Liga 1

UPDATE Mitică la brutărie! » După dezvăluirile din Gazetă, LPF s-a sucit şi i-a dat drept de joc lui Sepsi!

+3 Foto
Deşi TAS l-a declarat liber pe Sepsi, LPF evită să îl legitimeze la Tg. Mureş. Îi face Dragomir jocurile lui Iancu?

Articol de Justin Gafiuc, Viorel Tudorache, Marius Mărgărit  —  Monday 30th of November -0001 12:00

UPDATE ora 14:50. În urmă cu puţin timp, cei de la FCM Tg. Mureş au primit din partea LPF o hîrtie conform căreia contractul lui Sepsi a fost înregistrat, aşa că fotbalistul poate fi folosit chiar din această etapă! Ieri, înainte ca Gazeta să publice articolul în care dezvăluia posibilele jocuri de culise pe axa Dragomir - Iancu, cei de la Ligă susţineau că "din acte nu reiese că Sepsi e liber, de-aia nu poate fi legitimat".

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Dacă Liga îi dă drept de joc lui Sepsi, atunci aruncă practic în aer finanţele lui Poli, care ar pierde gratis un fotbalist pe care speră să obţină la vînzare măcar un milion de euro. Operarea legitimării e la mîna şefului sectorului de competiţii, Claudiu Popa, fost şofer al lui Adrian Năstase! Timişoara susţine că Liga a acţionat corect.

"Nu se mai poate aşa! Sîntem gata să-l folosim pe Sepsi începînd cu etapa viitoare, la meciul cu Sibiul, indiferent de riscuri". E declaraţia disperată a lui Anton Heleşteanu, directorul general de la FCM Tg. Mureş, după ce, ieri, LPF a refuzat din nou să-l legitimeze pe jucătorul în vîrstă de 24 de ani, care se pregăteşte de la sfîrşitul lui ianuarie cu gruparea ardeleană. Asta urmare a deciziei TAS de a-l declara liber pe internaţional de contractul cu Poli Timişoara.

"Nu reiese din nici un act că e liber"
"Ce liber, domne'? Nu ştiu dosarul în amănunţime, doar am avut curiozitatea să-l frunzăresc şi eu un pic, dar nu mi-a sărit în ochi nici un act de la TAS sau de la federaţie din care să reiasă în mod clar că fotbalistul nu mai are nici o treabă cu Timişoara" e unicul comentariu venit dinspre LPF, prin vocea secretarului general Valentin Alexandru.

În fapt, un nou episod care duce la suspiciunea unei complicităţi pe axa Dragomir - Iancu? "Nu pot afirma categoric aşa ceva, fiindcă nu am date, dar mă pot gîndi şi la asta la modul în care sînt tratat", sună strigătul lui Sepsi. Iar o scurtă cronologie a dosarului serveşte la înţelegerea exactă a unui caz în care liga lui Mitică ţine pe drumuri un fotbalist de echipă naţională. "Pur şi simplu, nu vor să-l lase să joace, fără nici un fel de explicaţie" e mărturisirea lui Heleşteanu.

Precizare explicită de la TAS
Aşadar, paşii, pe scurt:
- pe 25 ianuarie, TAS oferă un prim verdict în cazul Sepsi, obligînd Timişoara să-i achite restanţe financiare în valoare de 136.343 euro, 43.800 lei şi 5.000 franci elveţieni;
- pe 27 ianuarie, Tribunalul de la Lausanne vine cu o interpretare explicită a deciziei, la solicitarea avocaţilor jucătorului: "Contractul numărul 602/12.02.2010, încheiat între Laszlo Sepsi şi FC Fotbal Club Timişoara SA, e terminat la iniţiativa domnului Laszlo Sepsi, pentru justă cauză, din culpa FC Timişoara".
- pe 29 ianuarie, FCM Tg. Mureş contactează fotbalistul şi semnează cu el un contract de muncă, ştiindu-l liber de angajamentul cu Poli
- pe 17 februarie, Comitetul Executiv FRF validează decizia TAS, făcînd referire la sumele datorate de Timişoara lui Sepsi.

"E strigător la cer!"
De aici încolo, începe dansul! Fiindcă şefii de la Tg. Mureş ajung în repetate rînduri la LPF spre a obţine dreptul de joc al lui Sepsi, în baza documentaţiei explicate mai sus, dar se lovesc în mod constant de blocajul Ligii. Heleşteanu: "N-au dorit niciodată să ne dea un răspuns în scris vizavi de poziţia dînşilor".

Iar ieri, TAS a expediat la Bucureşti o nouă precizare, a doua, în "speţa Sepsi", document despre care tot Heleşteanu punctează: "Au întărit ce au spus şi prima dată, că jucătorul e liber. Ce credeţi că mi-a replicat şeful de la Competiţii, Claudiu Popa? Că nici acum nu-l poate legitima, fiindcă actul nu e semnat de britanicul care a judecat cazul la TAS, ci de un secretar. Ca şi cum omul ăla bate drumul din Anglia în Elveţia de cîte ori le mai vine cheful ăstora de la Bucureşti să confirme o confirmare! Şi, în plus, că această nouă hîrtie de la TAS trebuie trecută iar prin Comitetul Executiv al FRF! Păi, n-a mai trecut o dată pe 17 februarie? E strigător la cer!".

La mîna lui Popa, fostul şofer al lui Adrian Năstase

Cine e însă Claudiu Popa, oficialul băgat la înaintare de LPF în cazul lui Sepsi? Numit recent în fruntea Departamentului Competiţii, în locul lui Mircea Cezar Ionescu, tipul şi-ar fi început ascensiunea în carieră ca şofer al lui Adrian Năstase, pe vremea cînd PSD-ul era la putere!!

A fost băgat ulterior la AVAS, la sectorul juridic, fiind absolvent al unei Facultăţi de Drept. Iar în fotbal a intrat la început în comisiile FRF: a fost dat afară însă în ianuarie 2010 după ce, în calitate de membru al Comisiei de Apel la licenţiere, a acordat în mod eronat licenţa pentru U Craiova, conform motivării federale. Acum, n-a putut fi contactat pentru a explica refuzul de a-l legitima pe Sepsi.

"Din punctul de vedere al FRF, cauza e clară: Sepsi e liber şi poate fi legitimat. Mai departe e problema Ligii cum acţionează, dar nu înţelegem unde ar mai fi nelămuriri" (sursă FRF)

"Situaţia e limpede. Comitetul Executiv al FRF a validat de la TAS doar decizia legată de anumite datorii financiare pe care Poli le are faţă de jucător. Nu e precizat absolut nimic în legătură cu statutul de jucător liber al lui Sepsi. El e jucătorul nostru şi vom vedea cum acţionăm în privinţa lui" (Gheorghe Chivorchian, preşedinte Poli Timişoara)

Reacţia lui Sepsi: "Îşi bat joc de mine"

Laszlo Sepsi simte că i se blochează inexplicabil dreptul la muncă şi spune că modul cum lucrează cu jucătorii şefii lui Poli îl obligă să nu ia în calcul, cu orice risc, o revenire la Timişoara.

- Loţi, ce se întîmplă în povestea cu dreptul tău de joc?
- Nu ştiu de ce durează atît, cînd lucrurile sînt foarte clare. Simt că-şi bat joc de mine, nu se poate aşa ceva! Eu muncesc, îmi văd de antrenamente, dar e normal să-mi răpească cineva dreptul meu de muncă fără nici o explicaţie logică?

- Ai mai vorbit cu cineva de la Poli în ultima vreme?
- M-a sunat o persoană din conducere, care cred că era în cameră cu Marian Iancu şi m-a pus pe speaker ca să audă şi el ce spun. A încercat să testeze terenul, să vadă dacă cedez şi mi-a propus tot felul de chestii ca să mă determine să mă întorc la Timişoara. Asta nu se va mai întîmpla! Îmi pare rău de club, de oraş, de fanii de acolo, de colegi, dar cu o conducere cum e cea a lui Poli nu se poate lucra onest.

- Timişoara susţine că Dinamo Kiev a refuzat să te legetimeze tocami din cauza acestor încurcături contractuale.
- Fals! Acolo au apărut nişte neînţelegeri financiare în discuţiile cu clubul şi cu impresarul, nici o legătură cu altceva. Plus că, la 24 de ani, aş vrea să rămîn, totuşi, să joc în vestul Europei, am simţit ce înseamnă fotbalul de aici în Spania, în Portugalia, în Franţa şi nu crede că ar fi fost momentul pentru mine să mă trag înspre est.

"Le e frică de Iancu"
Desele speţe pe care Timişoara le are la comisiile federale şi ale Ligii i-au făcut proverbiali pe bănăţeni în lumea fotbalului românesc pentru faptul că sînt campionii litigiilor. Iar o explicaţie pentru blocajul din cazul Sepsi vine dinspre o sursă FRF: "Celor de la Ligă le e probabil teamă de Iancu. E de notorietate legenda că patronul Timişoarei i-ar avea cu ceva la mînă pe Dragomir şi pe alţi şefi de acolo. Poli a cîştigat şi a lungit suspect foarte multe dosare judecate la comisiile Ligii".

2,5 milioane de euro a costat, în 2008, transferul lui Sepsi de la Bistriţa la Benfica

3 selecţii la echipa naţională are Laszlo Sepsi, n-a marcat nici un gol: la U21 a strîns 13 prezenţe

500 de mii de euro este suma pe care Poli Timişoara susţine că i-a plătit-o lui Sepsi în perioada 1 ianuarie 2010 - 31 ianuarie 2012, adică pînă la declanşarea nebuniei legate de decizia controversată a TAS

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.