Liga 1

O scrisoare amară a unui fan rapidist » "Răzvane, tu DISTRUGI spiritul Rapidului!"

Articol de Gazeta Sporturilor  —  marţi, 15 mai 2012

Unul dintre suporterii Rapidului răniţi de încă un campionat irosit de echipa favorită a adresat o scrisoare deschisă antrenorului Răzvan Lucescu, pe care îl consideră responsabil de situaţia lipsită de speranţă a clubului. Venită pe adresa redacţiei GSP, o publicăm integral:

"Mă numesc Petru Ioniţă, am 34 de ani şi sunt rapidist de 34 de ani. Am crescut aproape de stadion, chiar dacă acum nu mai locuiesc în Crângaşi. Am prins o sumedenie de meciuri de B, am prins emoţii, tristeţi şi bucurii pe stadionul Rapidului. De fapt, în afara meciurilor jucate fără spectatori, nu cred că am ratat mai mult de 15 meciuri pe Giuleşti în ultimii 20 de ani. Ştiu ce înseamnă Rapidul, poate de-aia mă surprinde an de an faptul că ajung să sper că va fi mai bine.

Sezonul ăsta chiar am sperat că va fi al nostru. Dar pe măsură ce a trecut timpul, s-au încheiat etapele, mi-am dat seama că e încă un an ratat şi asta numai din vina lui Răzvan Lucescu. Eşti slab, Răzvane. Foarte slab. Nu ai sânge-n instalaţie, ştii? Şi eşti, deşi nu pari, extrem de român. Cauţi mereu scuze pentru greşelile tale. Ba că unul a ratat, ba că arbitrul nu ţi-a dat, ba că alte echipe sunt ajutate, ba că oaspeţii au jucat tare cu Rapidul şi cu alţii au lăsat-o mai moale.

Dar niciodată NU E VINA TA, ştii? Nu ţi-a zis nimeni că îl foloseşti pe dezastruosul de Surdu titular meci de meci, finul tău mult iubit. Nimeni nu ţi-a reproşat asta, pentru că toţi au considerat că vei fi suficient de matur să-ţi dai seama că Rapidul înseamnă mai mult decât interesul tău personal. Roman e un dezastru, dar dacă tot l-ai chemat la naţională, trebuia să-l joci şi la Rapid, nu? Că doar nu tu ai ratat calificarea la Euro, nu nu nu. E frumos să faci experimente personale pe Rapid, nu e ca şi cum Rapidul înseamnă ”fani milioane”, care suferă pentru echipa asta, pentru culori, pentru tot. Ai renunţat la Marius Constantin, un băiat de milioane, un luptător, pentru unul ca Burcă. Unul care nu ştie să scrie ”vişiniu” pe o coală A4.

L-ai adus pe Ioniţă la Rapid ca să-ţi baţi joc de el. Pe Sburlea te-ai supărat la un antrenament, nu l-ai mai folosit. Pe Sotello, şchiopul ăla, nici măcar nu l-ai lăsat să arate dacă ştie să stea în ghete. Aşa acţionează un ”psiholog” adevărat, nu, Răzvane? Aşa se câştigă un titlu. Nu eşti matur, eşti foarte fals. Nimeni nu ţi-a spus că faci mereu aceleaşi trei schimbări, în mereu aceleaşi momente ale jocului, indiferent de scor. Pentru că am crezut cu toţii că îţi vei da seama singur, doar eşti Guardiola de România, nu? Ciudat cum fix tu şi Ionuţ Badea, care îl copiaţi evident pe Guardiola, aţi eşuat lamentabil în acest sezon competiţional. O copie nu va reuşi niciodată să ajungă ceva, Răzvane. Uite-te la Villas Boas, Răzvane.

E amuzant cum ţi-ai schimbat discursul de-a lungul unui singur sezon. Ba vrem titlul, ba nu vrem titlul, pentru ca apoi să-l pierdem. E fascinant cum nu ai reuşit să-i ţii în priză pe băieţii ăia cu care tu vroiai să câştigi titlul. E absolut senzaţional modul în care tu ai crezut că vei face totul de unul singur, asemeni unui erou de la Hollywood. Dar viaţa bate filmul, Răzvane. Şi tu eşti de bătut, fotbalistic vorbind. Oricine face pressing cu Rapidul, câştigă. Asta e cheia.

Şi ţine cont că eu nu sunt altceva decât un simplu fan, care suferă acum din cauza impotenţei tale fotbalistice. Nu sunt un specialist, un tactician. De când s-a născut fetiţa mea, acum 5 ani, văd meciurile la Tribuna a 2-a, unde oricum îmi petrecusem o mare parte a adolescenţei, până când galeria s-a mutat la peluză. Şi, uite, am aflat şi eu mai multe lucruri ce ţin de Rapid.

De exemplu, că noi jucăm cu stadionul ştirbit de o peluză care e în stare foarte bună în realitate, dar care nu e pe gustul conducerii, dacă e deschisă. Am aflat şi care e problema, de fapt, a galeriei cu Dani Coman. Cheia e la Zotta acolo, ştii şi tu prea bine. Mai ştiu şi cum vin interlopii de la peluză, controlaţi de conducerea clubului, la tribună, ca să-i sperie sau chiar să-i bată pe băieţii rapidişti care îşi permit să se exprime liber.

Cine merge pe stadion, află. Nu o să uit niciodată, în toamnă, când nenorociţii ăia mi-au împins fetiţa ca să intre mai repede în tribună şi să arunce cu blesteme pe rapidişti. De parcă ei nu asta sunt, nu tot rapidişti. Galeria Rapidului, de fapt, peluza, a mâncat mai multe meciuri. Nu mai reţin un meci în care să pot spune că peluza a adus puncte echipei.

Galeria e moartă, nu are energie, nu are zvâc, nu are nimic. E controlată de interlopi supuşi conducerii. Banul vine, ce mai contează echipa? Dacă era Coman (care nu mi-e nici mie foarte simpatic, dar nu îl pot înjura, Doamne fereşte, doar nu pot uita ce-a făcut în poartă atâţia ani sau cum şi-a bătut joc acelaşi Zotta de el, înainte să plece la Braşov) în poartă cu Ceahlăul, nu pierdeam.

Dacă nu era Coman înjurat, nu pierdeam nici cu Chiajna. Sunt doar două exemple, ar putea continua. Cert e că galeria Rapidului a murit odată cu Mincea, iar spiritul Rapidului moare pe zi ce trece. Şi e vina ta, Răzvane, pentru că am început să sperăm, din nou, din cauza ta. Şi e vina ta, Zotta, pentru că-ţi baţi joc de tot ce înseamnă Rapid. Şi e vina ta, galerie a Rapidului, pentru că nu ai suflet.

Voi merge la finala Cupei, dar merg din inerţie, Răzvane. Nu mai simt nimic pentru echipa ta. Ăsta nu e Rapidul meu, sunt doar nişte clovni într-un spectacol de circ gândit de tine".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.