Gazeta Sporturilor, ziarul care a lansat în 2006 dezvăluirile din dosarul transferurilor, e mîndru că a scos la iveală mecanismul prin care cluburile au devenit sărace, iar impresarii şi unii patroni, foarte bogaţi.
Consemnăm, totodată, că Tribunalul Bucureşti consideră că e legal ca fotbaliştii să fie daţi pe sume mari, din care la cluburi să intre puţin. Respectăm decizia instanţei, rămînem fermi pe ceea ce am scris: sub aspect sportiv, aceşti oameni şi-au prejudiciat echipele, chiar dacă penal nu li se poate imputa nimic!
Pornit în 2006 în urma unei investigaţii GSP, ”Dosarul Transferurilor” are de ieri primul verdict în instanţă: judecătoarea Gianina Teodorovici i-a achitat pe toţi cei 8 inculpaţi
Tribunalul Bucureşti a schimbat încadrările şi a decis că "faptele n-au existat", cum e precizat în paragraful din Codul de procedură penală invocat în susţinerea hotărîrii. Inculpaţii erau acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. Reprezentanţii Procuraturii sînt şocaţi de soluţie şi o vor ataca la Apel.
Achitat. Achitat. Achitat. În total, de 8 ori "Achitat" s-a auzit ieri în sala numărul 139 de la Tribunalul Bucureşti, unde, la ora 14:00, un grefier a citit minuta prin care instanţa absolvea de orice culpă întreg lotul de inculpaţi din "Dosarul Transferurilor". Nici un avocat, nici unul dintre oamenii de fotbal implicaţi în caz, doar vreo 40 de jurnalişti au fost prezenţi la anunţarea sentinţelor dictate de judecătoarea Gianina Teodorovici. După 1.134 de zile de la începutul procesului!
Maria Andrieş ironizează justiţia română » Marea achitare
Gazeta a aprins scînteia cu transferul lui Bratu la Galata
Iar verdictul a venit prin invocarea cap-coadă a articolului 10 din Codul de procedură penală, litera a, conform căruia faptele "nu au existat"! Faptele care au explodat în urmă cu peste 6 ani, pe 6 februarie 2006, cînd Gazeta Sporturilor dezvăluia culisele transferului lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray: 2.750.000 de dolari plătiţi de turci, 630.000 de dolari ajunşi la clubul din Giuleşti, doar 100.000 de dolari înregistraţi în contabilitate. După care a urmat tăvălugul celorlalte 11 tranzacţii devenite obiectul "Dosarului transferurilor".
Şoc la DNA: "E ca şi cum am fi dat dosarul gol"
Hotărîrea a produs stupoare printre anchetatorii care au instrumentat speţa vreme de doi ani şi jumătate: comisii rogatorii în diferite ţări, plus, la final, un dosar de peste 25.000 de file. "La ce încadrare a dat pe Codul de procedură penală, că faptele n-au existat, e ca şi cum am fi predat justiţiei doar coperţile dosarului, fără nimic în el. E incredibil!", a comentat pentru GSP o sursă din rîndul procurorilor. Şi o precizare suplimentară evidentă: Parchetul va ataca la Apel decizia de ieri, fiind de aşteptat ca, ulterior, povestea să ajungă, în pasul trei, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Ce se ştie despre judecătoare: "Respectabilă, familistă, carieră impecabilă"
Cine este, însă, judecătoarea care a uimit prin hotărîre? "Are o imagine foarte bună în breaslă şi despre ea se ştie că face parte din categoria celor la care e imposibil de ajuns", a subliniat, pentru GSP, chiar o colegă a Gianinei Teodorovici.
"N-a intrat vreodată prin Comisiile de Disciplină, nu-mi amintesc să fi avut plîngeri pe la CSM şi, în general, e o femeie respectabilă, familistă şi dedicată carierei", a completat o altă sursă a Gazetei. Bucureşteancă, Gianina Teodorovici, trecută de 40 de ani, e judecătoare de aproape două decenii şi, înainte de a ajunge la TMB, a lucrat o perioadă la Tribunalul Sectorului 2.
”Hibe în anchetă”
O explicaţie oferită ieri pentru GSP de o sursă juridică bună cunoscătoare a "Dosarului Transferurilor": "Semnele de întrebare pentru soluţia dată de instanţă n-ar trebui căutate la judecătoare. Ea a luat în calcul exact ce i-a pus la dispoziţie DNA, urmate de argumentele apărării. După părerea mea, hibe au existat în anchetă în sensul că procurorii n-au oferit probatorii foarte coerente şi bine fundamentate cu dovezi ferme. Au existat în rechizitoriu destule acuze bazate mult doar pe presupuneri, conexiuni hazardate şi interpretări personale. Nesusţinute suficient de probe! Probabil că s-a lucrat şi sub presiune, şi sub graba de a trimite cît mai repede dosarul în instanţă".
”Valiza” s-a amînat iar!
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amînat şi ieri pronunţarea sentinţei în "dosarul Valiza", pentru a treia oară. Următorul termen, 17 aprilie. Tot ieri, la Curtea de Apel Bucureşti a avut loc o nouă înfăţişare în procesul de corupţie "Avram - Ţerbea". Instanţa a solicitat expertiză privind stabilirea contravalorii cursei efectuate de Avram cu elicopterul pus la dispoziţie de Ţerbea, de la Tîrgu-Mureş la Bucureşti. Judecata se reia pe 25 aprilie.
Giovanni contraatacă: "Cineva va da socoteală!"
Achitat ieri în "Dosarul transferurilor", Ioan Becali se arată încrezător şi în privinţa recursului anunţat de procurori. "Tare rău le pare jurnaliştilor că am fost achitaţi! Ei doreau sînge. E un dosar de paradă, procurorii vor să arate că muncesc. Cer pedepse pe 20 de ani, ar fi fost mult mai credibili dacă ar fi cerut un an-doi. Eu şi fratele meu ne simţim nevinovaţi. Am încredere în judecători. În procurori n-am încredere, că ei sînt poliţişti, aşa se comportă!", a declarat fostul impresar pentru Antena 3.
Ne-a pierit zîmbetul » Cum a scuipat Giovanni pe Justiţie
"S-a dat un semnal prost. Nu ştiu probatoriul, dar cunosc faptul că existau unele contracte în România şi altele în străinătate, cu diferenţe uriaşe la acelaşi transfer. E chiar definiţia evaziunii fiscale!" (Sebastian Bodu, fost şef ANAF)
"Decizia e normală, dar mă aştept să continue procesul. De ce să fac 20 de ani de închisoare, am trădat ţara?! Mă aşteptam la achitare, nu puteam fi condamnaţi pe presupuneri" (Victor Becali)
"Am respectat litera legii şi Justiţia a înţeles aceasta. Fapt pentru care îi prezentăm respectul nostru. Justiţia există. S-a făcut dreptate! În faţa instanţei competente, nu în mass-media!" (George Copos)
"E dreptul procurorilor să facă recurs, eu am încredere în justiţie. Sînt liniştit în privinţa recursului pentru că nu sînt vinovat" (Jean Pădureanu)
"În România se fură foarte mulţi bani. Noi am încercat să aducem ceva cluburilor. La Dinamo nu s-a luat nici o decizie fără aprobarea Consiliului de Administraţie, n-am nici o treabă eu ca persoană fizică. Acest proces a fost un exerciţiu de imagine" (Gigi Neţoiu)
"Nu voi fi liniştit decît cînd voi avea hotărîrea definitivă şi irevocabilă. Eu aveam emoţii şi la meciurile amicale, cum să nu am emoţii într-o chestiune atît de serioasă?" (Gică Popescu)
12,1 milioane de euro e prejudiciul invocat de procurori către cluburi, stat şi FRF: instanţa a apreciat ieri însă că nu există prejudiciu
Reacţiile cititorilor pe gsp.ro:
Adriang200 - "Ce ruşine! Justiţia română nu se dezminte"
sevilla1986 - "Mai uscaţi şi mai curaţi! România e primitoare cu infractorii, ar fi păcat să refuzi să trăieşti pe aceste meleaguri"
octavianus - "Ca să-l parafrazez pe expertul Crăciunescu, «din faţă şi din lateral era de puşcărie, din spate sînt toţi nişte sfinţi!»"
valah.stelist - "Oamenii nu înţeleg că judecătorul, după ce decide, trebuie să scrie o motivare. Dacă dosarul de urmărire şi rechizitoriul procurorilor sînt slabe rău de tot, săracul judecător nu poate condamna de capul lui"
GLUMA ZILEI PE GSP.RO: "Săracu' Borcea, s-a operat degeaba! Ar trebui să-i includă cheltuielile de spitalizare în cele de judecată, pe care le plăteşte statul!"
{{text}}