Batavii nu au mai jucat niciodată atît de prost şi nu au mai avut niciodată rezultate atît de slabe. Bert van Marwijk, selecţionerul prea încrezător în strategie şi în starurile sale obosite, a aruncat Olanda în prăpastia fotbalului.
Pînă şi secunzii lui au sperat că, în disperare de cauză şi în perspectiva unei victorii la minimum două goluri diferenţă, Van Marwijk va alcătui o echipă mai ofensivă în meciul de totul sau nimic cu Portugalia.
Care să aibă mai multă viaţă în ea şi, concret, să fructifice mai bine potenţialul golgeterilor Huntelaar şi Van Persie, primul liderul eficacităţii în Bundesliga, celălalt în Premier League. Înainte de a depinde de rezultatul întîlnirii dintre Danemarca şi Germania, Olanda depindea de ea însăşi.
Antrenamentul înşelător
Desfăşurat pe ploaie la Kharkiv, ultimul antrenament părea să le dea dreptate celor care aşteptau o schimbare. Lăsîndu-i rezerve pe fundaşii laterali Van der Wiel şi Willems (18 ani şi 72 de zile, cel mai tînăr jucător din istoria CE, înaintea lui Scifo, 18+145 în 1984), selecţionerul i-a folosit pe Boulahrouz şi pe Schaars în benzi.
Încă mai încurajator, l-a testat pe Kuyt într-o linie de mijloc lărgită la 5 şi l-a împins pe Van Persie al doilea vîrf lîngă Huntelaar, la pîndă, la gol.
Destui au crezut că Van Marwijk, trezit la realitate de duşurile reci servite de danezi şi de nemţi, se va lepăda, în sfîrşit, de sistemul 4–2–3–1 şi-l va transforma într-un 3– 5–2 mai laborios, mai elastic, mai eficient.
Schimbarea de care nu era nevoie
Din păcate, speranţele se vor dovedi zadarnice. Într-adevăr, antrenorul a apelat la Van der Vaart ca "închizător" şi la Huntelaar în duet cu Van Persie, dar a mai modificat ceva: l-a scos pe stoperul Heitinga ca să-l titularizeze pe Vlaar! Surprinzător, a umblat şi în centrul apărării, unde nimeni nu bănuia şi unde nici nu era nevoie!
În rest, a recurs la aceeaşi garnitură lipsită de pumn, vîrstnică şi uzată, ba şi cu moralul la pămînt după ce Robben a ratat un penalty pentru Bayern în finala Ligii Campionilor, Van der Vaart nu a strălucit la Tottenham, Mathijsen n-a convins la Malaga etc etc.
A riscat prea tîrziu
Într-un singur moment al duelului cu lusitanii, Van Marwijk a realizat că trebuie să îndrăznească şi să rişte mai mult, în minutul 66, cînd l-a înlocuit pe fundaşul Willems cu atacantul Afellay. S-a demonstrat a fi însă prea tîrziu.
Zarurile fuseseră aruncate, fîşneţul Cristiano Ronaldo păcălise o dată o defensivă înceată şi avea s-o mai facă. Sterilă, posesia superioară a balonului (62 la sută) n-a ajutat-o pe Olanda decît la capitolul impresiei artistice.
Atît deoarece, în ciuda barei lui Van der Vaart şi a ocaziei monumentale irosite de Van Persie, Portugalia va învinge pe merit. Astfel, vicecampioana lumii n-a pierdut numai o bătălie, a pierdut chiar războiul.
Sinuciderea şi demisia
Socotit conservator şi ironizat uneori pentru asta, Van Marwijk n-a vrut sau n-a putut să se replieze. Sentimental, dacă nu şi victima propriului optimism exagerat, el le-a rămas fidel jucătorilor care-i oferiseră satisfacţia calificării în finala Mondialelor din Africa de Sud.
A murit însă pe mîna lui, practic s-a sinucis, din moment ce Portocala Mecanică, deşi cotată printre favoritele la titlu, a înregistrat aici cel mai slab bilanţ din istoria participării ei continentale, 3 înfrîngeri din tot atîtea meciuri! S-a confirmat iar că nici o echipă, fie ea şi a Olandei, nu poate trăi exclusiv din amintiri. Fotbalul se joacă totdeauna în prezent, niciodată în trecut.
Dacă Van Marwijk a plătit cu ruşinea, chiar cu umilinţa, se aude că va plăti şi cu postul. Ziariştii batavi dau ca sigură retragerea actualului selecţioner, căruia federaţia i-a confirmat însă recent prelungirea contractului, ba anunţă şi numele succesorului acestuia, Ronald Koeman, în prezent la Feyenoord.
Dar despre posibila remaniere a reprezentativei oranje, viitoarea noastră adversară din preliminariile CM 2014, vom mai discuta.
{{text}}