Georgienii au cîştigat ieri la Bucureşti, 19-13, după ce au trecut de "stejari", cu 25-9, şi la Cupa Mondială de anul trecut.
Revanşa mult aşteptată pentru "tricolori" în faţa georgienilor s-a lăsat aşteptată ieri, în Cupa Europeană a Naţiunilor, pe stadionul Arcul de Triumf. 3.000 de spectatori au venit să-i încurajeze pe "stejari" în tentativa lor de a-i învinnge pe gruzini, în faţa cărora nu au mai cîştigat din 2010.
Românii au început meciul foarte bine şi au preluat repede iniţiativa. O acţiune excelentă a lui Apostol în minutul 14 a dus la primul eseu al partidei, reuşit de timişoreanul Carpo. Vlaicu a transformat cu siguranţă şi România conducea cu 7-0. Merab Kvirikashvili, transformerul Georgiei, a adus şi el primele puncte pentru echipa sa la jumătatea reprizei, dar Vali Calafeteanu a refăcut diferenţa de 7 puncte dintr-o lovitură de pedeapsă.
Georgia a preluat apoi iniţiativa, mai ales că Lucaci a văzut cartonaşul galben şi România juca în inferioritate. A fost 10-6 la pauză, acelaşi Kvirikashvili reuşind o nouă lovitură la "beţe".
Repriza greşelilor
În partea a doua, românii nu au mai avut luciditatea din prima repriză. Au greşit mult mai mult şi le-au dat posibilitatea georgienilor să pună presiune în permanenţă. România nu a mai contat din momentul în care Calafeteanu a transformat lovitura de pedeapsă din minutul 44.
Gruzinii au profitat din plin de forţa pachetului de înaintare şi au revenit repede în joc. Kacharava a marcat un eseu în minutul 50, iar Kvirikashvili a egalat la 13. Situaţia s-a complicat pentru România după ce Lucaci l-a lovit fără balon pe un adversar şi a văzut cartonaşul roşu. Georgia a profitat imediat şi Kvirikashvili şi-a demonstrat încă o dată precizia. Kolelishvili a văzut şi el însă roşu în faţa ochilor, luîndu-l la pumni pe Tincu, nervos că acesta l-a tras de păr!
Presiune degeaba
Vlaicu a ratat egalarea dintr-o lovitură de pedeapsă, iar în ultimele minute, România a stat numai în 22-ul adversarilor. Gruzinii s-au apărat însă cu dinţii, deşi la final, "tricolorii" i-au reproşat arbitrului englez Paul Doyle că nu le-a acordat un eseu de penalizare. "Au prăbuşit în două rînduri grămada, dar arbitrul s-a făcut că nu a văzut", a declarat căpitanul Tincu.
Trofeul e la ei
Prin victoria de la Bucureşti, georgienii au intrat şi în posesia trofeului "Antim Ivireanul", cel care se oferă doar în urma disputelor România-Georgia. Gruzinii au cîştigat ambele dispute din actuala ediţie a Cupei Europene a Naţiunilor, 18-11 la Tbilisi şi 19-13 la Bucureşti. Totodată, Georgia nu mai poate pierde nici primul loc în Cupa Europeană a Naţiunilor, în actualul sezon, ei mai avînd de jucat cu Ucraina, în deplasare, şi cu Rusia, pe teren propriu.
CLASAMENT
1. Georgia 8 7 0 1 237-80 32p
2. România 8 5 0 3 219-95 26p
3. Rusia 8 4 0 4 171-174 20p
4. Portugalia 9 4 0 5 182-195 20p
5. Spania 8 4 0 4 175-222 20p
6. Ucraina 7 0 0 7 86-304 0p
{{text}}