşa cum au încercat stewarzii să ne acuze.

- Dar ce s-a întîmplat concret acolo? Ne poţi descrie tabloul acelor momente?
- Cînd am afişat bannerul, trupele de la BGS au intervenit primele. În forţă! Iar imediat în spatele lor au venit jandarmii, care au folosit şi gazele lacrimogene. Chiar eu am avut probleme din cauza lor, iar în jurul meu am văzut cîteva fete care sufereau teribil de pe urma brutalităţilor forţelor de ordine. Era aproape de mine şi un băiat cu arcada spartă de pe urma bătăii încasate.

"Am fost şi în Piaţa Universităţii!"

- Vor continua acţiunile de protest?
- Cu siguranţă nu ne vom opri aici. Vom merge pe stadion la orice meci al "naţionalei", să le arătăm că nu ne-am pierdut demnitatea şi nu suportăm să fim minţiţi în viaţa de zi cu zi, dar nici mizeriile celor care conduc fotbalul românesc de 20 de ani. Ne-am săturat şi nu vrem să fim muţi! Nu există nici o sumă de bani care să cumpere conştiinţa opoziţiei Roşia Montană şi a suporterilor români! Totul a început în Piaţa Universităţii, acolo unde am scandat pentru drepturile noastre şi unde am arătat lumii că existăm.

Precedent: amendă de 13.200 lire streline pentru un banner politic
O explicaţie pentru măsurile de precauţie severe luate de FRF, Jandarmerie şi Poliţie la un meci al echipei naţionale vine şi din faptul că federaţia e păţită din cauza unor evenimente iscate de fani. Astfel, FRF a fost amendată cu 13.200 de lire sterline după ce, la meciul România - Bosnia (3-0, 3 iunie 2011, prel. Euro 2012), fanii români au afişat un banner de sprijin pentru fostul lider militar al sîrbilor din Bosnia, Ratko Mladici. Regulile UEFA interzic orice demonstraţie politică la meciurile desfăşurate sub egida sa. Forul continental a amendat atunci şi federaţia din Bosnia cu aceeaşi sumă, deoarece fanii au rupt scaune şi au aruncat cu ele în teren la aceeaşi partidă disputată în Giuleşti.

De ce a rămas fără steagul celest
Miercuri, un fan al "tricolorilor" a vrut să intre pe Naţional Arena cu drapelul Uruguayului, dar nu a ajuns în tribune. La poartă, suporterul a rămas fără steagul sud-americanilor. FIFA interzice inclusiv acest lucru, pentru a se evita o situaţie care a apărut în trecut pe stadioane: suporterii unor echipe naţionale au ars steagurile adversarilor în timpul meciurilor.

"S-a dovedit încă o dată că noi plătim Jandarmeria pentru ca ei să ne poată bate mai bine. Nu vom înceta niciodată să protestăm contra abuzurilor de orice fel, la care sîntem supuşi zi de zi (Alex, suporter echipa naţională)

"Ce mesaj compromiţător e acela pe care l-au afişat fanii Craiovei: "Ştiinţa nu moare!"? Toată lumea a văzut miercuri seară că nu suporterii sînt huligani, ci cei care ar trebui să asigure liniştea pe stadioane!" (Alex, suporter echipa naţională)

"Nu vreau să-mi declin identitatea completă, fiindcă aş putea avea probleme în viitor. E suficient să fiu cunoscut doar după prenumele meu, Alex" (Alex, suporter echipa naţională)

Ce interdicţii anti-violenţă erau pe stadion, conform regulilor FIFA/FRF

- să introducă şi să afişeze în stadion steaguri cu alte însemne sau culori (adică nu se pot introduce decît steagurile echipelor care se înfruntă);
- bannere de orice dimensiune, cu mesaje de orice fel;
- este permisă introducerea numai a steagurilor tricolore confecţionate din pînză sau alte materiale asemănătoare, cu suport din material plastic cu lungimea de maximum 150 cm şi grosimea de maximum 14 mm;
- inscripţii, embleme, pancarte, afişe sau alte suporturi ce conţin simboluri, sloganuri sau texte cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă;
- să profereze sau să scandeze injurii, cuvinte sau expresii jignitoare ori vulgare la adresa forţelor de ordine
- să arunce asupra celorlalţi spectatori, asupra oficialilor, a jucătorilor, a personalului de ordine, precum şi în direcţia suprafeţei de joc cu obiecte de orice fel sau cu substanţe corozive care murdăresc

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.