E suporter cotizant din 1945, cînd avea doar 19 ani. O femeie care cunoaşte fotbalul în amănunt. Din 1954 a comentat meciuri la radio.
Ea e, probabil, cel mai înfocat fan al finalistei Europa League. Sara Estevez are 86 de ani şi iubeşte de o viaţă această echipă bască, Athletic. Este socia, suporter cotizant, din 1945, de la 19 ani, trăind fiecare clipă la maximum alături de Bilbao.
A fost cronicar de fotbal la radio, dar, la început, textele sale erau semnate cu pseudonimul Marathon şi citite de un bărbat. Acum, simpatica bătrînică, o enciclopedie în materie de Athletic, descrie trecutul şi prezentul roş-albilor într-un interviu captivant pentru cotidianul iberic As.
De ce Marathon
- Sara sau Marathon?
- Sara, vă rog. S-a întîmplat cu mult timp în urmă.
- Cum a fost?
- Am început la Radio Juventud, unde am ajuns în 1954. Era un post cultural, dar şi cu ceva sport, mai ales despre Athletic. Şi, cum aveam carnet de socia, m-au rugat să realizez eu rubrica de fotbal. Îmi scriam cronicile, le semnam cu un pseudonim şi le citea un bărbat, mereu acelaşi.
- De ce Marathon?
- Voiam să rămîn în umbră. Iar legenda soldatului care îşi dă viaţa pentru a informa, încheindu-şi misiunea la limita extremă, m-a fascinat.
- Marathon a fost o referinţă la Bilbao?
- Importanţa lui Marathon a crescut de-a lungul timpului şi pentru că existau doar două posturi, Radio Bilbao şi noi. Dar au trecut ani înainte ca oamenii să afle că Marathon e o femeie.
A devenit fan cotizant cu primii bani cîştigaţi
- Cîte meciuri vedeaţi?
- Patru-cinci în fiecare week-end. Rezultatele complete le obţineam însă cu ajutorul mamelor fotbaliştilor, care lăsau scorurile şi marcatorii la un bar transformat în cartier general.
- Cînd ai devenit socio la Athletic?
- În 1945, la 19 ani. Primii mei bani cîştigaţi, 750 de pesetas, i-am plătit pentru a fi membru cotizant. La acea vreme eram secretară la o companie de produse chimice.
- Nu erai ziarist?
- Pînă la moartea mamei, tatăl ne-a părăsit cînd aveam doar doi ani, radioul era un hobby. După ce am rămas singură, hobbyul s-a transformat în meserie.
De ce nu mergeau femeile pe stadion
- Care a fost primul meci pe San Mames?
- În 1945, un Athletic - La Coruna 0-2. În acel an, Bilbao a cucerit totuşi Cupa Spaniei.
- Cum erau materialele Sarei Estevez?
- Stilul meu nu era doar analitic, căutam mereu pulsul jucătorilor, emoţiile suporterilor...
- Veneau femeile la fotbal în acele timpuri?
- Cînd văd acum cozile pentru bilete la San Mames în seara dinaintea meciurilor, îmi amintesc cît de dificil era să găseşti pe vremea mea două pesete ca să vii la stadion. Femeile nu mai ajungeau la fotbal pentru că nu îşi mai permiteau în perioada de după război.
- Cum era jurnalismul atunci? Macho? Sexist?
- Eram un ziarist provincial care călătorea împreună cu alţi colegi alături de Athletic. Şi nimeni nu era surprins. Am fost unul dintre puţinii care au intrat în Rusia... În acei ani de comunism aveai nevoie de un paşaport special. Apoi, Olanda, Ungaria, Elveţia, Anglia, Franţa...
"A adus linişte într-un Bilbao mereu în agonie"
- Să revenim la prezent. Cum e Marcelo Bielsa?
- Bielsa a adus o linişte care nu exista într-un Bilbao mereu în agonie în ultimii ani. Cum e Bielsa? Puţine interviuri, nici un scandal şi muncă multă. Iar rezultatele lui Bielsa pot fi văzute prin jucători ca Susaeta, De Marcos, Iturraspe... A realizat care sînt posibilităţile fiecăruia şi i-a ajutat pe toţi să progreseze în joc.
- Ce are Athletic în plus: jocul sau mentalitatea?
- Bielsa i-a convins pe fotbalişti că trebuie să atace pentru a-şi atinge ţintele şi că pot merge cu această strategie pînă la capăt. Dacă ne spunea cineva în trecut că Bilbao va juca astăzi astfel, nu l-am fi crezut.
- Şi ca joc?
- Niciodată nu am văzut un Athletic mai bun decît acesta al lui Bielsa. Şi am discutat acest subiect cu oameni care mănîncă fotbal pe pîine, mulţi chiar dintre foştii jucători.
"Pe Old Trafford a fost o fantezie"
- Triumful de pe Old Trafford, cu Man. United, a fost Everestul acestui Bilbao?
- A fost o fantezie. Mă frecam la ochi şi mă rugam ca visul să nu se termine. Şi atmosfera din tribune... La Munchen, în semifinalele Ligii, au fost două mii de fani ai lui Real Madrid. Athletic a avut opt mii la Manchester.
- Şi cel cu Schalke?
- M-a durut. S-a făcut o dezbatere despre cum ar trebui să-l primim pe Raul. Cum altfel să întîmpini un asemenea fotbalist? San Mames l-a aplaudat în picioare. Oricum, mi se pare că unii din Bilbao au trecut atunci de la adoraţia pentru adversar la ironizarea localnicilor. Dacă nu sînt mulţumiţi, de ce vor să se continue cu această politică de a avea numai jucători basci şi nu acceptă transferurile din străinătate?
"Nu avem cocoşi"
- Ar fi OK?
- Amorebieta e basc, dar şi internaţional al Venezuelei. Iată că avem un "stranier"!
- Ce jucător e de netransferat în acest moment?
- Javi Martinez. Avem un căpitan extraordinar.
- Cum e lotul actual?
- Nu vezi cocoşi printre ei. Sînt ca o bandă, toţi împreună. Dacă Bielsa le cere să mute o stîncă, o fac. Acesta e secretul.
"Bielsa a adus o linişte care nu exista într-un Bilbao mereu în agonie în ultimii ani. Cum e Bielsa? Puţine interviuri, nici un scandal şi muncă multă" (Sara Estevez)
"Pentru fanii lui Bilbao, meciul cu Manchester de pe Old Trafford a fost o fantezie. Mă frecam la ochi şi mă rugam ca visul să nu se termine" (Sara Estevez)
"Nu vezi cocoşi printre jucătorii lui Athletic. Sînt ca o bandă, toţi împreună. Dacă Bielsa le cere să mute o stîncă, o fac" (Sara Estevez)
"Legenda soldatului care îşi dă viaţa la Marathon pentru a informa, încheindu-şi misiunea la limita extremă, m-a fascinat" (Sara Estevez)
"Primii mei bani cîştigaţi, 750 de pesetas, i-am plătit pentru a fi membru cotizant. La acea vreme eram secretară la o companie de produse chimice" (Sara Estevez)
LOJA VETERANILOR:
113 ani pentru Inter
Un secol şi 13 ani are Maria Redaelli, cel mai vîrstnic suporter al lui Inter Milano. Vorbim de un ultras care ţine cu nerazzurrii din 1908, anul înfiinţării echipei, şi care urmăreşte şi astăzi la televizor partidele favoriţilor! "Am două pasiuni: pastele şi Interul", mărturiseşte fanul care va primi în dar, anul acesta, vizita lui Inter.
Recordmanul vişiniu
"Trup şi suflet pentru echipă" nu e doar un slogan: Nicolae Dumitrescu a trăit 107 ani cu Rapidul în suflet, fiind cunoscut drept cel mai bătrîn suporter al giuleştenilor. A murit în toamna anului trecut, fostul ofiţer în Armata Regală mărturisind că pasiunea pentru Rapid l-a ajutat să trăiască mai bine de un secol.
Stelista fostă Miss Bucovina
Suceveanca Ecaterina Straton a devenit stelistă în anii '70, cînd şi-a cumpărat televizor. De atunci, jocul favoriţilor a fascinat-o atît de mult încît în iunie 2006, înaintea "sfertului" de Cupă UEFA Rapid-Steaua, bătrîna s-a rugat special pentru victoria Stelei, citind Acatistele Maicii Domnului! Fostă Miss Bucovina în 1943, Ecaterina a murit la 85 de ani, în 2008, fără să se bucure de o altă finală europeană a roş-albaştrilor.
{{text}}