Box

Kilograme sub soare » Bute a trecut de cîntar şi e gata de lupta cu Froch

+6 Foto
Expresia feței lui Lucian Bute spune tot. “Abia te aștept!”, i-a transmis românul lui Froch

Articol de Alex Nicodim (foto), Oana Duşmănescu (Nottingham)  —  sâmbătă, 26 mai 2012

Cîntarul oficial a avut loc în aer liber, într-o căldură năucitoare, atît de ironic pentru mohorîta Anglie. Şi Froch, şi Bute au intrat în categorie şi vor boxa azi fără probleme


Fanii români au început să vină în Bolero Square, lîngă Capital FM Arena, cu mai mult de o oră înaintea începerii cîntarului oficial. Organizatorii încă mai instalau panourile publicitare şi verificau cîntarul. Dar înainte să apară suporterii români lîngă sala unde azi se va disputa lupta au ajuns acolo vocile lor. Oraşul acesta mic şi liniştit a răsunat dintr-o dată de "Lucian, Bute Lucian!" şi "România, România!" mai ceva ca la un meci de fotbal.

Deşi acest oraş este mort mai ales după cricket şi cricketul este prezent în oraş printr-un turneu amical puternic, la arenă au venit şi suporteri de-ai lui Froch, dar mult mai puţin numeroşi decît românii. Şi unii, şi alţii însă au cumpărat cu spor berea şi sucul de la dozatoarele din apropiere, căci temperatura de peste 30 de grade topea asfaltul.

"He's not an asshole"
Bute nu are doar suporteri români, dotati cu tricolor şi îmbrăcaţi în tricouri albe, aşa arată cel puţin fanii de la el de acasă, din Galaţi. Dar acolo a fost să-l sprijine la cîntar şi Ionuţ, un tînăr care locuieşte în Leeds de vreo 17 ani. Bute este puternic susţinut de canadieni, pe care îi recunoşti mai ales pentru că vorbesc franceză. Printre ei, Sylvain, un tip chelios, care în ciuda ochelarilor are mutră de dur. "Bute este superpopular pentru că este plin de bun-simţ, modest. Am stat de cîteva ori de vorbă cu el şi m-a frapat prin echilibru. Ar fi putut fi un nesimţit din cauza celebrităţii, dar nu este. He's not an asshole. Nici pe departe!", spune Sylvain.

"Îi vom acoperi pe fanii englezi la meci. Noi vom aduce diferenţa care îl va împinge pe Lucian de la spate", spune şi un român. Dar şi mai puţinii suporteri englezi din marea de 1.000 de suflete care au înfruntat căldura toropitoare au glas. Ei sînt cei războinici, pentru că ei fac parte din galeria lui Nottingham Forest. Ştiu să strige tare şi eficient şi chiar o fac. "Carl, knock him out!", zic ei, "Carl, fă-l praf!" adică.

În public mai sînt şi doi susţinători speciali ai lui Lucian Bute, campionul mondial IBF. Primul ar fi tatăl său, care ştie că "Bute e hotărît ca întotdeauna sau mai poate şi mai mult ca altă dată". Mama pugilistului a rămas acasă, ca de obicei, rugîndu-se. Al doilea suporter special este Elena, iubita lui Lucian, ajunsă ieri la Nottingham. Tot ieri a sosit şi Rudel Obreja, preşedintele Federaţiei Române de Box, dar şi proaspăta campioană europeană Corina Cîrlescu.

Guri mari româneşti şi englezeşti
Se apropie cîntarul de main event, iar gălăgia galeriilor este de nedescris. Cea a lui Bute este mai zgomotoasă şi mai neobosită. Englezii sînt mai economi cu vocea lor. Primul pe scena unde se află cîntarul intră Carl Froch. Cam palid, slăbit. Fanii englezi preiau comanda şi urlă ca în peluza stadionului. "Nottingham, Nottingham!" şi "England, England!" se aud tare de tot, acolo unde pînă cu cîteva secunde înainte puteai să juri că era pămînt românesc de-abia cucerit. Froch zîmbeşte. Îşi pupă pumnul stîng. A trecut hopul cu kilogramele. 76,2 kilograme sau mai puţin trebuie să aibă challengerul. Şi le are.

Urmează Bute, care apare însoţit de cîţiva membri ai staff-ului de la Interbox. Şi el e palid, noroc că are pielea mai bronzată şi slăbiciunea nu se citeşte atît de mult pe el. A petrecut ultimele trei zile înfometîndu-se la maximum şi renunţînd aproape de tot la apă.

Centura roşie şi băieţelul blond
Englezii îl fluieră cît îi ţin plămînii, dar românii contracarează. "Bute, Bute", iar şi iar. Iar Bute, culmea, zîmbeşte! Teama de cîntar i-a dispărut toată. În spatele lui cineva a ridicat centura de campion. Iar cîntarul nu-i face probleme lui Lucian. Şi el trece proba kilogramelor pierdute cu efort şi foame. Apoi cei doi combatanţi se înfruntă pentru poza zecilor de fotografi, se ameninţă cu pumnii strînşi, dar acolo se văd şi cîteva zîmbete. Froch îl întreabă: "Ce faci, eşti pregătit?", iar Bute răspunde: "Prietene, mai ai 24 de ore de aşteptat să vezi cît de pregătit sînt!". În sinea lor, probabil se compătimesc reciproc.

După ce că au fost nevoiţi să se deshidrateze la maximum, acum mai sînt nevoiţi să pozeze frumos, în căldura năucitoare. Pe scenă, Froch îşi ia în braţe băieţelul, pe Rocco, un blonduţ autentic din Anglia. Şi soţia lui, modelul Rachael Cordingley, e acolo, jos, lîngă scenă. După ce cîntarul se lasă înduplecat, Bute primeşte un recipient de plastic din care bea apă. Asta i-a lipsit cel mai mult, apa. Şi răcoarea ei venită ca o binecuvîntare îl răsplăteşte pentru zilele de chin.

Team Bute se adună în jurul lui, cu oameni în roşu, protectori şi atenţi. Doi chiar îşi ţin braţele în jurul lui, să nu-l lase cumva să cadă, deşi Lucian, aşa slăbit cum este, nu pare deloc pe punctul de a leşina. E uşurare în Team Bute. De-acum poate veni lupta.

Dreptate pentru Craiova şi la Nottingham
În timp ce ceilalţi boxeri din cadrul galei de azi se cîntăreau în faţa Capital FM Arena, cîţiva români, suporteri ai echipei Universitatea Craiova, au afişat două bannere pe care stătea scris "Ştiinţa nu moare" şi "Justice for Craiova - Peluza Sud". Erau şi din România, dar şi cîţiva rezidenţi pe tărîm britanic. Stewarzii i-au pus însă să-şi curme protestul şi să strîngă bannerele chiar înainte de apariţia lui Lucian Bute şi a lui Carl Froch.

"Aş minţi să spun că nu am emoţii, dar sînt foarte, foarte încrezător în puterile lui Lucian"
Rudel Obreja, preşedintele FR Box

"Eu nu vreau să spun nimic, vreau să-l las pe Lucian să vorbească, mai ales în ring"
Elena, iubita lui Lucian Bute

"Am venit aici să-i arătăm lui Lucian cît este de iubit în România şi în afara ei. Mai am doi prieteni, unul din Canada şi unul din Franţa, care vor veni direct la meci"
Ionuţ, român din Leeds

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.