Duminică, în L1 se dispută Vaslui - Mioveni (ora 19:00) şi Rapid - Sibiu (ora 21:30). Decizia nu le-a picat bine cluburilor implicate, forţate însă să joace în ziua de Paşti din raţiuni TV: aşa a stabilit programul postul DigiSport, deţinătorul drepturilor de televiziune.
Pentru jucătorii din patru echipe ale Ligii I, ouăle roşii, drobul şi cozonacul vor fi înlocuite de minge, echipament şi jambiere. Asta fiindcă Rapid - Sibiu şi Vaslui - Mioveni se dispută chiar în ziua de Paşti, din raţiuni TV, DigiSport impunînd ţintarul. O programare care devine o modă în prima ligă, anul trecut fiind stricată o tradiţie lungă de 21 de sezoane, în care în prima zi de sărbătoare nu s-a jucat fotbal.
"E prima oară cînd joc de Paşti"
Cel mai experimentat om al Mioveniului, Ilie Baicu (37 ani), s-a declarat nemulţumit: "E foarte aiurea, joc de atîţia ani, dar e prima oară cînd o fac de Paşti. Etapa se putea fixa vineri sau sîmbătă, poate o intermediară, deşi e greu, programul e încărcat".
Au existat însă şi voci mai puţin afectate. "Sîntem profesionişti. Mai greu e pentru familii. O să ciocnim şi noi, duminică dimineaţă, un ou roşu", s-a amuzat tehnicianul Voinţei Sibiu, Alexandru Pelici.
Becali în 2011: "Am stabilit cu duhovnicul să mutăm meciul luni!"
Sezonul precedent a fost marcat de un scandal iscat în jurul derby-ului Steaua - Dinamo. Programat iniţial sîmbătă, LPF a hotărît amînarea partidei pentru duminică. Motivul? Steliştii aveau meci în Cupa României cu doar 48 de ore înainte. Pînă la urmă, la insistenţele lui Gigi Becali, jocul a fost mutat luni.
"Cum să vin la stadion de Paşte? Stau şi eu cu familia, nu las echipa să joace, că facem păcate! Am vorbit cu duhovnicul şi am stabilit să amînăm pentru luni", declara patronul Stelei. Decizia i-a scandalizat pe reprezentanţii echipelor care au jucat duminică. "Şmecherii joacă doar cînd vor, restul sînt fraieri", a răbufnit Marius Stan, preşedintele Oţelului. A fost susţinut de Adrian Mititelu: "O să-l bată Dumnezeu pe Mitică pentru că ne-a pus meciul de Paşte!".
Spectatorii se numără pe degete
În 2011, au avut loc trei partide de Paşti: U Craiova - FC Braşov (1-2), Gaz Metan - Urziceni (2-0) şi Bistriţa - Oţelul (0-0). La meciuri s-au adunat, în total, 6.000 de spectatori! Ca o comparaţie, în runda programată cu două săptămîni înainte, doar la meciul dintre Gloria şi "U" Cluj fuseseră prezente 5.000 de persoane.
Jucăm doar noi şi ruşii
Dintre toate statele majoritar ortodoxe, doar în România şi în Rusia vor fi programate meciuri de Paşti. În celelalte ţări de acest rit, precum Belarus, Bulgaria, Grecia, Serbia, Muntenegru, Moldova sau Ucraina, duminică e zi de pauză în campionat.
Acum o săptămînă, cînd creştinii catolici au sărbătorit Paştele, nu s-au jucat partide în Italia, Polonia, Slovenia sau Croaţia, ţări în care cea mai importantă parte a populaţiei e catolică.
Paşte '89: 17.000 de oameni pe Ghencea, în ploaie
La ultimul Paşte din perioada comunistă, pe 30 aprilie 1989, Divizia A a programat toate partidele etapei cu numărul 24 în această zi! Printre meciuri: Steaua - Sportul, 2-1, şi Dinamo - Flacăra Moreni, 5-1. Pe Ghencea, 17.000 de oameni au înfruntat vremea rea pentru a urmări partida cu "studenţii". Adrian Bumbescu rememorează: "Pe atunci, nu conta în ce zi evoluam. Dacă s-ar fi jucat iarna, probabil apăream pe teren şi de Crăciun!". Obiceiurile erau aceleaşi. "Mai ciocneam şi noi cîteva ouă înainte de meci. Mai mult nu ne permitea bugetul!", se amuză fostul fundaş al roş-albaştrilor.
"Sîntem afectaţi şi noi, dar şi cei care joacă luni. Ei pierd ambele zile de sărbătoare. De bine, de rău, noi avem o zi liberă" (Ilie Baicu, CS Mioveni)
"E neplăcut să joci de Paşti, e prima dată cînd mi se întîmplă. Nu e normal, e ziua în care trebuie să fii alături de familie, de prieteni. Şase zile sînt pentru muncă, iar şaptea e dedicată rugăciunii şi odihnei, aşa spune şi Biblia, nu?" (Daniel Coman, portar Rapid)
21 de sezoane, între 1990 şi 2010, Divizia A nu a programat meciuri în ziua de Paşti
{{text}}