Diverse

Oltenii sînt scandalizaţi » Încă un dinamovist dă o lovitură grea Craiovei

+2 Foto
Foto: newtimes.ro

Articol de Marian Lazăr  —  marţi, 20 martie 2012

Chiar dacă Bănia nu mai are echipa fanion, dinamoviştii tot reuşesc să-i întărîte pe locuitorii ei. Ultimul simpatizant al culorilor alb-roşii care a reuşit să semene dihonia printre craioveni este fostul acţionar dinamovist Vasile Turcu.

Intriga are ca subiect central Palatul "Jean Mihail", clădire care adăposteşte Muzeul de Artă al Craiovei. Considerată o capodoperă arhitectonică a reşedinţei Judeţului Dolj, aceasta a intrat în 2010 într-un amplu proces de restaurare şi consolidare. Investiţiile se ridică la 18,8 milioane de euro, conform Capital, şi sînt suportate de Consiliul Judeţean Dolj.

Licitaţia pentru lucrări a fost cîştigată de compania lui Turcu, Romconstruct Holding Grup. Oamenii din Craiova acuză, însă, că, după ce a pus mîna pe contract, omul de afaceri ar fi preferat să subcontracteze lucrările unor firme de mîna a doua din Craiova.

"Turcu a dat opere de artă de mare valoare pe mîna unor cîrpaci din oraş. După ce că sînt întîrziate, lucrările de restaurare sînt groaznice. Deja cîteva picturi au fost fisurate. Degeaba ne-am plîns conducerii Muzeului, ni s-a spus să ne vedem de treabă. Turcu s-a dat mare specialist în restaurări doar pentru a cîştiga licitaţia", a declarat sub protecţia anonimatului pentru GSP.ro unul dintre angajaţii Muzeului de Artă.

Acuzat acum de neprofesionalism de olteni, Vasile Turcu a fost decorat de Ion Iliescu în 7 februarie 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de ofiţer pentru, cităm, "servicii deosebite aduse Culturii". Firma lui s-a mai ocupat, printre altele, de renovarea Muzeului Naţional de Istorie al României, a Muzeului Ţăranului Român şi a Operei din Cluj.

Inedit despre Palatul "Jean Mihail":

- construit între anii 1899-1907 după planurile arhitectului francez Paul Gottereau la cererea unuia dintre cei mai bogaţi oameni din ţară, Constantin Mihail. Au fost folosite materiale de cea mai bună calitate: stucatura în parte aurită, oglinzi veneţiene, plafoane pictate, candelabre din cristal de Murano, coloane, scări din marmură de Carrara, pereţi tapiţaţi cu mătase de Lyon;

- în palat a apucat să locuiască doar Jean Mihail, fiul lui Constantin. Fost mare negustor, el a continuat să sporească averea tatălui, ajungînd cel mai bogat om din ţară în acele vremuri, conform prezentării făcute palatului pe site-ul oficial al Primăriei Craiova.

- se spune că în anii crizei economice mondiale din 1928-1933, Jean Mihail a girat statul român pentru o parte din împrumuturile pe care acesta le-a contractat in străinătate. De asemenea, el i-a cerut regelui Mihai permisiunea de a îşi acoperi palatul cu monede de aur. În replică, regele a condiţionat cererea lui Mihail astfel: "Ai aprobarea mea, dar numai dacă îl acoperi cu monede puse în dungă".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.