GSP special   •   Diverse   •   SPECIAL

Regele Cantona îşi insultă supuşii: "Public de rahat!"

Eric Cantona, alături de Valerie Crouzet, în rolul tiranului-sclav din piesa "Ubu înlănţuit" // Foto: Mediafax

Articol de Theodor Jumătate   —  luni, 02 aprilie 2012

La sfîrşitul piesei "Ubu înlănţuit", legenda franceză a lui Man. United a lăsat un mesaj dur în "cartea de aur" a teatrului din Arcachon.

"Eric Cantona a rămas un rebel, un provocator, un om care ştie şi poate, prin cuvînt, prin expresie, să atingă coarda sensibilă a spectatorului. Este un geniu", îl descrie Jacques Seguela, considerat zeul publicităţii franceze. Un suflet mare, dar un temperament vulcanic, acţionînd mereu instinctiv, furibund. "The King", cum îl alintă încă fanii lui Man. United pe fostul mare atacant, arde totul în jur cînd lumea nu este aşa cum o vrea el şi porneşte de unul singur la război pentru a o schimba. Cîndva în fotbal, acum în teatru.

"Orice persoană care aleargă împotriva curentului şi care iese din tiparele clasice este considerată nebună. A fi diferit nu înseamnă a fi nebun" (Eric Cantona, actor francez)

"El va goli teatrele"

De curînd, actorul Eric Cantona (45 de ani) a jucat în piesa "Ubu înlănţuit" la Arcachon, dar sala a fost pe jumătate goală, ceea ce a aprins din nou scînteia în sufletul său. La sfîrşit, auzind aplauzele firave, a dispărut în culise şi nu s-a mai întors pentru a saluta spectatorii. Avea să lase un mesaj dur în "cartea de aur" a acelui teatru: "Sînteţi un public de rahat! Mici burghezi!".


Cotidianul Sud-Ouest a comentat maliţios: "După o oră de durere, încheiată cu un «Merdre» detunător, Ubu-Cantona a părăsit scena. Apoi, nimic. Lumina s-a reaprins. Ne întrebam dacă e pauză, pentru că nimeni nu s-ar fi gîndit că s-a încheiat". Iar jurnalul bordelez a conchis:

"Cantona, cel care voia să golească băncile în plină criză financiară, va sfîrşi prin a goli teatrele" (Sud-Ouest, ziar francez)

"Un director de teatru incompetent"

Ulterior, Eric a dat înapoi. Nu şi-a cerut scuze, dar, aflînd ce s-a întîmplat, a găsit vinovatul. "Programul teatrului anunţa că spectacolul durează 1h:45, în loc de 1h:05. La final, am aşteptat aplauzele, dar nimeni nu s-a clintit, pentru că publicul credea că e o pauză. Atunci, am acuzat spectatorii şi ne-am păcălit: nu erau responsabili pentru acea situaţie, ei erau doar victimele unui director de teatru incompetent". Pe care nu îl va lăsa în pace după momentul penibil din Arcachon. "Afacerea este în mîinile avocaţilor mei". Avertismentul lui Cantona.

Ubu, regele din cuşcă

Piesa "Ubu înlănţuit", scrisă în 1899 de dramaturgul francez Alfred Jarry (foto, precursor al Suprarealismului şi al Teatrului Absurdului), publicată un an mai tîrziu şi pusă în scenă în premieră în 1937, continuă povestea lui Ubu, simbolul tiraniei din "Ubu regele". Este unul dintre cele trei texte ale lui Jarry care satirizează puterea şi dictatorii, regizat la noi de Tompa Gabor în 2004 la Teatrul de Comedie din Bucureşti.


Iată o replică dată de Eric Cantona în acest rol:

"Avînd în vedere că sîntem în Franţa, ţara-n care libertatea e egală cu fraternitatea, care nu-i comparabilă decît cu egalitatea pe care-o are legalitatea, luînd în consideraţie că nu-s în stare să fac şi eu ce face toată lumea, ţinînd seama că mi-e totuna şi egal că sînt egal cu toată lumea, fiindcă pînă la urmă tot eu o să omor pe toată lumea, am să mă fac sclav, madam Ubu".

"Din fericire, «Ubu» este foarte departe de mine. În această piesă, e obligat să se închidă într-o cuşcă pentru a nu fi linşat de poporul său. Ceea ce ar trebui să le dea de gîndit tuturor dictatorilor ai căror compatrioţi se revoltă: ceea ce s-a întîmplat cu Gaddafi şi ce i s-ar putea întîmpla lui Al Assad. Libertatea lui Ubu este sclavia" (Eric Cantona, legendar fotbalist francez)

"La început a fost fotbalul, apoi pictura, sculptura, fotografia, cîntecele scrise pentru soţia mea, Rachida Brakni, cinematografia, teatrul… Sînt mereu în căutarea mediului de exprimare" (Eric Cantona, legendar fotbalist francez)



Trei momente care îl definesc pe Cantona

2012 - Capcana cu candidatura

La începutul anului, Cantona i-a uluit pe francezi. "Candidează la preşedinţie!", a anunţat iniţial presa locală. A fost doar o capcană. A lăsat senzaţia că vrea să-l înlocuiască pe Sarkozy la palatul Elysee. "Acţionez într-un moment cînd am şansa să fiu auzit", a declarat el, dezvăluind că are nevoie de 500 de semnături. S-a crezut că astfel se va înscrie ca independent la alegerile din 22 aprilie. Numai că aceste semnături îi erau necesare ca să susţină o petiţie în care solicita fonduri pentru rezolvarea problemei oamenilor fără adăpost.



2010 – Retrageţi banii din bănci!

În noiembrie 2010, într-un an afectat de criza financiară globală, Cantona a îndemnat lumea să dea o lovitură sistemului bancar. "Dacă toţi oamenii îşi retrag banii din bănci, se va produce un colaps. Ar fi chiar o mare revoluţie", a declarat atunci francezul. Exista deja o mişcare numită StopBanque, care anunţa începutul conflictului cu băncile pe 7 decembrie 2010. Se strînseseră mulţi adepţi pe reţelele de socializare, dar pe 7 decembrie doar cîteva sute de persoane au făcut acest pas radical. "Revoluţia" a eşuat.

1995 – Kung-fu Eric

Va rămîne în nemoria fanilor lui Manchester şi pentru atacul său agresiv asupra unui ultras al lui Crystal Palace. Pe 25 ianuarie 1995, eliminat din joc după un "şoc" cu un adversar, atacantul francez a fost insultat de un fan şi s-a răzbunat pe loc: s-a aruncat asupra lui în tribună, lovindu-l într-o săritură de arte marţiale (foto). "Suporterii nu văzuseră pînă atunci un fotbalist care să doboare un huligan cu o execuţie de kung-fu. A fost o greşeală, dar acesta sînt eu". A fost suspendat 8 luni şi amendat cu 20.000 de lire.

9 trofee a cucerit Cantona la Manchester United în 5 ani (1992-1997); a fost ales de revista Inside United drept cel mai bun jucător din istoria clubului

64 de goluri a marcat la ManU în 144 de meciuri jucate în Premier League

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.