Altele

Cît de necesar e? Şahul ar putea deveni materie obligatorie în şcoli

Asemenea imagini ar urma să devină obișnuite în școlile din România

Articol de Constantin Popescu  —  vineri, 16 martie 2012

O ştire a părut nepotrivită printre multe altele legate de scandaluri, neajunsuri, accidente. ”S-a întrunit numărul necesar de semnături pentru adoptarea de către Parlamentul European a Declaraţiei Scrise privind introducerea şahului în şcolile din România”, aşa a sunat anunţul. Cu alte cuvinte, şahul ar deveni materie obligatorie în învăţămîntul de la noi.

Este necesar acest proiect? Şi dacă da, cît? În plus, poate fi aplicat? Sînt întrebări fireşti, cu răspunsuri posibil în ceaţă. Totuşi, deşi poate nu i se dă importanţa cuvenită, ideea în sine este cu adevărat extraordinară. Şahul, denumit şi sportul minţii, ajută pe oricine să-şi pună creierul la contribuţie, să judece, să evalueze, să anticipeze, să aibă răbdare. Cu atît mai mult cînd este vorba de copii.

Alţii au realizat deja asta. Chiar în România, dar numai pe plan local, în Galaţi, unde în 4 şcoli se studiază şahul în urma unui program-pilot. Există un caz şi la nivel naţional, în Armenia. Acolo şahul în şcoli e obligatoriu din 2011. De la şase ani, copiii învaţă la şcoală, de două ori pe săptămînă, să joace şah, lecţiile avînd scopul "să stimuleze dezvoltarea intelectului şcolarilor" şi să-i înveţe "să gîndească flexibil şi cu înţelepciune". Sugestiv, nu?

Totodată, sînt ţări care au impus în şcoli alte sporturi. De exemplu, în Austria este obligatoriu să se înveţe schi, în Olanda - înot, în Noua Zeelandă - rugby, iar în Japonia - judo.

Momente istorice din şah
- Prima atestare oficială a acestui sport, cu reguli stricte, datează din 1.475.
- Primul campion mondial neoficial e considerat spaniolul Ruy Lopez, în 1.570.
- În 1886 austriacul Wilhelm Steinitz devine primul campion oficial al lumii.
- Pe 1 septembrie 1972, americanul Bobby Fischer îl învinge pe Boris Spaski, la Reykjavik, şi pune capăt unei dominaţii de peste 25 de ani a şahiştilor din fosta URSS. Din acel moment şahul capătă o popularitate nemaiatinsă pînă atunci, în toată lumea.
- Şahul este recunoscut ca sport de Comitetul Internaţional Olimpic.
- 14 martie 2012: Parlamentul European recomandă introducerea şahului ca materie obligatorie în şcoli.

 

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.