Liga 1

Infarctul suferit de Muamba pe teren forţează introducerea defibrilatorului în manualul de licenţiere

+2 Foto
Fabrice Muamba a fost scos pe targă intubat.

Articol de Viorel Tudorache  —  miercuri, 21 martie 2012

Doar Dinamo şi echipa naţională îşi pot salva jucătorii şi la antrenamente în eventualitatea unor atacuri de cord. Medicul Stelei spune că vrea să-şi convingă conducerea să achiziţioneze un defibrilator.

Veşti îmbucurătoare din Anglia. Congolezul Fabrice Muamba (23 de ani) şi-a revenit după stopul cardiac suferit sîmbătă, în meciul de Cupă cu Tottenham. Miljocaşul lui Bolton Wanderers a fost salvat, practic, de modul exemplar în care medicii au acţionat acolo, pe teren, pentru a-l resuscita. În toată povestea, folosirea defibrilatorului automat a contat enorm în repornirea inimii după infarct.

Asiguraţi doar la meciuri
Cazul lui Muamba a sensibilizat şi lumea fotbalului românesc, zguduită, la rîndul ei, după episoadele Vrăbioru şi Hîldan. Surse din cadrul FRF susţin că se pune problema ca defibrilatorul automat să devină cerinţă obligatorie pentru licenţierea cluburilor de Liga I. În prezent, cu excepţia lui Dinamo, care beneficiază de o salvare ultramodernă, nici o echipă din primul nostru eşalon nu deţine un astfel de aparat pentru a-l folosi la antrenamente în cazuri de urgenţă. Fotbaliştii sînt asiguraţi din acest punct de vedere doar la meciuri, unde cluburile sînt obligate să asigure la stadion prezenţa unei ambulanţe dotate inclusiv cu defibrilator.

"Sper să nu-l folosesc
"Naţionala" este acoperită din acest punct de vedere. La şedinţele "tricolorilor", medicul lotului, Pompiliu Popescu, are în permanenţă la marginea terenului un defibrilator, pregătit pentru orice eventualitate. "L-am achiziţionat de curînd, dar sper să nu-l folosesc niciodată", confirmă doctorul reprezentativei. Pompi explică: "Defibrilatorul nu face totul în procedura de resuscitare. Şocurile electrice trebuie alternate cu compresiile toracice făcute cu podul palmelor şi cu oxigenarea creierului, prin metoda gură la gură".

"Nu avem defibrilator la Steaua. Le-am propus de mai multă vreme şefilor să cumpărăm unul. După acest caz voi insista şi mai mult să luăm unul automat, mai ales că nu costă foarte mult, pînă în două mii de euro" (Radu Paligora, medic Steaua)

"În afara controalelor medicale semestriale, cluburile din Liga 1 au obligaţia să le facă jucătorilor, din doi în doi ani, ecocardiografii şi electrocardiograme cu 12 leduri pentru a avea informaţii corecte despre inima acestora" (Pompiliu Popescu, medicul "naţionalei" României)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.