Golf

Lordul ardelean cu pipă şi crosă

Articol de Gazeta Sporturilor   —  marți, 24 aprilie 2012

Povestea lui Paul Tomiţă, singurul jucător profesionist de golf din istoria României

Dispărut în 2004, la vîrsta de 90 de ani, legendarul sportiv a participat la 6 Campionate Mondiale şi i-a învăţat golf pe membrii Casei Regale a României, marile familii de boieri, dar şi pe premierii comunişti Petru Groza şi Gheorghe Maurer.

8 copii într-o familie de ţărani din Pianu de Jos, Alba: cine ar fi crezut că unul dintre ei va ajunge un sportiv legendar care se confundă cu istoria golfului românesc? Destinul lui Petru Tomiţă a fost unul uluitor, scris parcă în afara timpurilor: ardeleanul cu doar 7 ani de şcoală avea să devină profesorul de golf al celor mai mari personalităţi ale României, timp de jumătate de secol, şi partenerul de joc al tuturor diplomaţilor străini de la noi!

Într-un interviu pentru golfromania.org, Tomiţă descria începutul: "M-am trezit, la Pianu, cu o carte poştală din Bucuresti, de la frate-meu, care era administrator la hotelul «Continental». Aveam 15 ani şi am plecat de-acasă în izmene albe şi cu o cămaşă făcută de mama, cu o straiţă în spinare şi o carte de rugăciuni: un francez avea nevoie de un copil să-l ajute cu golful".



Uns profesor de ministrul de externe al Angliei

"Francezul" era profesorul de golf Jean Baptiste Lammaison de la Cercul Diplomatic "Country Club", care avea nevoie de un asistent tînăr. Ca băiat de mingi, la început, Tomiţă învaţă uluitor de repede golf şi începe să exerseze zilnic o sută de lovituri cu crosa! După întoarcerea lui Lammaison în Franţa, Tomiţă devine "actorul principal", frecventat de autohtonii Nicolae Titulescu şi prinţul Ghica pentru a-i pregăti la golf, dar şi de ambasadori şi consuli străini la Bucureşti, motiv pentru care "puştiul" învaţă singur engleza şi franceza.


Venirea în Capitală în 1932 a britanicului J.T.Baker, profesor de golf, reprezintă un moment decisiv pentru român: după cinci ani de perfecţionare cu Baker, Tomiţă îşi însoţeşte dascălul la Londra, unde se pregăteşte pentru examenul de profesorat la Asociaţia Profesioniştilor de Golf "St. Andrew". Şi reuşeşte să impresioneze, primind diploma chiar de la ministrul de externe al Angliei, Lordul Halifax!



Elevul preferat: Regele Mihai I

Deşi era cotat ca o mare speranţă a golfului, iar în Occident cîştigurile din acest sport erau uluitoare, Tomiţă alege să se întoarcă în România. "Am renunţat la salarii între 800.000 şi 1.000.000 de dolari anual, dar aşa a fost să fie, poate altfel nu mi-aş mai fi cunoscut soţia", rememora Paul Tomiţă în acelaşi interviu.

La Bucureşti, ardeleanul devine profesor de golf, apoi administrator general şi ulterior director al Cercului de Sporturi Băneasa "Country Club". E perioada în care îi are ca discipoli pe membrii familiilor Cantacuzino, Bibescu sau Ştirbei şi cînd îl cunoaşte pe cel care avea să rămînă elevul său preferat, Regele Mihai I: "Era atît de manierat, sensibil şi generos, era prea modest! Vorbea la fel cu rudele, cu mine, cu grădinarul şi cu servitoarea", îşi amintea Tomiţă.



A refuzat să fie spion

Instalarea comunismului în România l-a afectat şi pe jucătorul de golf, arestat în dese rînduri începînd cu 1950. Motivul: Tomiţă refuza să devină spion, ipostază pentru care Securitatea îl considera ideal, dat fiind cercul de diplomaţi străini în care se învîrtea sportivul.

A scăpat cu ajutorul premierului Petru Groza, bun prieten de pe... terenul de golf. "L-am învăţat pe Groza să joace, chiar îmi spunea bancuri cu comunişti, dar nu prea a prins golful la el. Mai mult succes am avut cu ambasadorul SUA Bill Crawford, Gheorghe Maurer şi fiicele lui Gheorghiu-Dej!", rememora Paul Tomiţă.

Doar soţilor Ceauşescu nu le-a păstrat o amintire frumoasă: cuplul dictatorial a ordonat distrugerea cu buldozerul a clubului de golf bucureştean, fără să ia în considerare importanţa lui pentru acest sport şi pentru relaţiile diplomatice care se puteau dezvolta prin golf.



Globe-trotter în numele golfului

În palmaresul internaţional al lui Paul Tomiţă stau la loc de cinste cele şase Campionate Mondiale de golf la care a participat, performanţă unică în acest sport pentru România. Chiar la prima ediţie, Italia 1968, i s-a propus să rămînă la Roma, dar a refuzat. Invitaţii similare a primit la fiecare turneu final, fie că a fost vorba de Cehia 1970, Australia 1972 sau Spania 1973.


Românul a cucerit lumea golfului nu doar din postura de jucător sau antrenor, ci şi din cea de documentarist, rol pe care ardeleanul şi l-a însuşit temeinic. Pentru studierea diferitelor aspecte privind jocul, Tomiţă a devenit un veritabil globe-trotter, poposind de-a lungul vieţii la Viena, New York, Rio de Janeiro, Paris, Madrid şi Djakarta!



Înmormîntat cu crosa alături

În 1975, la vîrsta de 61 de ani, Tomiţă a hotărît că e momentul să se retragă din activitate: s-a pensionat şi s-a întors în localitatea natală, Pianu. E un fel de a spune, această retragere, cîtă vreme, în fapt, ardeleanul a fost ani la rînd vizitat în continuare de iubitori ai golfului, cei mai mulţi străini, care auziseră de farmecul pedagogic al lui Tomiţă.

Iar pentru ca toată experienţa lui de-o viaţă să se întregească firesc, bătrînul profesor a reuşit să închege şi un club privat de golf. A concesionat un teren tocmai la Pianu, pe o perioadă de 49 de ani, şi pe 70 de hectare şi-a planificat şi îndeplinit visul: perpetuarea golfului la standarde profesioniste, în România. A fost momentul în care s-a împlinit şi cu care s-a revanşat faţă de sportul care l-a făcut fericit. Pe 23 iulie 2004, la vîrsta de 90 de ani, "unchiul Paul", cum îl alintau britanicii, a fost îngropat la Pianu alături de şapca de golf şi de crosa lui preferată.



Povestea pipei emblematice

Toate trofeele la golf au fost obţinute de Paul Tomiţă jucînd cu pipa în gură, detaliu unic şi inedit în lumea golfului. Povestea obiectului-simbol începe în 1938, cînd sportivul de 24 de ani a primit în dar, de la o admiratoare, o pipă marca Dunhill. Deşi nu fumase pînă atunci, Tomiţă nu s-a mai despărţit niciodată de "talisman". La Campionatul Mondial de golf din Australia, în 1972, românul l-a întîlnit pe Alfred Dunhill: britanicul a fost impresionat că cineva foloseşte o pipă veche de patru decenii, produsă de compania pe care o patronează. Astfel că pînă la retragerea din golf, Dunhill a fost sponsorul oficial al jucătorului Paul Tomiţă.



În braţele Regelui, după jumătate de secol

Întîlnirea lui Tomiţă cu elevul său preferat, Regele Mihai, a avut loc după 50 de ani şi a reprezentat un moment sfîşietor. În vizită la Pianu, Mihai I şi-a regăsit fostul dascăl în golf: "Cînd am ajuns faţă în faţă, amîndoi am înmărmurit. Ne-am strîns în braţe îndelung, o veşnicie parcă. Cu vocea gîtuită, mi-a spus: «Hello, Paul! Bine te-am găsit. Ne-a trecut viaţa, dragă Paul, la amîndoi»", povestea Paul Tomiţă.

"Golful e o carte de vizită pentru o ţară, singurul sport pe care-l poţi învăţa şi practica la orice vîrstă, de la 8 la 80 de ani. Regina Elena a învăţat la 50 de ani şi la 55 avea o tehnică de invidiat" (Paul Tomiţă)

"Există 43 de reguli, dar nu-s ca acelea de circulaţie, se învaţă pe măsură ce joci: cum te mişti, cum ţii mîinile pe crosă, cum păşeşti, cum şi cît taci, cînd să aplauzi, cum loveşti mingea" (Paul Tomiţă)

"Datorez totul golfului, şi nu meritelor mele. Ştiu un lucru: la ce mi-ar folosi toată bogăţia lumii, dacă n-aş fi fost lîngă mama cînd a murit?" (Paul Tomiţă)

Alba Golf Challenge: o tradiţie prinde noi aripi

Mai sînt doar cîteva zile pînă la primul PRO-AM din România, Alba Golf Challenge 2012, turneul prin care sezonul de golf de la Pianu de Jos îşi ridică la fiecare sfîrşit de aprilie cortina.

PRO-AM este un concept deosebit în lumea sportului: un jucător profesionist de golf are drept colegi de echipă jucători amatori, chiar într-o competiţie oficială. În nici un alt sport jucătorii amatori nu sunt atît de aproape de campionii din domeniul lor.

Iar jucătorii profesionişti din toată Europa s-au arătat interesaţi de ocazia de a face cunoştinţă cu pasionaţii de golf din România: pînă în acest moment, s-au înscris în competiţie 18 echipe complete, adică tot atîţia profesionişti şi un total de 72 de jucători. Astfel, Alba Golf Challenge se anunţă a fi cu adevărat o provocare.

Terenul de la Pianu de Jos este pregătit pentru a-şi primi oaspeţii, iar vremea se anunţă propice activităţilor sportive, cu temperaturi prognozate de peste 20 de grade Celsius şi cer senin.

Alba Golf Challenge este organizat anual, începînd din anul 2005, de către Consiliul Judeţean Alba. Ediţia din acest an se va derula cu sprijinul Roşia Montană Gold Corporation.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.