International   •   Finala Europa League 2012   •   ATLETICO MADRID - ATHLETIC BILBAO, ASTĂZI, ORA 21:45, NAŢIONAL ARENA, ÎN DIRECT PE PROTV ŞI LIVETEXT PE GSP.RO

Ionuţ Iordache a trăit timp de 5 zile în capitala Spaniei » De ce îmi place Madridul mai mult ca Barcelona

+8 Foto
Piaţa Cibeles, locul în care Real îşi celebrează mereu trofeele.

Articol de Ionuţ Iordache   —  miercuri, 09 mai 2012

Muzee de top, clădiri impunătoare, viaţă de noapte fabuloasă, restaurante şi baruri de tapas excelente. Madridul le are pe toate la un nivel superior.

Cu peste 100 de atracţii turistice, Madridul se bate an de an cu Barcelona pe titlul de cel mai vizitat oraş spaniol. De cele mai multe ori cîştigă Barcelona, dar pentru mine capitala Spaniei va rămîne mereu numărul 1. De curînd, am vizitat ambele oraşe în aceeaşi vacanţă şi am putut să le compar fără riscul de a fi influenţat de ultima impresie.

După 5 zile petrecute în Barcelona, am urcat în AVE, trenul de mare viteză, şi în 3 ore eram deja la Madrid, la peste 500 de kilometri distanţă. Impresionat de frumuseţea Barcelonei, am crezut că Madridul mă va dezamăgi. Dar nu a fost aşa. Din contră! Am petrecut tot cinci zile şi aici, dar mi s-a părut foarte puţin, spre deosebire de Barcelona.

Cu cît stai mai mult în Madrid, cu atît descoperi mai multe şi îl apreciezi mai mult. Lucru care nu se poate spune şi despre Barcelona. OK, oraşul catalan îl are pe Gaudi, dar fără clădirile acestui genial arhitect, Barcelona îşi pierde mult din farmec.


CITEŞTE ŞI UN REPORTAJ DIN BILBAO: Oraşul cu steaguri la ferestre

Nu degeaba cel mai vizitat "muzeu" din Catalunia este stadionul Camp Nou, în timp ce Madridul are trei muzee de clasă mondială: Prado, cel mai vizitat muzeu spaniol şi unul dintre cele mai mari muzee de artă din lume, Thyssen Bornemisza, care deţine una dintre cele mai mari colecţii de artă private din lume, şi Reina Sofia Museum, cu celebra Guernica a lui Pablo Picasso.



Keep walking!

Citisem undeva că Madridul este cel mai bun oraş de vizitat la pas din lume. Nu ştiu dacă e chiar aşa, dar sigur nu e departe de adevăr. Contrastul dintre bulevardele largi şi maiestuoase, pieţele mari şi străduţele înghesuite şi pline de oameni face din Madrid un oraş unic.

Punctul de plecare e Plaza Mayor, o piaţă pătrată cu faţade teatrale. E locul în care pierzi şirul orelor stînd la terasă şi privind viaţa de stradă pur spaniolă. De aici, nu-ţi va părea rău indiferent ce direcţie alegi. Dacă ieşi prin Plaza Morenas, nu ai cum să nu te opreşti la Mercado de San Miguel, o piaţă superbă de fructe şi legume, cu tarabe decorate cu plăci de faianţă viu colorate. Un loc perfect pentru fotografi!

De aici pînă la Catedral de la Almudena mai ai timp să mănînci doar un sandwich şi să faci cîteva poze pe Calle Mayor. Construcţia Catedralei din Madrid a început în 1879, a fost terminată în 1993 şi e la fel de impresionantă în interior cum e şi din exterior, spre deosebire de Sagrada Familia din Barcelona. Nu te dezmeticeşti bine după ce ieşi din catedrală şi dai de Palacio Real, poate construcţia care face diferenţa clar dintre Madrid şi Barcelona.


Palatul, care poate rivaliza lejer cu Versailles, a fost făcut să impresioneze. Deşi se pot vizita cam 50 din cele 2.800 de camere, palatul îţi taie răsuflarea încă de la intrare prin scara impunătoare din marmură de Toledo. După ce treci de sala tronului, ajungi în cea mai frumoasă cameră, dacă poate fi numită cameră la 400 de metri pătraţi!, Comedor de Gala, sau sala unde se servea cina.



Întorcerea printre pămînteni

La ieşirea din palat, o plimbare prin Jardines de Sabatini este obligatorie pentru a reveni cu picioarele pe pămînt. Şi ca să nu-ţi pară rău că nu ai fost un rege spaniol din secolul al XVIII-lea, te îndrepţi spre La Latina, cartierul ideal pentru a încheia prima zi madrilenă. La Latina îţi prezintă tot ce are Madridul mai bun la capitolul baruri de tapas, restaurante şi terase.

Totul într-un decor medieval cu străduţe înghesuite şi o agitaţie care parcă nu se termină niciodată. După o zi plină, merge o porţie de Cocido madrileño, în traducere tocană de legume cu năut şi carne, un pahar de vin din La Rioja şi o porţie de Chocolate con churros sau gogoşi înecate în ciocolată. După o astfel de masă, statutul de simplu pămîntean nu ţi se mai pare chiar atît de rău.



Ursul iubitor de madroño

A doua zi ieşim din Plaza Mayor prin Cale de Postas şi ajungem la Puerta del Sol, locul preferat de întîlnire al madrilenilor. În piaţa în formă de lună, un urs-statuie încearcă să ajungă la un copac de madroño (un fel de căpşuni). Aflu mai tîrziu că este simbolul Madridului şi îmi pare rău că nu am făcut o fotografie. Ocazie pe care nu o mai ratez 10 minute mai tîziu, cînd ajung în Plaza de Cibeles, locul în care fanii celebrează marile victorii madrilene.

Urmează Parque del Retiro, parcul în care te odihneşti înainte să ataci cele 3 muzee amintite mai sus. E păcat să le vizitezi pe toate în aceeaşi zi, dar cum eşti doar în vacanţă şi vrei să vezi şi restul oraşului, nu ai de ales.

Noaptea o trăieşti în stil madrilen, adică nedormind, în cartierul Huertas. Începi la o terasă din superba Plaza de Santa Ana, continui într-o taberna cu un pahar de vin şi cu tapa de anchoas şi înainte de culcare te opreşti în clubul The Penthouse, care sună ispititor şi arată fabulos.



De pe Grand Via pe stadion

După ce ai pierdut noaptea, nu ai cum să nu pierzi şi micul dejun de la hotel. Cu atît mai bine pentru că poţi să mănînci ceva pe Gran Via, bulevardul care merită să-i acorzi o zi întreagă. Gran Via are de toate: de la hoteluri de cinci stele la hosteluri cu 8 paturi în cameră, de la magazine de bijuterii la sex-shopuri, de la mall-uri de lux la fast-food-uri. E practic tot Madridul pe un singur bulevard. Seara se termină ori pe Santiago Bernabeu, ori pe Vicente Claderon, depinde cine joacă acasă, Real sau Atletico.



La Movida Madrileña

A patra zi începe de dimineaţă. E dedicată zonei din jurul bulevardului La Castellana, partea mai modernă a Madridului. Chueca a fost locul unde s-a născut mişcarea culturală Movida după moartea lui Franco (1975). Regizorul Pedro Almodovar este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai Movida, care s-a manifestat prin libertatea de exprimare şi încălcarea tabuurilor din perioada dictatorului Franco. Zona este acum plină de buticuri elegante, baruri, restaurante şi discoteci. Dar şi de muzee, cele mai cunoscute fiind Lazaro Galdiano şi Muzeul Arheologic.



Apusul din Segovia

Ultima zi e dedicată excursilor din afara Madridului. Eu am fost la două palate fabuloase, El Escorial şi La Granja de San Ildefonso, şi în Segovia, unul dintre cele mai frumoase orăşele din Spania. Aflat pe un deal, Segovia merită mai mult de o zi, iar vederea oraşului din vale la apus este visul oricărui fotograf. Împrejurimile Madridului oferă însă mult mai multe, am promis că mă voi întoarce aici şi voi vizita Toledo, Siguenza sau Chinchon.

10 a fost locul ocupat de Madrid în topul celor mai bune oraşe din lume în care să locuieşti realizat de către revista Monocle în 2011

3 este locul ocupat de Madrid în topul oraşelor din Europa din punct de vedere al PIB-ului, după Londra şi Paris



"Dacă Madridul ar fi o femeie, atunci ar fi o combinaţie între Penelope Cruz (frumoasă şi prin excelenţă spaniolă) şi Madonna (şic, mai bună cu trecerea timpului)" (Anthony Ham, Lonely Planet)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.