Media

Aniversarea tehnologiei TV care a schimbat fotbalul » 45 de ani de cînd s-a inventat "moviola"

+7 Foto
Fazele litigioase din fotbal înseamnă în ziua de azi garantarea unui show special pentru analizele amănunțite făcute de televiziuni

Articol de Justin Gafiuc  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Jurnalistul italian Carlo Sassi şoca opinia publică şi lumea fotbalului arătînd la televizor, în 1967, o fază cadru cu cadru, după un controversat Inter - Milan. În România, Ovidiu Ioaniţoaia e fost acela care a făcut din metodă o modă care a devenit a doua piele a fotbalului. S-a ajuns inclusiv ca un arbitru să-şi falsifice casetele!

Reluările gen slow-motion au produs o revoluţie în analiza fazelor litigioase din fotbal: 45 de ani de cînd televiziunea italiană a introdus procedeul, numit moviola, în emisiunile dedicate partidelor din Serie A, fenomen răspîndit apoi în întreaga lume.

În '67, după un controversat Inter - Milan 1-1, jurnalistul Carlo Sassi a fost primul care a folosit, la RAI, imaginile cadru cu cadru, făcînd demonstraţia unui gol fals validat oaspeţilor, autor Rivera. În România anilor '90, ”Procesul Etapei” al lui Ovidiu Ioaniţoaia şi-a cucerit notorietatea şi datorită spectaculoaselor momente legate de analizele video care dezlegau misterele meciurilor din L1.

Vă mai puteţi închipui azi un meci fără celebrele reluări de faze cu încetinitorul, care rezolvă enigme şi leagă comentarii pasionante în studiourile de televiziune sau pe telefoanele în direct? A fost sau n-a fost gol? S-a indicat corect ofsaid ori ba? Se impunea eliminare sau doar avertisment? Faultul s-a produs în careu sau în afara lui?

E o poveste care face parte deja din istoria modernă a balonului rotund. Şi în 2012 se împlinesc 45 de ani de cînd clasica moviola, cum o numesc italienii, a prins viaţă pe micul ecran, răspîndindu-se apoi pe întreg mapamondul. Spre deliciul fotbalului televizat şi în completarea unui show care gestionează azi miliarde de euro de la un capăt la altul al lumii. Iar totul a pornit dintr-o joacă!

Dîra de praf de la Inter - Milan, în '67
Se întîmpla pe 23 octombrie 1967, după un Inter - Milan 1-1, în Serie A. Peruvianul Victor Benitez deschisese scorul pentru gazde, iar Gianni Rivera egalase printr-un gol controversat: mingea a lovit transversala şi a căzut pe linia porţii, ricoşînd înapoi în teren. "Centralul" D'Agostino a validat reuşita. Şi de aici s-a declanşat nebunia.

Carlo Sassi e omul care a transferat tehnica moviolei din cinematografie în televiziune. Vreme de peste trei decenii ('60-'91), el a realizat, la RAI, celebra emisiune "Domenica Sportiva", locul de analiză a etapelor din Serie A: "Cînd mă întorceam de la stadion împreună cu colegul meu de la departamentul tehnic, Heron Vitaletti, discutam despre partidă şi am sesizat că amîndoi avuseserăm aceeaşi impresie. Anume că, atunci cînd mingea şutată de Rivera a revenit în teren, a ieşit o dîră de praf. Asta însemna că picase pe linia porţii şi nu trebuia acordat golul Milanului. Ne-am gîndit imediat cum am putea face demonstraţia pe micul ecran. Şi am montat un set de fotograme, din care s-a văzut clar că arbitrul luase o decizie incorectă. Am prezentat în emisiune selecţia respectivă de imagini şi acesta a fost începutul".

Montajul: de la ore întregi la cîteva secunde
Continuă: "Pe atunci nu erau sistemele electronice de azi, care-ţi permit să oferi reluările din diferite unghiuri în cîteva secunde. Ne lua ore întregi la început pentru a «lega» toate fazele cu probleme. Specialiştii din RAI au făcut muncă de avangardă în acea perioadă. Au inventat o mică telecameră care prelua de pe un monitor imaginile filmate la viteză normală şi le reda apoi cu încetinitorul. Ca să cîştigăm timp, ascultam etapa la radio, îmi notam momentele care ar putea naşte dispute, iar cînd primeam înregistrările ştiam deja pe ce faze să lucrăm. Dar asta ţine deja de preistoria televiziunii!".

Peste ani însă, moviola, cu capacitatea ei fenomenală de a produce dezbateri şi de a dezlega mistere, a născut momente celebre. Deopotrivă în Italia şi în România. Unde discuţiile duse pînă tîrziu în noapte în jurul unor ofsaiduri, faulturi sau goluri controversate au prins contur la "Procesul Etapei", emisiunea începută de Ovidiu Ioaniţoaia la ProTV în martie '95. Să ascultăm cîteva dintre istoriile intrate în folclor, pe axa Serie A - Liga 1!

Un titlu refuzat Milanului
În februarie '72, după un Juve - Milan (1-1), reluările TV au demonstrat că oaspeţilor li s-a refuzat un penalty la un fault comis de Morini asupra lui Bigon. Arbitrul Concetto Lo Bello a admis că a greşit după ce a urmărit imaginile produse la "Domenica Sportiva". Faza avea să se dovedească decisivă în acel sezon, cîştigat de Juve cu numai un punct avantaj: dacă Milanul ar fi primit însă lovitura de pedeapsă în derby şi ar fi înscris, titlul ar fi poposit la "rossoneri".

Roma pierde campionatul pentru un ofsaid imaginar
La Torino, în mai '81, antepenultima etapă din Serie A, Juve (locul 1) şi Roma (locul 2) joacă pentru titlu. Le desparte numai un punct, 39/38, iar capitolinii sînt obligaţi să învingă pentru a întoarce soarta titlului. În minutul 75, Roma înscrie prin Turone, dar "centralul" Paolo Bergamo anulează golul pentru un ofsaid imaginar. Meciul se termină 0-0 şi, peste alte două etape, Juve se încununează campioană. Beneficiind însă de un avantaj colosal de la arbitru în disputa decisivă cu Roma, cum avea să se dovedească la TV. Efectul moviola!

Penalty nedat Interului, Juve jubilează pe fals
În aprilie '98, cu trei runde înainte de finalul din Serie A, Juve şi Inter merg cap la cap, torinezii au doar un punct avans, 66/65, şi au confruntarea directă pe vechiul Delle Alpi. Oaspeţilor li se refuză însă un penalty clar, după un fault al lui Iuliano la Ronaldo, iar Juve învinge cu 1-0, făcînd pasul decisiv spre al 25-lea titlu din palmares. Reluările TV demonstrează gafa comisă de arbitrul Paolo Ceccarini, care pune, practic, pe tavă campionatul celor de la Juventus. O nouă probă venită prin moviola!

Rapidul înfundat de Savaniu
Arbitrul Marcel Savaniu a condus dezastruos meciul FCM Bacău - Rapid (1-0, aprilie '98), disputat cu trei etape înainte de finalul sezonului. A refuzat un penalty giuleştenilor şi a acordat unul gratuit moldovenilor, care s-au impus graţie ajutorului venit de la "central". "Procesul Etapei" a venit atunci cu demonstraţiile oferite în baza imaginilor TV şi a reluărilor care au arătat erorile în lanţ ale lui Savaniu. După acea partidă, Rapidul, cu Mircea Lucescu pe bancă, a pierdut şi fotoliul de lider în favoarea Stelei, care avea să şi cîştige titlul. Savaniu s-a ales cu 12 etape de suspendare şi s-a reprofilat ca asistent, ajungînd să fie acum judecat pentru luare de mită în "dosarul Penescu".

Casete falsificate marca Adrian Stoica
Un episod colosal s-a petrecut la finalul anilor '90, cînd arbitrul Adrian Stoica s-a prezentat la "Procesul Etapei" cu o serie de casete menite să dovedească nevinovăţia lui la un meci în care i se imputaseră penaltyuri neacordate şi lovituri de la 11 m dictate eronat. Concluziile trase în studio de specialişti, în baza analizei imaginilor TV, deveniseră literă de lege. Stoica a ieşit OK din dezbaterea televizată, dar "bomba" a fost detonată la Comisia de Disciplină a CCA, condusă atunci de Adrian Porumboiu: Stoica falsificase casetele într-un studio privat pentru a-şi ascunde greşelile, analizate în faţa întregii ţări! S-a ales cu 6 luni de suspendare.

Zotta i-a făcut campioni pe giuleşteni, în '99
În mai '99, în Cotroceni s-a jucat FC Naţional - Rapid (1-3), etapa a 30-a. Oaspeţii trăgeau la titlu, iar gazdele luptau pentru un loc în Cupa UEFA. În minutul 74, la 1-1, Iencsi a înscris un gol spectaculos, după o lovitură liberă executată "scurt" de Lupu. În acel moment, Gino Iorgulescu, antrenorul "bancarilor", a ţîşnit pe teren hotărît să-i aplice o corecţie "centralului" Zotta, pe care l-a fugărit 70 m, reproşîndu-i că n-a fost cu faţa la fază, iar rapidiştii au bătut lovitura din alt loc decît cel unde se produsese infracţiunea. Mister rezolvat după îndelungi dezbateri, cu ajutorul imaginilor în reluare, la "Procesul Etapei", unde s-a dovedit că arbitrul greşise. Prin victoria din Cotroceni, Rapidul a devenit campioană!

Moggi-cabaret: "Mai taie din ofsaidul lui Trezeguet!"
În Italia a produs stupoare modul în care fostul preşedinte al lui Juventus, Luciano Moggi, încerca să ghidoneze probele TV la emisiunile de analiză. Strategiile lui murdare au ieşit la iveală prin interceptările telefonice din dosarul Calciopoli. Două exemple ale unor intervenţii pe care le-a făcut la fostul arbitru Fabio Baldas, care se ocupa de discutarea fazelor litigioase din etapă: i-a cerut să trucheze imaginile şi să micşoreze, din montaj, pînă la limită un ofsaid la Trezeguet şi să elimine înregistrarea unui fault dur comis de Ibrahimovici!

Ce este Moviola
La origine, Moviola e un dispozitiv inventat în 1924 de inginerul olandez Iwan Serrurier pentru editarea imaginilor în mişcare în industria cinematografică americană. Aparatul permitea specialiştilor să studieze cadre separate din filmare, astfel încît să determine cu exactitate punctul în care se va tăia pelicula pentru montaj. Prima Moviola a fost vîndută în '24 către Studiourile Douglas Fairbanks, aparţinînd celebrului actor, regizor, scenarist şi producător din perioada interbelică. Fiul lui Iwan Serrurier, Mark, a primit în '79 un Oscar special pentru contribuţia la dezvoltarea tehnicii filmului, premiu oferit lui şi tatălui său. Iar în 2005, editorul Michael Kahn a cîştigat Oscarul pentru cel mai bun montaj cu filmul "Munchen" (regizor Steven Spielberg), realizat integral cu ajutorul Moviolei: pelicula spune povestea atacului terorist asupra atleţilor israelieni la Olimpiada din '72.

"N-am avut niciodată probleme cu jucătorii după fazele pe care le prezentam şi le discutam în emisiune. Doar o parte dintre preşedinţi obişnuiau să se mai lamenteze. Dar nimeni nu mi-a impus vreodată anumite verdicte în emisiune sau faze care trebuie discutate" (Carlo Sassi, fost realizator "Domenica Sportiva")

CV Carlo Sassi
- Data naşterii: 1 octombrie 1929
- A jucat fotbal pînă la nivelul ligii a treia italiene, dar a renunţat la numai 19 ani din cauza unei accidentări
- A lucrat apoi vreme de 9 ani ca funcţionar la Banco di Roma, iar din 1957 a intrat în televiziune, la RAI
- A fost realizatorul celebrei emisiuni Domenica Sportiva în perioada 1960-1991. Din octombrie '67, a produs după fiecare etapă din Serie A secţiunea intitulată "Moviola", analiza video, cu reluări, a fazelor litigioase.
- Între 1992 şi 2001, cînd s-a retras din televiziune, a condus alte două emisiuni la RAI: Quasi Gol şi Quelli che il calcio
- A lucrat la 8 Olimpiade pentru RAI, începînd cu Roma 1960, iar la Seul '88 a fost coordonatorul echipei mobile a televiziunii italiene la JO din Coreea de Sud
- A fost prezent la jurnalist la două Campionate Mondiale de fotbal: Anglia '66 şi RFG '74

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.