Cadu şi-a premeditat gesturile prin care să incite spectatorii # Un suporter al Universităţii a coborît la vestiare şi l-a bătut pe portughez # Dialogul incredibil dintre şeful Jandarmeriei şi Tudor # Cum s-a bîlbîit "centralul" cînd a explicat de ce a oprit meciul # Ce frază-cheie conţine raportul supervizorului
S-a jucat fotbal 27 de minute, restul a fost scandal la derby-ul Clujului. Imaginile TV şi ale fotoreporterilor au surprins penalty-ul, gesturile lui Cadu în faţa fanilor Universităţii, reacţia violentă a lui Bornescu, culoarea roşie a cartonaşelor pe care Tudor le-a dat celor doi, pumnul masorului pe ceafa lui Cadu şi semnele lui Tudor prin care chema echipele la cabine. Atît.
Seara de marţi însă a conţinut şi alte scene, dialoguri şi decizii ce au transformat Cluj Arena într-un teatru de război şi au aruncat finalul campionatului într-o necunoscută totală, care îşi caută răspuns mîine după amiază, cînd va avea loc şedinţa Comitetului Executiv. Gazeta a discutat cu toţi cei implicaţi, a cules mărturii de la cei aflaţi la vestiare, a văzut rapoartele celor 3 oficiali (arbitrul, observatorul şi supervizorul) şi vă prezintă lucrurile care nu s-au văzut la TV, dar care au contat şi vor conta decisiv în acest caz.
Avertismentul observatorului, şedinţa lui Ando şi gesturile lui Cadu la încălzire
În momentul în care echipa CFR-ului a ieşit pe teren pentru a inspecta gazonul, observatorul de joc, Gheorghe Nedelescu, s-a îndreptat către Ioan Andone: "Ando, te rog frumos să le atragi atenţia jucătorilor să nu incite publicul! Şi aşa e tensiune maximă". Andone l-a chemat pe Cadu lîngă el, apoi au intrat împrepună în vestiar. Imediat după ce căpitanul CFR-ului a ieşit la încălzire, s-a dus direct în faţa fanilor Universităţii şi i-a incitat prin diverse gesturi! Ulterior, după ce a marcat, a repetat schema "exersată" la încălzire: sprint spre zona ocupată de fanii rivali, bucurie ostentativă şi vorbe grele strigate spre peluză.
"Tudor a greşit că a intervenit tîrziu în disputa dintre Bornescu şi Cadu. Dacă scoatea imediat roşu, atunci spiritele nu s-ar mai fi încins la nesfîrşit pe teren"
Marian Salomir, fost arbitru FIFA
Un fan cu acces VIP a dat în Cadu!
În momentul în care Cadu a fost eliminat, la tribuna oficială se afla şi un suporter al Universităţii, care de regulă ia loc în galerie. El a coborît la vestiare, unde a fost lăsat să intre pentru că avea o acreditare cu "acces general" primită înainte de meci chiar de la conducerea echipei! Ajuns acolo, s-a implicat în bătaia încasată de Cadu în drum spre vestiare şi la care a participat şi unul dintre masorii Universităţii, lovindu-l pe portughez cu pumnul în ceafă.
"Tudor a greşit grav cînd l-a trimis pe Cadu la vestiare fără a-l însoţi măcar pînă la marginea terenului, să se asigure că totul e în regulă. Dacă Tudor ar fi venit pînă în buza tunelului, nimeni nu şi-ar mai fi permis să-l lovească pe Cadu"
Marian Salomir, fost arbitru FIFA
Două bătăi pe tunel
Scenele pe care camerele de la DigiSport nu le-au surprins în momentul în care ambele echipe s-au repezit pe tunel sînt descrise de raportul observatorului Gheorghe Nedelescu. Acesta a trimis fax la LPF la puţine minute după miezul nopţii de marţi spre miercuri: "S-a iscat o bătaie generală, în care toţi jucătorii, dar şi cei din staff, îşi împărţeau pumni şi picioare. Erau în două locuri, o parte în zona de tunel care duce spre teren şi alţii pe partea de tunel spre vestiare".
Andone şi Niculescu, închişi într-o cameră
La vestiare a coborît şi supervizorul Alexandru Boc, care stătea în lojă. Cînd a ajuns, Andone şi Claudiu Niculescu purtau o discuţie violentă. Boc i-a luat pe cei doi şi i-a băgat într-o încăpere de lîngă vestiare. "Voi aţi înnebunit definitiv? Vreţi să ne omoare lumea aici? Intraţi aici şi liniştiţi-vă!", le-a strigat Boc, care i-a lăsat în respectiva cameră pe cei doi timp de 10 minute.
Tudor: "Eu nu mai ies pe teren"
Tudor s-a retras în cabină, acolo unde imediat au ajuns Nedelescu şi Sandu Boc. Urmează cîteva minute în care cei doi supervizori încearcă să afle dacă meciul se va relua.
Boc: Sandule, ai suspendat meciul pentru 10 minute, nu?
Tudor: Nu, nu mai reiau meciul.
Nedelescu: De ce?
Tudor: Eu nu mă mai întorc acolo, pe teren.
Boc: Trebuie să oferim o explicaţie oamenilor, ce le zicem?
Tudor: Nu mai reiau meciul pentru că ar trebui să elimin de la fiecare echipă cîte 5-6 jucători şi n-ar mai avea pe teren minimum 7 fotbalişti, cum cere regulamentul. Şi chiar dacă aş da drumul la meci, orice decizie aş lua apoi în timpul jocului ar crea scandal.
Tudor: "Eu nu negociez cu nimeni"
La doar cîteva minute distanţă, Tudor, pe care toată lumea încerca să-l convingă că meciul trebuie să se reia, a avut o altă explicaţie: "Meciul nu s-ar mai putea disputa în condiţii de securitate dacă aş elimina cîţi jucători ar trebui". A fost momentul în care observatorul Gheorghe Nedelescu i-a chemat în vestiarul arbitrilor pe şeful Jandarmeriei, dar şi pe procurorul trimis special la meci.
Nedelescu: Uite, ei spun că meciul se poate juca în condiţii de securitate.
Tudor: Voi nu înţelegeţi că eu nu mai ies pe teren orice ar fi?
Boc: Sandule, dacă şeful Jandarmeriei şi procuro...
Tudor: Eu nu negociez cu nimeni! Meciul l-am oprit definitiv şi cu asta-basta!
Dialog nocturn Tudor-Crăciunescu
În acel moment s-a produs un eveniment important. Tudor l-a sunat pe Ion Crăciunescu, cu care a avut o discuţie preţ de 4-5 minute, însă nu le-a dezvăluit colegilor de brigadă şi observatorilor ce anume a vorbit cu şeful CCA. Şi-a păstrat însă decizia de a opri definitiv jocul.
Urcaţi în TAB direct de la duş
Imediat, Gheorghe Nedelescu a ieşit din cabină şi le-a zis celor din jur: "Trebuie să-i scoatem rapid din stadion pe cei de la CFR pentru că riscăm să iasă măcel". La ordinul său a fost adus la arenă un TAB al Jandarmeriei. Nedelescu a intrat în vestiar peste jucătorii CFR-ului, care se pregăteau să facă duş. "Acum, toţi ieşiţi afară şi vă urcaţi în TAB! Acum!!".
Evacuarea lor s-a produs în 5 minute
Pentru a evita alte incidente, arbitrii şi observatorii au plecat apoi la hotel. Aici, fiecare dintre cele 3 părţi a scris un raport, primul care a trimis concluziile la LPF fiind observatorul Gheorghe Nedelescu.
Tudor în raport: "Meciul nu mai putea continua în condiţii de scuritate"
Tudor a fost singurul care a rămas peste noapte în Cluj, iar raportul său se bate cap în cap cu prima explicaţie pe care a oferit-o la stadion atunci cînd a explicat oprirea meciului. "Am oprit partida pentru că nu se mai putea juca în continuare în condiţii de securitate".
Boc în raport: "Meciul trebuia să continue, Tudor n-a avut nici un motiv să-l oprească"
Raportul supervizorului Alexandru Boc îl contrazice însă în totalitate pe cel al lui Tudor: "Meciul trebuia să continue, Tudor n-a avut nici un motiv să oprească partida din moment ce toţi factorii de decizie de la stadion, care asigurau securitatea, au susţinut în faţa lui că se poate juca în siguranţă".
"Tudor a făcut pe el de frică, nu trebuia oprit niciodată acest meci! Oricum, decisiv în judecarea cazului va fi, şi ţin să subliniez asta, raportul supervizorului Alexandru Boc"
Dumitru Dragomir, preşedinte LPF
CE URMEAZĂ
Comisia de Disciplină a LPF va discuta mîine cazul. Ce decizie se poate lua?
1. Dacă se va ţine cont de faptul că meciul n-a mai putut continua din cauza bătăilor iscate de jucătorii ambelor echipe, atunci ambele echipe vor pierde la "masa verde" cu 3-0
2. Dacă se va ţine cont de raportul supervizorului Alexandru Boc, atunci cea mai probabilă decizie va fi ca meciul să se rejoace, fie din minutul 27 şi de la scorul de 0-1, fie din minutul 1, de la scorul de 0-0.
Referitor la această ultimă decizie însă, apar trei mari probleme:
- prima: dacă se va decide ca meciul să se rejoace din minutul 27, va fi arbitrat tot de Tudor, aşa cum prevede regulamentul, sau de un alt arbitru?
- a doua: regulamentul prevede ca un meci reprogramat sau decis să se rejoace nu se poate disputa după finalul campionatului, iar pînă la ultima etapă, din 20 mai, nu mai există nici o altă dată disponibilă!
- a treia: în actualul regulament este prevăzută o astfel de decizie, de a fi rejucat un joc, doar atunci cînd meciul e întrerupt de cauze externe: furtună, grindină, întuneric, teren impracticabil, nu şi pentru atunci cînd jucătorii provoacă incidente
Nu urmăreşti, încă, GAZETA pe FACEBOOK? Fă-o, acolo discutăm ca-ntre PRIETENI, mai relaxat!
{{text}}