EURO 2012

O oră şi jumătate de istorie » Rusia şi Polonia se mobilizează cu episoade naţionaliste înaintea duelului de azi

Prima pagină a cotidianului Super Express

Articol de Gabriel Berceanu  —  Monday 30th of November -0001 12:00

92 de ani de la "Miracolul Vistula", 72 de ani de la "Masacrul Katyn" şi doar 14 luni de la dezastrul aviatic Smolensk: sînt reperele cu care cele două tabere încarcă meciul de diseară.

"Credinţă, Speranţă, Smuda" titrează tabloidul polonez Super Express pe prima pagină. N-ar fi mai mult de un îndemn sentimental, dacă în ilustraţie nu ar fi selecţionerul leşilor călare pe cal şi cu sabia în mînă, îmbrăcat într-o uniformă militară din 1920. Anul "Miracolului de la Vistula", cînd polonezii au înfrînt armata bolşevică şi au apărat Varşovia.

Ruşii, în asalt spre "sferturi"
Pentru gazde, amintirea Katynului, cînd NKVD-ul sovietic a executat 22.000 de polonezi, e retrezită de orice întîlnire cu ruşii. Episodul de la Smolensk, de anul trecut, cînd 96 de demnitari polonezi şi-au pierdut viaţa într-un accident aviatic misterios petrecut în Rusia, nu face decît să tulbure şi mai mult contextul istoric.

Cert este că Rusia e pe val după 4-1 cu Cehia şi va întîlni o Polonie fără portarul titular, suspendat. Advocaat se pregăteşte să fie primul calificat în "sferturi", iar senzaţia de subţirime a polonezilor din remiza cu Grecia e greu de şters într-un duel atît de încărcat.

AICI GĂSEŞTI tot ce trebuie să ştii despre Euro 2012, într-un spectaculos modul oferit de gsp.ro în parteneriat cu AFP. Program, loturi, CV-urile tuturor jucătorilor, statistici complete, totul într-o prezentare de excepţie, în exclusivitate pentru cititorii gsp.ro!

AICI ai cele mai atractive cote la Euro! Pariază pe Campionatul European şi cîştigă!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.