La 28 de ani, Ianis nu mai ştie ce înseamnă scandal şi nu mai aude declaraţii care să desfiinţeze jucătorii după un meci pierdut. Trăieşte liniştit la 8.000 de kilometri distanţă de Bucureşti, dar îşi declară dragostea pentru Rapid şi Timişoara.
A plecat de la Timişoara la ŢSKA Sofia, unde Steaua l-a eliminat din Europa League. A ajuns în Coreea, acolo unde nimeni nu spera că se poate transfera. Chiar şi aşa, Ianis a răspuns iniţiativei Gazetei de a vorbi, după o lungă perioadă de tăcere. A acceptat pe loc, chiar dacă era după un drum cu avionul de 20 de ore dinspre Australia, acolo unde a jucat în Liga Campionilor Asiei.
Ianis a discutat despre viaţa din Coreea de Sud, dar nu a evitat să puncteze şi cîteva aspecte legate de fotbalul din România şi de momentul în care va reveni în Liga 1.
"Nu simt distanţa de casă"
- Ianis, lumea nu mai ştie nimic de tine. Cum îţi merge?
- Salut şi mulţumesc pentru întrebare. Sînt foarte bine şi fac exact ceea ce-mi place. Joc fotbal şi trăiesc o nouă experienţă în viaţa mea! Sînt sănătos şi pot să fiu concentrat doar la fotbal!
- Zi-ne două trei vorbe despre Pohang Steelers?
- Un club foarte bine organizat, chiar perfect, pot spune. Are toate condiţiile necesare ca să vii la antrenament relaxat şi fericit.
- Inter, Parma, ŢSKA şi-acum Pohang! De ce Coreea?
- Pentru că mi-am dorit foarte mult să încerc să joc şi pe un alt continent. Iar aceasta a fost oferta care m-a făcut să accept fără regrete un nou pas în carieră. Pohang este unul dintre cele mai cunoscute cluburi în Asia. Nu am mai stat pe gînduri şi-am semnat.
- A fost grea despărţirea de casă?
- Sînt la vîrsta la care pot să-mi controlez sentimentele şi să-mi creez un climat ideal doar pentru fotbal. Nu simt în nici un fel distanţa de casă. Dacă puteam să fac acest lucru şi acum opt ani, cu siguranţă rămîneam în Italia mai mult şi încercam să mă impun şi acolo.
"Aici e linişte şi fair-play"
- Ai jucat 15 meciuri la bulgari, ai dat 13 goluri. De ce nu ai ales o echipă din Europa sau din România?
- E simplu. La vîrsta mea este foarte important să gîndesc şi cu mintea, nu doar cu inima. Sînt convins că nimeni nu ar fi putut să refuze această ofertă, plus că eu am ajuns în campionatul cel mai puternic din Asia. Şi, atenţie, nu o spun doar pentru că sînt aici.
- Dar?
- Poţi să-i întrebi şi pe alţi români care au jucat în acest campionat şi o să vezi că o să-ţi spună toţi cît de serioşi sînt coreenii. Nu degeaba echipa lor naţională este bine poziţionată în clasamentul mondial.
- Cum e viaţa în Coreea, comparativ cu cea din România?
- Foarte liniştită dacă vorbim din punct de vedere fotbalistic. Există un respect fantastic pentru adversari, arbitri sau suporteri. Aici totul înseamnă fair-play! Dacă vrei să vorbim de viaţa din afara fotbalului, din păcate te dezamăgesc... Pentru că aici pot să folosesc un singur cuvînt: linişte!
"N-am probleme cu greutatea!"
- Cum arată o zi normală pentru tine la Pohang?
- Mă trezesc la 09:30, iar după o oră ies pe terasă, unde beau o cană de ceai verde şi citesc. La 12:00 mănînc de prînz, după care plec spre stadion. La 14:00 trebuie să fim acolo pentru că o oră mai tîrziu avem antrenament. La 18:00 luăm cina, iar uneori ies la cumpărături. Seara mi-o petrec acasă, televizor, internet, apoi adorm citind.
- Toată lumea e curioasă, cum e cu mîncarea?
- Uite un lucru de care n-am fost deloc curios înainte să semnez. Există orice fel de mîncare aici, de la restaurante cu specific italienesc sau franţuzesc pînă la orice fast-food internaţional. Iar la supermarketuri poţi să găseşti tot ce există şi în Europa.
- Ce-ţi place cel mai mult?
- Ce mîncam şi în România. Paste, carne, peşte.
- Se spune că stai rău cu kilogramele! Cum e pînă la urmă?
- Auzi, dar cine crezi că îi ascultă pe contestatari? Dar dacă am zis că e un interviu sincer, îţi răspund!
- Te rog.
- Dacă şi-ar întrebuinţa puţin mintea, ar înţelege că atunci cînd un club cumpără un jucător, se fac foarte multe teste medicale, printre care şi cele privind kilogramele şi ţesutul adipos. Cînd se plătesc milioane de euro pe un jucător, se uită şi la acest aspect foarte atent, sînt sigur că nimeni nu ar lua pe cineva care are kilograme în plus. Cu asta am spus tot!
"Cei mai rapizi fotbalişti"
- Revenind la fotbal. I-ai uimit pe toţi încă de la debut!
- În fotbal totul este relativ, dar trebuie întotdeauna să fii sus, să joci bine. Am învăţat că nu există trecut şi nici viitor, doar prezent! Mă gîndesc doar la primul meci pe care-l am şi încerc să joc cu pasiune şi să zîmbesc la fiecare atingere a balonului pentru că Dumnezeu mă ţine sănătos şi pot să fac lucrul care mi-a oferit totul în viaţă. Fotbalul!
- Ai început să înţelegi ceva din limba lor?
- Ştiu lucrurile uzuale. Dacă în Bulgaria după două luni vorbeam limba, sînt sigur că nici aici nu o să mai am nevoie de mult timp.
- Care e diferenţa dintre fotbalul lor şi cel din Liga 1?
- Aici există foarte multă disciplină, şi mă refer la faptul că antrenorul este "şeful jucătorilor". Jucătorii nu pot avea opinii. În România, dar şi în toată Europa, jucătorul are libertate de exprimare.
- Vorbind de fotbalişti, ei cum stau?
- Am găsit jucători care au forţă şi viteză bune de tot. Sincer, nu cred că sînt alţii mai rapizi decît ei. Şi, în plus, trebuie să driblezi de trei, patru ori un adversar ca să ai vreo şansă să scapi de el.
"Urmează un tricou în coreeană"
- Eşti pus pe fapte mari, vrei trofeul de golgeter?
- Niciodată nu am fost cu gîndul să fiu cel mai bun marcator. Vreau să joc bine meci de meci, iar la final trofeul de golgeter e ca un bonus.
- Cum e în Liga Campionilor? E greu cu distanţele între meciuri?
- Meciuri frumoase, cu trăiri speciale. O singură deplasare mi s-a părut cea mai grea, cea pînă în Australia, a durat 20 de ore şi am schimbat trei avioane. Nu trebuie să ne plîngem, asta e meseria noastră.
- Sînt curios, acolo arbitrii favorizează pe cineva?
- Hahaha! Aici nu există reproşuri de nici un fel. Nici pe teren, nici în afara lui. Respectul este cuvîntul sfînt pentru tot!
- În Liga 1 aveai mesaje pe tricouri! În Coreea cînd începi tradiţia?
- A fost acel tricou pentru mama mea, tricou pe care-l am acasă, în birou, la Bucureşti. Acolo unde ţin tot ce am cîştigat în fotbal, medalii, diplome. Cînd o să învăţ să scriu în limba asta poate fac un tricou, special pentru tine.(rîde)
"Rapid este un farmec aparte!"
- Mai urmăreşti meciurile din Liga 1?
- Mă uit ori de cîte ori îmi permite programul. Nu pot să zic că nu mă uit.
- Cine crezi că ar merita să cîştige campionatul anul acesta?
- Rapid sau CFR Cluj.
- Care e cea mai mare dezamăgire a carierei?
- Dezamăgirile nu îşi au locul în fotbal şi în viaţă, în general. Totul se întîmplă pentru că aşa trebuie să fie. Nu putem schimba destinul, iar dacă aş avea dezamăgiri nu aş putea să merg mai departe şi să cresc în evoluţii.
- Regreţi ceva din ultimii ani petrecuţi în fotbal?
- Singurul regret e că nu am luat campionatul cu Poli Timişoara!
- Cînd îl vom vedea pe Ianis Zicu în fotbalul românesc?
- Cînd o să mă sune domnul Copos din nou. (rîde). Sînt încă tînăr, am 28 de ani, am timp să mai joc şi în campionatul României. Dumnezeu le aşază pe toate, important e să fim sănătoşi.
- Ultima întrebare. Toată lumea te aştepta "acasă, în Giuleşti", ce s-a întîmplat totuşi?
- Important e ca şi cei de la Rapid să-şi dorească. Vara trecută, cînd am plecat la ŢSKA, am discutat cu domnul Copos, iar dînsul ştie că destinul m-a ţinut departe de Giuleşti! Rapid este un farmec aparte, cu suporteri superbi, aşa cum era şi la Timişoara. Ca să închei, spun că Timişoara şi Rapid sînt primele opţiuni pentru un transfer în România!
"Vara trecută, cînd am plecat la ŢSKA, am discutat cu domnul Copos, iar dînsul ştie că destinul m-a ţinut departe de Giuleşti!" (Ianis Zicu)
"Mă gîndesc doar la primul meci pe care-l am şi încerc să joc cu pasiune şi să zîmbesc la fiecare atingere a balonului pentru că Dumnezeu mă ţine sănătos" (Ianis Zicu)
"În Coreea de Sud există foarte multă disciplină, şi mă refer la faptul că antrenorul este «şeful jucătorilor». Aici, fotbaliştii nu pot avea opinii" (Ianis Zicu)
"Trăiesc un meci alături de suporteri 90 de minute, iar căldura acestora este foarte importantă pentru mine" (Ianis Zicu)
"Cînd am plecat în Asia, Aliuţă mi-a spus că după ce driblez un jucător, urmează altul şi altul, şi altul..." (Ianis Zicu)
CV - IANIS ZICU
- Data naşterii: 23.10.1983
- Locul naşterii: Constanţa
- A jucat la: Dinamo (2000-2004, 2005-2006, 2007-2010), FCM Cîmpina (2001-2002), Farul Constanţa (2003-2004), Inter Milano (2003-2004), FC Parma (2004-2005), Rapid (2006-2007), Poli Timişoara (2010-2011), ŢSKA Sofia (2011-2012), Pohang Steelers (2012-prezent)
6 este numărul golurilor marcate de Ianis la Pohang Steelers în opt meciuri
6 este locul ocupat de Pohang în campionatul Coreii de Sud, după 9 etape disputate, la şase puncte de liderul Suwon Bluewings
48.875.000 este numărul de locuitori din Coreea de Sud, în 2010, la ultimul recensămînt
1.750.000 € este cota de piaţă a atacantului de pe site-ul transfermarkt.de
7.927 de kilometri este distanţa România - Coreea de Sud
1,2 milioane de dolari cîştigă Ianis Zicu la Pohang într-un singur an de contract
2,3 milioane de euro este suma pe care coreeni au plătit-o bulgarilor de la ŢSKA pentru transfer
DESPRE COREEA DE SUD
Coreea de Sud este un stat suveran din Asia de Est, care ocupă partea sudică a Peninsulei Coreene. Poreclită "Ţara dimineţilor liniştite", are capitala la Seul, oraş care este a doua metropolă din lume ca mărime şi un important oraş pe plan mondial. Coreea de Sud se învecinează la nord cu Coreea de Nord şi este înconjurată de Marea Japoniei la Est, Marea Galbenă la Vest şi Strîmtoarea Coreii o desparte de Japonia.
Forma de guvernămînt: republică semiprezidenţială
Suprafaţa: 99. 646 km p
Populaţia: 49.024.737 locuitori
Produs intern brut: 1.007 miliarde dolari
Limba oficială: coreeană
Religie: budistă 35%, creştină 28%,confucianistă 15%, shamanistă, Chundo Kyo
Capitala: Seul
{{text}}