Volei

Micul Gulliver » Adrian Aciobăniţei a debutat la nici 15 ani în prima ligă de volei

Adrian Aciobăniţei a debutat în prima ligă de volei masculin din România în faţa Unirii Dej Foto: Telegraf (Constanţa)

Articol de Ionuţ Coman  —  Monday 30th of November -0001 12:00

La doar 14 ani şi jumătate, Adrian Aciobăniţei are 1,93 metri şi a debutat în prima ligă de volei masculin la CVM Tomis Constanţa


Voleiul masculin românesc a trăit zilele trecute un moment inedit. La 14 ani şi 194 de zile, Adrian Aciobăniţei şi-a făcut debutul în prima ligă masculină, în tricoul celor de la CVM Tomis Constanţa, într-un meci cu Unirea Dej. Puştiul-minune al grupării de pe litoral a uimit asistenţa, cu serviciile din săritură şi blocajele de la fileu, care i-au adus în statistica partidei şase puncte decisive. "Am aflat că voi juca la seniori cu câteva zile înaintea jocului, chiar de la preşedintele clubului, Sorin Strutinsky, şi la început am avut emoţii mari. Am văzut însă că mă descurc, chiar dacă aveam în faţă jucători mult mai experiementaţi decât mine, şi am intrat în joc aşa cum fac şi la juniori. A fost o şansă uriaşă pentru mine, dar sunt doar la început. Mai am mult de muncă, pentru că visez să câştig titlul cu Tomis peste câţiva ani, apoi să joc într-un campionat de top din Europa, cum ar fi cel din Italia", mărturiseşte Adi.

Familie de voleibalişti
Aventura sa în volei a început în urmă cu şase ani, când şi-a însoţit tatăl, Cezar Aciobăniţei, la antrenamentele de la echipa de juniori din Fălticeni. "Tatăl meu a jucat în prima ligă, la Bacău, dar nu am apucat să-l văd pe teren, pentru că s-a retras destul de devreme şi s-a apucat de antrenorat. M-a luat şi pe mine în sală, când aveam vreo 8 ani, şi am început să bat mingea la perete. Mi-a plăcut din prima voleiul, chiar dacă în paralel am practicat şi fotbalul, şi baschetul, ba chiar am jucat şi într-un meci de baseball. După vreo trei ani, ne-am mutat la Botoşani şi totul s-a schimbat. Am jucat la turneele finale de cadeţi şi juniori şi am progresat mult", povesteşte Adi. La un astfel de turneu a fost remarcat de oficialii de la CVM Tomis, care nu au stat pe gânduri şi l-au adus la Constanţa împreună cu familia. Mai mult, clubul de pe litoral l-a angajat ca antrenor pe tatăl său, iar fraţii mai mici, Cătălin (13 ani), Tudor (8 ani) şi Davis (7 ani) sunt legitimaţi tot la CVM Tomis.

Zece centimetri într-o vară
Extrema constănţeană este cel mai înalt jucător din ţară la categoria sa de vârstă, măsurând 1,93 metri. "Şi pe teren, şi la şcoală, sunt cel mai înalt. Aşa am fost încă din copilărie, dar vara trecută, am expodat şi am crescut zece centrimetri. Speră să mai adaug anii viitori măcar vreo cinci centimetri şi să câştig forţă la detentă. Dacă voi munci în continuare şi voi fi serios, nu am cum să nu reuşesc", spune Adi. În paralel, puştiul se luptă să ţină ştacheta sus şi la şcoală, fiind elev în clasa a 8-a la şcoala nr. 12 din Constanţa. "Este greu să faci şi sport de performanţă, şi să fii printre primii la învăţătură. Am noroc că mama este fostă învăţătoare şi mă ajută la lecţii, iar profesorii sunt destul de înţelegători. Materia mea preferată este limba şi literautra română", explică prospătul debutant în prima ligă.

"Idolul meu este Matey Kaziyski, un internaţional bulgar care evoluează pe acelaşi post ca şi mine"

"Nu cred că în România se poate trăi foarte bine din volei. În alte ţări, se câştigă însă destul de mult"

"Nu am auzit prea multe despre Dobrin, doar că a fost un mare fotbalist. Nu ştiam că a debutat în prima ligă tot la 14 ani şi jumătate"

"A progresat mult în ultima vreme şi este pe un drum bun, dar mai are destule de învăţat. Munceşte la antrenamente, însă îi explic multe şi acasă"
Antrenorul şi tatăl, Cezar Aciobăniţei

Adrian Aciobăniţei
Data naşterii: 24 august 1997
Înălţime: 1,93m; Greutate: 83kg.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.