Sporturi   •   Altele   •   SCRIMĂ

Cuba, mi amor » Ana Maria Brînză pleacă în această dimineaţă într-o ţară pe care o adoră

Articol de Roxana Fleşeru   —  joi, 17 mai 2012

Spadasina spune că viaţa ideală pentru ea ar fi la un beach bar în Varadero şi o căsuţă pe malul Oceanului Atlantic

Vicempioana olimpică de la Beijing are o slăbiciune mărturisită pentru Cuba. De fiecare dată se întoarce cu plăcere în ţara unde spune că a văzut cel mai albastru ocean, la Varadero, cea mai mare staţiune din zona Caraibelor. Pe lîngă frumuseţea locurilor, Ana a avut şi rezultate foarte bune. Aerul îi prieşte. În această dimineaţă, alături de colegele sale pleacă din nou spre Havana, acolo unde în week-end are loc o etapă de Cupă Mondială individuală.



- Ana, vinerea trecută ai devenit campioană naţională. Al cîtelea titlu este?

- Pot spune că titlul cucerit vinerea trecută a revenit celei care s-a reacomodat mai repede cu fusul orar. Nu ştiu ce număr poartă, dar ultimul cucerit a fost anul trecut la Oradea. Cred că cel mai greu cîştigat şi cel mai muncit a fost în 2002, la 17 ani, cînd am împărţit titlurile cu Loredana, ea a cîştigat Cupa României la seniori şi eu campionatul. O noutate în acest an a fost că toate fetiţele Power Praf au fost în semifinale şi ne-am împărţit medaliile, în anii anteriori se întîmpla ca una din noi să se piardă pe parcurs.



- Campioană naţională şi cu Steaua. N-aţi mai pierdut aceste medalii de ceva vreme.

- Am reuşit să ne menţinem titlul cucerit anul trecut, sincer, nu contabilizez medaliile sau cupele, dar mi se pare trist că pe plan naţional nu ne mai pune nimeni probleme. De fapt, aceasta cred că este problema tinerei generaţii, nici nu încearcă să se lupte cu noi, îşi asumă din start rolul de pierzător. O singură echipă am remarcat, Crişul Oradea, care are în componenţă sportive de pînă în 20 de ani, care şi-au dorit, au muncit şi au încercat. Am apreciat în special atitudinea lor faţă de competiţie.



Aproape de Copacabana

- Cum a fost concursul de la Rio de Janeiro?

- Excursia la Rio, aşa cum am botezat-o eu a avut plusurile şi minusurile ei. Condiţiile în sala de competiţie nu au fost cele mai bune, concursul desfăşurîndu-se în sala de sporturi a Liceului Naval,care era situată undeva între port şi aeroport. La fiecare 5 minute decola sau ateriza un avion, ne-a deranjat, dar nu ne-a deconcentrat.Pînă la urma, toţi am tras în aceleaşi condiţii. Regretul din proba individuală nu este faptul că am rămas prima lîngă podium, ci faptul că nu m-am întîlnit pe tablou cu mai multe trăgătoare care vor veni şi la Londra.



- Dar la achipe aţi urcat din nou pe podium, pe locul al treilea.

- În proba pe echipe ne-am dorit să întîlnim exact echipele cu care ne-am confruntat. Ne-am demonstrat că a fost o întîmplare faptul că ne-a invins Germania la Paris. Am avut ocazia să ne măsuram forţele cu Italia, care din păcate ne-a învins iar la o singură tuşă. Cred şi sper să li se termine "norocul" pînă la Londra şi acolo să dăm noi ultima tuşă. În ultimul meci am luptat contra chinezoaicelor, un meci mult mai uşor şi mai relaxat decît finala mondială.



- Aţi ajuns şi pe Corcovado, la statuia lui Iisus.

- Partea turistică a deplasării a fost mult mai productivă (rîde). De aceasta dată timpul ne-a permis să urcam pe Corcovado şi să vedem statuia, hotelul era la două străzi de faimoasa plajă Copacabana, aşa că am văzut cîte ceva din Rio, deşi mintea nu ne stătea la obiectivele turistice.



Începe să se simtă oboseala

- Etapă de Cupă Mondială la Rio, campionatele Naţionale şi acum din nou etapă de Cupă Mondială în Cuba. Cît de obosită te simţi?

- Dacă în anii trecuţi nu prea simţeam schimbările dese de fus orar sau orele de zbor, acum chiar mi-a luat ceva să-mi revin. Probabil vîrsta începe să-şi spună cuvîntul. Înaintea campionatului naţional am dormit cam cinci-şase ore pe noapte, abia acum începem să ne revenim, dar nu este cazul pentru că acum mergem la Havana. Aştept cu nerăbdare cantonamentul de la Forban, locul în care reuşesc să mă odihnesc şi să-mi reîncarc bateriile.



-Totuşi urmează cîteva zile în Cuba, ţara ta preferată. De ce ţi-a fost dor de acolo în anul care a trecut?

- Pentru mine competiţia de la Havana este una de suflet datorită locurilor dragi şi a faptului că am urcat de multe ori pe podiumul cubanez. Mi-e drag să mă întorc acolo şi sper ca timpul să ne permită şi de data aceasta o escapadă de cîteva ore la Varadero. Cel mai mult cred că mi-a lipsit atmosfea pe care o găseşti acolo, oamenii zîmbitori şi binevoitori, apa şi plaja, sînt multe lucruri frumoase, dar să nu uităm totuşi că plecăm pentru o competiţie.



"Aştept clipa cînd o să fiu doar turist"

- Care sînt primele imagini, cuvinte care-ţi vin în minte atunci cînd te gîndeşti la Cuba?

- Imaginea imprimată pe retina mea este cea a oceanului şi a plajei din Varadero! Linişte, pace, relaxare sînt cuvintele care-mi aduc aminte întotdeauna de Cuba.



- A ce miroase Cuba pentru tine? Ce gust are? A ce sună Cuba?

- Miroase a frumos, are gust de mojito şi sună a salsa. Arată a paradis pentru mine şi aştept clipa în care voi ajunge acolo ca un simplu turist, fără măşti şi arme.



- Apropo de salsa, ştii s-o dansezi?

- Nu mă consider o dansatoare desăvîrşită, dar e o plăcere să priveşti cum dansează oamenii pe stradă! Cu sigurantă, dacă visul meu se va concretiza vreodată, voi învăţa să dansez şi salsa (rîde).



- Şi care e acel vis?

- Le spuneam fetelor că viaţa ideală pentru mine ar fi un beach bar în Varadero şi o căsuţă pe malul oceanului, încă nu am renunţat la acest vis.



Locurile ocupate de Ana Brînză în Cuba

2007 locul 3

2008 locul 2

2009 locul 1

2010 locul 3

2011 locul 5



Comunismul de la 9.000 de km

Cuba este o ţară situată în America Centrală, are o suprafaţă de 109,884 km2 şi o populaţie de 11 milioane de locuitori, fiind cea mai populată ţară din Arhipelagul Caraibe. Este un stat socialist care a fost condus între 1976 şi 2008 de celebrul dictator Fidel Castro, care a renunţat din cauza problemelor de sănătate.. Acum, Cuba îl are drept prim-ministru şi preşedente pe fratele fostului preşedinte, Raul Castro. Cuba este cunoscută pentru producţia de rom şi de trabucuri. Sportul naţional este baseballul, dar Cuba este recunoscută ca o forţă şi în box, volei şi atletism. Cel mai cunoscut sportiv este fostul săritor în înălţime, Javier Sotomayor, campio olimpic şi mondial.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.