International   •   EURO 2012   •   CROAŢIA

Hrvatska Magică » Croaţia s-a calificat la trei ediţii Euro din patru posibile şi are un palmares uluitor

Croaţia şi-a cîştigat independenţa în 1991

Articol de Gabriel Berceanu   —  sâmbătă, 09 iunie 2012

Combină uluitor veteranii cu tinerele talente din Split şi Zagreb, foloseşte staruri rodate la marile cluburi europene şi topeşte individualităţile într-un grup războinic: Croaţia poate trece acum de la revelaţie la forţă continentală!

În grupa C, croaţii nu mai pot fi consideraţi outsideri: exceptînd "regina" iberică, italienii sînt destabilizaţi, iar irlandezii nu par capabili de mari surprize. În plus, deşi n-a trecut pînă acum de faza optimilor la Euro, Croaţia lui Bilici se află pe un culoar început în anii '90 şi de-a lungul căruia a crescut constant şi solid.



Şapte turnee finale din nouă posibile!

Croaţia s-a aflat mai mereu în ringul fotbalului mare: exceptînd Euro 2000, cînd a ratat calificarea în ultimul meci (2-2 cu Iugoslavia) şi CM 2010 (la un punct după Ucraina în preliminarii), a bifat trei ediţii Euro şi patru "mondiale".

Impresionant, mai ales pentru o ţară care are astăzi doar 4,3 milioane de locuitori, cea mai mică populaţie dintre toate participantele la Euro 2012, şi a cărei reprezentativă există de mai puţin de două decenii!

Reţeta: veterani aprigi, juniori fabuloşi

Amestecul de experienţă şi exuberanţă i-a propulsat mereu pe croaţi. La Euro '96, pe lîngă Boban, Suker, Prosinecki sau Boksic apăreau Vlaovici (23 ani), Simici (20 ani) şi Stanici (24 ani), fotbalişti din care se va zidi axul ulterior al "naţionalei". La Euro 2004, în jurul lor, al lui Kovac, Tudor sau Bjelica, apăreau Olici, Klasnici şi Srna.


Pentru ca la Euro 2008 să ţîşnească pilonii echipei de azi: Rakitici, Corluka, Modrici. Exemplificativ pentru tranziţia productivă: selecţionerul Bilici e fost component al echipei care în '96 bifa primul Euro din istoria Croaţiei.



Cînd puştii cresc printre staruri

Tradiţia la nivel juvenil a fost completată cu aportul fotbaliştilor de la echipele mari ale continentului. Din centrele prolifice de la Split şi Zagreb apăreau soluţii proaspete, contingentul "stranierilor" venea cu fotbalişti de la Milan, Barcelona, Lazio (Euro 96), Bayern, Juventus (Euro 2004) sau Dortmund, Parma şi Manchester City (2008).

Schema se repetă şi în lotul de acum: şase jucători din Bundesliga, trei din Premiership, dar şi trei de la Dinamo Zagreb, de 23-24 de ani (Subasici, Badelj, Vida). Un algoritm aparent pestriţ, dar eficient ca strategie.

1 meci oficial a pierdut Croaţia acasă din cele 45 partide disputate din 1990 pînă azi: 1-4 cu Anglia în septembrie 2008


"Mă întorc la începuturile mele ca fotbalist: la Hajduk Split, veteranii te îmbrăţişau, îţi vorbeau şi conta enorm. Am făcut acelaşi lucru cînd am devenit «un star», cum spuneţi voi" (Slaven Bilici, selecţioner Croaţia)



AICI GĂSEŞTI tot ce trebuie să ştii despre Euro 2012, într-un spectaculos modul oferit de gsp.ro în parteneriat cu AFP. Program, loturi, CV-urile tuturor jucătorilor, statistici complete, totul într-o prezentare de excepţie, în exclusivitate pentru cititorii gsp.ro!

 

AICI ai cele mai atractive cote la Euro! Pariază pe Campionatul European şi cîştigă!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.